Štyri jednoduché tipy, ako ušetriť pri pečení
Pečenie je taký malý zázrak s chutnou bodkou na konci. Možno vás tiež baví sledovať ruky niekoho, kto to naozaj vie – či už je to niekto z vašich blízkych, alebo možno amatérsky kuchár na blogu alebo vo veľkej súťaži. Hoci to môže vyzerať jednoducho, v skutočnosti treba získať potrebné skúsenosti tým, že budete piecť znova a znova. Ani v dnešnej dobe nemusíte obmedzovať svoje kuchárske zručnosti, aby ste ušetrili. Stačí sa držať štyroch jednoduchých pravidiel, ktoré zaručene znížia náklady. Výsledný pokrm vám však bude chutiť rovnako. Chcete sa dozvedieť viac?
Neotvárajte zbytočne rúru
Je v tom trochu dobrodružstva. Podarí sa mi to, alebo mám ešte rýchlo niečo zmeniť? Často tak neodoláme pokušeniu a pozrieme sa, či pečenie prebieha podľa našich predstáv. Či napríklad koláč vybehol, povrch je krásne a rovnomerne zlatistý a plech netreba otočiť.
„Rozhodne neotvárajte dvierka rúry alebo sporáka zbytočne – pri každom otvorení uniká približne 20 % tepla. Ide o jednu z najčastejších chýb, ktorá zbytočne zvyšuje spotrebu elektrickej energie na následné vyrovnanie teploty na požadovanú úroveň,“ hovorí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.
Okrem toho otváranie dvierok neprospieva ani kvalite pripravovaného jedla, najmä nadýchaného sladkého a slaného pečiva s kypridlami. Teda s kváskom, práškom do pečiva alebo našľahaným snehom z bielkov, ktoré sú citlivé na pokles teploty a môžu spôsobiť, že cesto nenávratne „spadne“.
Práve z tohto dôvodu je dobré, ak má rúra veľký priezor a dobré osvetlenie, najlepšie dvojbodové. Proces pečenia tak môžete sledovať zvonku bez toho, aby ste zvýšili náklady a pokazili výsledok svojho úsilia.
Využite maximum priestoru
V modernej rúre môžete piecť na viacerých úrovniach naraz bez toho, aby sa miešali chute a vône. Najskôr vložte pokrm s najdlhším časom prípravy – napríklad zemiaky, ktoré chcete podávať pečené. Potom hlavné jedlá, napríklad ryby, a nakoniec dezert. Využijete tak celý priestor veľkej rúry a pripravíte až tri jedlá naraz v jednom cykle pečenia. Základom je použitie funkcie pečenia alebo programu s teplovzdušným ohrevom s ventilátorom. Vyskúšali sme to a funguje to!
Udržujte rúru čistú
Dôležité je aj pravidelné čistenie rúry. „Spáleniny na povrchu rúry a výhrevných telesách zabraňujú rovnomernému ohrevu, takže výsledok pečenia nebude taký, aký by ste si želali: jedlo bude miestami nedopečené. Na tento nedokonalý výsledok spotrebujete aj viac energie, a teda viac vlastných peňazí,“ vysvetľuje Jana Neuszerová a dodáva: „Okrem toho sa zo starého spáleného tuku začnú uvoľňovať uhlíkové plyny, ktoré môžu ovplyvniť chuť a vôňu jedla, naplniť kuchyňu dymom a nepríjemným zápachom a môžu sa dokonca vznietiť.“
Skráťte čas pečenia
Mnohé pokrmy je potrebné vložiť do predhriatej rúry. Napríklad taká pizza sa nemôže podariť, ak ju vložíte do studenej rúry. Je dobré vedieť, že ak chcete ušetriť peniaze, oplatí sa používať funkciu rýchleho predohrevu. „Napríklad nové rúry MORA patria medzi najrýchlejšie na trhu, pokiaľ ide o predohrev – dosiahnutie teploty 200 ˚C trvá len 5 minút,“ hovorí Jana Neuszerová. Rúra bude preto v prevádzke kratší čas. Peniaze môžete ušetriť aj tým, že sa naučíte využívať zvyškové teplo v rúrach. Vypnite ju niekoľko minút pred požadovaným časom a nechajte jedlo v rúre so zatvorenými dvierkami, aby sa dopieklo.
Nepodceňte úspornosť samotného spotrebiča
Úsporná prevádzka však závisí aj od toho, ako účinná je vaša rúra – ako je skonštruovaná, ako dobre izoluje „Nové vstavané rúry MORA majú vnútorný úžitkový priestor 77 l, ale ani pri takomto mimoriadne veľkom objeme sa nezvyšuje spotreba energie na jeden cyklus pečenia. Vnútorný priestor rúry je totiž vybavený 100 % kvalitným smaltovaným povrchom, trojitý náter podporuje odraz tepla a poskytuje dodatočnú izoláciu. Toto riešenie spolu s kvalitnou izoláciou rúry a niekoľkými sklami vo dvierkach zaraďuje nové rúry do veľmi úspornej triedy A+,“ vysvetľuje Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.
Podľa Jany Neuszerovej je inovovaný aj patentovaný klenutý vnútorný priestor inšpirovaný tradičnými pecami na rovnomerné pečenie. Nová je aj konštrukcia veľmi výkonných výhrevných telies, ako aj umiestnenie ventilačných otvorov. To všetko ovplyvňuje nielen to, že rúra pečie dobre, ale aj to, že pečie úsporne. Podobne vylepšené a úsporné sú aj rúry v nových sporákoch ikonickej českej značky MORA.
Viac na www.mora.sk
Zdroj: MORA
Komentáre