Robustný stôl na všedný deň

image 19569 25 v1

Vyrobte si do kuchyne pracovný stôl, ktorý je taký pevný, že ho ani po rokoch používania nerozkýva vaľkanie cesta, domáca zabíjačka či nápor čerstvého ovocia pri zaváraní. Spoľahnite sa na silné čapové spoje a silu disperzných lepidiel.

UROB SI SÁM

náročnosť: ****
čas: 2 dni
náklady: 46 €
ľudia:1
obdobie: celoročne

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL               46 €
• smrekový masív 28 €
dosky s hrúbkou 22 a 45 mm
• tatranský profil 4,50 €
dosky s hrúbkou 15 mm
• preglejka 0,50 €
hrúbka 3 mm
• základná farba 1 €
Bakrylex Primer V2070, 750 ml
• krycia farba 2 €
Bakrylex Univerzál Lesk V2066, 750 ml
• napúšťací olej 3,50 €
Lazurol 100 % Natur S1021
• lepidlo na drevo 1 €
Pattex Wood Express D2/D3
• brúsivo   0,50 €
• kovania      5 €
plno výsuvné 400 mm
• úchytky na zásuvku

NÁRADIE A POMÔCKY
• hobľovačka
• píla
• akumulátorový skrutkovač
• zvierky
• brúska

PRACOVNÝ POSTUP

27. NAPÚŠŤANIE
Pracovnú dosku napustíme vysychavými olejmi. Vytvoríme tak ľahko obnoviteľný povrch, ktorý spomaľuje prienik kuchynských pár do dreva. foto : Milan Gigel

28. HOTOVO  foto: Milan Gigel

1. LAMELY
Zo smrekového masívu napílime a nahobľujeme lamely s prierezom 40 × 85 mm. Použiť môžeme redšie drevo zo stredov a vrcholov. foto: Milan Gigel

2. NOHY
Z pripravených lamiel zlepíme štvoricu hranolov, ktoré poslúžia ako nohy stola. Lepidlo nanášame celoplošne a rovnomerne nohy zazvierkujeme.

3. PREBIERKA
Nahobľujeme a rozmietneme materiál na pracovnú dosku. Volíme stále, husté rezivo bez chýb. Aby dobre držalo tvar, vopred ho aklimatizujeme. foto: Milan Gigel

4. PANEL
Disperzným lepidlom triedy D3 zlepíme panel pracovnej dosky. Pozorne pootáčame lepené časti tak, aby sa kvalitnejšie strany zišli na líci. foto: Milan Gigel

5. OMIETANIE
Hranoly určené na nohy omietneme a ohobľujeme na mieru 75 × 75 mm. Na bezproblémové zostavenie kontrolujeme pravouhlosť. foto: Milan Gigel

6. PRIEČNIKY
Napílime a nahobľujeme si dosky určené na výrobu priečnikov. Drobné kazy, ktoré možno ukryť pod povrchovú úpravu, sú prípustné. foto: Milan Gigel 

7. ČAPY
Sériou rezov vytvoríme čapy v celkovej dĺžke 50 mm. Ak máme vo výbave spodnú frézu, môžeme ňou ušetriť viac ako polovicu času. foto: Milan Gigel

8. KRÁTENIE
Nohy skrátime na dĺžku 87 cm. Ak hĺbka rezu prekračuje kapacitu kotúčovej píly, materiál obrátime alebo dorežeme ručne. foto: Milan Gigel

9. BRÚSENIE
Panel pracovnej dosky obojstranne vyhladíme brúsením, aby bol pripravený na finálne napúšťanie. Naformátujeme ho na potrebný rozmer. foto: Milan Gigel

10. RYSOVANIE
Podľa hotových čapov zakreslíme rysky na dlaby. Značíme dôsledne aj polohu, pretože každá noha má dlaby umiestnené inak. foto: Milan Gigel

11. DLABANIE
Dlabačkou vyhĺbime na vyznačených miestach dlaby. Keďže zachádzame 55 mm do hĺbky materiálu, postupujeme primeraným tempom. foto: Milan Gigel

12. PRISPÔSOBENIE
Hranaté čapy zaoblíme a prispôsobíme dlabom. Upravíme ich tak, aby boli priečniky po osadení v rovnakých výškach v zákryte. foto: Milan Gigel

13. FRÉZOVANIE
Vyfrézujeme drážky na upevnenie priečnikov lemujúcich zásuvku. Dbáme na dôsledné zarovnanie na stred, aby sme nezasiahli čelá. foto: Milan Gigel

14. NOHY
Vodorovné drážky vyfrézujeme aj na nohách. Dbáme pri tom na presné dodržanie zostupov, aby sa zásuvka medzi priečnikmi mohla pohybovať. foto: Milan Gigel

15. ZOSTAVENIE
Po zostavení celý rám stola zlepíme a zazvierkujeme. Dbáme na rovinnosť podkladu, aby sme predišli možnému kývaniu a opravám. foto: Milan Gigel

16. PODPIERKY
K spodným priečnikom prilepíme z vnútornej strany podpierky, ktoré budú niesť váhu spodnej police. Lepený spoj si nevyžaduje zosilnenie. foto: Milan Gigel

17. POLICA
Z lamiel tatranského profilu s hrúbkou 15 mm zostavíme dvojicu rovnakých políc. Podľa potreby upravíme šírku súmerným rezom. foto: Milan Gigel

18. ROHY
Rohy vypílime, aby bolo možné policu vsadiť medzi nohy stola. Kým spodný panel nespájame, vrchná polica si vyžaduje priečne vystuženie. foto: Milan Gigel

19. PODPERY
K nohám podľa pomocnej latky lepidlom upevníme podpery strednej police. Aby polička dosadla, dôležitá je ich rovnobežnosť. foto: Milan Gigel

20. BOČNICE
Rozmietneme a nakrátime si bočnice na výrobu zásuvky. V každej z nich vytvoríme v spodnej časti drážku na vloženie dna. foto: Milan Gigel

21. ZÁSUVKA
Kolíkmi alebo lamelovým spojom bočnice spojíme a zlepíme z nich telo zásuvky. Pri zvierkovaní dôsledne preveríme pravouhlosť. foto: Milan Gigel

22. MAĽOVANIE
Rám stola, police a zásuvku vybrúsime, natrieme základným náterom a vrchnou krycou vrstvou. Akrylové farby riediteľné vodou prácu urýchlia. foto: Milan Gigel

23. VÝSUVY
Zásuvku osadíme na plnovýsuvy v dĺžke 400 mm. Keďže bude umiestnená pod hranou pracovnej dosky, úplné vysunutie je kľúčové. foto: Milan Gigel

24. ČELO
Z odrezkov nahobľujeme a naformátujeme čelo zásuvky tak, aby zapadalo s milimetrovou škárou do lemov otvoru. Nanesieme montážne lepidlo. foto: Milan Gigel

25. ZROVNANIE
Čelo pomocou podložiek zrovnáme tak, aby symetricky ladilo s lemovaním. Po vytvrdnutí montážneho lepidla ho pretrieme farbou. foto: Milan Gigel

26. ÚCHYTKY
Rozmeriame umiestnenie úchytiek a upevníme ich skrutkami 40 × 4 mm s tanierovou hlavou. Pri vŕtaní otvorov dbáme na kolmosť. foto: Milan Gigel

Tipy pri zhotovení

PRESNÉ ZOSTAVENIE
Aj keď dlhé 5-centimetrové dlaby zabránia tomu, aby rám stola vybočil z pravouhlosti, je potrebné dohliadnuť na to, aby boli všetky priečniky umiestnené v rovnakých výškach. V kuchyni sa očakáva vysoké zaťaženie políc, ktoré musia dosadať na podpery celou svojou plochou. Jednotný rozstup zaistia montážne rozpery.

ÚLOŽNÝ PRIESTOR NA MIERU
V tomto projekte nie je zostava jednej zásuvky a dvojice políc záväzná. Úložný priestor je vhodné prispôsobiť skutočným požiadavkám kuchyne tak, aby boli najpotrebnejšie veci vždy poruke. Ak si nadovšetko ceníte kuchárske knihy, kuchynské roboty a cukrársku výbavu, zohľadnite to pri plánovaní.

ZÁSUVKA BEZ SKÚSENOSTÍ
Pri návrhu počítame s čo najjednoduchším vyhotovením zásuvky, ktorej telo sa ukrýva za falošným dekoratívnym čelom. Pri jej výrobe a osádzaní je potrebné myslieť na jediné. Aby vedľa nej zostal vyhradený priestor na výsuvy. Tie majú najčastejšie šírku 12 mm.

TRVÁCNA PRACOVNÁ DOSKA
Kým rámu a policiam svedčí smrekové drevo, pracovnú dosku možno pre dlhovekú trvácnosť vyrobiť z drahšej tvrdej dreviny. Najlepšie výsledky možno dosiahnuť vtedy, ak ju zlepíme tak, aby vlákna smerovali kolmo na pracovnú plochu.

OCHRANA PRED VLHKOSŤOU
Keďže v kuchyniach je prostredie s meniacou sa vlhkosťou, všetkým dreveným častiam svedčí povrchová úprava, ktorá v podstatnej miere znižuje prestup vodných pár. Krycí film zabráni tomu, aby sa drevo neustále rozpínalo a prehýbalo. Časti, ktoré si majú zachovať svoj prírodný ráz, hĺbkovo napustíme olejmi.

dobré rady

PEVNÉ LEPENIE
Aby sme pri lepení nôh a pracovnej dosky dosiahli maximálnu pevnosť lepených spojov, vyplatí sa pripraviť si tieto diely s predstihom. Aj keď sú spoje pevné už hodinu po zlepení, vytvorenie všetkých väzieb zaberie viac ako 24 hodín.

POLICE ZA MENEJ PEŇAZÍ
Na výrobu políc nie je nutné použiť dekoratívny tatranský profil. Vyrobiť ich možno hoci aj z odrezkov plošných materiálov.

NAPÚŠŤACÍ PRÍRODNÝ OLEJ
Napúšťací olej Lazurol 100% Natur S1021 preniká hlboko do štruktúry dreva bez toho, aby výrazne menil jeho zafarbenie a štruktúru povrchu. Na obnovu opotrebovaného povrchu postačí nový náter.
CENA 6,50 € za 400 ml, sieť predajní farieb

Rozpis dielcov

• noha
7,5 × 7,5 × 87 cm, 4 ks
• vrchný dlhý priečnik
14 × 63,5 cm + čapy, 1 ks
• vrchný krátky priečnik
14 × 33 cm + čapy, 1 ks
• dolný dlhý priečnik
6,5 × 63,5 cm + čapy, 2 ks
• dolný krátky priečnik
6,5 × 33 cm + čapy, 2 ks
• lemy okolo zásuvky
6,5 × 63,5 cm, 2 ks
• podpera vrchnej police
2 × 4,25 cm, 2 ks
• krátka podpera spodnej police
2 × 33 cm, 2 ks
• dlhá podpera spodnej police
2 × 63,5 cm, 2 ks
• pracovná doska
56 × 96 cm, 1 ks
• krátke bočnice zásuvky
9 × 40 cm, 2 ks
• dlhé bočnice zásuvky
9 × 56,5 cm, 2 ks
• dno zásuvky
38 × 58,5 cm, 1 ks
• čelo zásuvky
9,3 × 63,3 cm, 1 ks


Text, foto a realizácia: Milan Gigel – redaktor denníka SME

Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.