Stojan na pečenie kapra

stojan na pecenie kapra

Ak chceme kapra podávať v efektnej podobe, zhotovíme si stojan, na ktorom ho môžeme upiecť vo zvislej polohe. Ďalšou výhodou je, že kapor sa dobre prepečie, nie je tak mastný a možno ho ľahko preložiť aj so stojanom na servírovaciu misu.

Rozmery stojana vyhovujú pre kapra s hmotnosťou asi 2,5 kg. Vyrobíme ho podľa výkresu z antikorového drôtu s priemerom 4 mm. Ak použijeme oceľový, musíme ho povrchovo upraviť (niklovaním, resp. chrómovaním), čo však ľuďom alergickým na tieto kovy neodporúčame.

Recept
Kapra očistíme, prelejeme horúcou vodou s octom. Plutvy a chrbtovú kosť necháme, žiabre vyrežeme. Kožu priečne narežeme nožom približne na rozmery budúcich porcií. Do zárezov vložíme plátky citróna. Okrem toho narežeme kožu aj popri chrbtovej plutve z oboch strán. Kapra posolíme, nasadíme na stojan, uložíme na pekáč a pokryjeme plátkami masla. Podlejeme ho vodou a dáme piecť do horúcej rúry (25 – 30 min.). Počas pečenia ho polievame výpekom. Na záver pridáme varené zemiaky, dopečieme a preložíme na misu. Chrbát kapra ozdobíme mrkvovým hrebienkom a misu obložíme plátkami citróna, mrkvy, petržlenovou vňaťou a pod. Jednotlivé porcie polievame výpekom alebo zohriatym maslom k rybe so soľou, citrónovou šťavou a posekanou petržlenovou vňaťou.


Jozef Pastirik, Považany
Zdroj: časopis Urob si sám

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.