Domáce pečenie: Čaro, ktoré naplní váš domov
Domáce pečenie je niečo magické. Nejde pritom len o chutnú bodku, ktorá na konci čaká na maškrtné jazýčky. Je to zážitok, ktorý prebúdza zmysly a vytvára nezabudnuteľné spoločné chvíle. Nemusíte však obmedzovať svoju kreativitu – poradíme, čo by ste pri výbere rúry nemali podceniť, aby ste ešte aj ušetrili.
Čo hovorí štítok
Prvotné informácie o rúre získate z energetického štítku. Najmä sa tu na prvý pohľad dozviete o zdroji energie (elektrická alebo plynová), o jej úspornosti (od najlepšej triedy A+++ až po neúspornú D), ďalej o objeme priestoru rúry v litroch a napokon o spotrebe energie na jeden cyklus pri pečení s horným a spodným ohrevom alebo pri teplovzdušnom pečení s ventilátorom.
Správna veľkosť a tvar
Oplatí sa vybrať rúru s veľkým objemom, do ktorej sa bez problémov zmestí aj celá hus. Tie najväčšie na trhu majú využiteľný vnútorný objem 77 l. Patria k nim aj rúry tradičnej českej značky MORA s patentovaným klenutým stropom inšpirovaným starými kamennými pecami. Tento osvedčený tvar nie je náhodný: umožňuje totiž dokonalé prúdenie vzduchu okolo pokrmu a jeho naozaj rovnomerné prepečenie.
Dajte pozor na výkon, ale aj úspory
Ak máte radi viac ako len zapekanie jedla z jedného hrnca, mali by ste si starostlivo vybrať, aby vaša rúra mala nadštandardný teplotný rozsah, ale zároveň bola úsporná. „Nové rúry MORA sú veľmi dobre technicky riešené. Majú mimoriadne výkonné výhrevné telesá a umožňujú plynulé nastavenie teploty s presnosťou na jeden stupeň, a to v závislosti od modelu od 30 °C, resp. 50 °C do 300 °C. Zvládnu tak všetko od šetrného rozmrazovania až po prípravu domáceho chleba a dokonca aj pravej pizze. Predhrievanie je tiež jedno z najrýchlejších na trhu – dosiahnutie teploty 200˚C trvá len 5 minút. Vďaka špičkovému konštrukčnému riešeniu a robustnej izolácii sú však aj mimoriadne úsporné,“ vysvetľuje Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.
Podľa Jany Neuszerovej prešiel inováciou nielen patentovaný vnútorný klenutý tvar, ale aj konštrukcia výhrevných telies so zvýšeným výkonom a tiež umiestnenie ventilačných otvorov. Okrem toho má vnútro rúry kvalitný, trikrát smaltovaný povrch, ktorý podporuje tepelnú reflexiu a poskytuje dodatočnú izoláciu. Toto riešenie spolu s vysokokvalitnou izoláciou rúry a niekoľkými sklami v dvierkach zaraďuje nové rúry do veľmi úspornej triedy A+.
Tip na praktickú a úspornú rúru
Extra veľká 77 l kombinovaná rúra MORA VTCS 777 BX v robustnej nerezovej úprave vám okrem tradičného pečenia otvorí dvere aj k mnohým ďalším moderným možnostiam prípravy pokrmov. Disponuje funkciou pary, a preto ponúka perfektné výsledky nielen pri pečení pečiva, ale aj pri zdravej a chutnej príprave mäsa, rýb a zeleninových pokrmov. Inteligentná rúra má tiež teplotnú sondu a 22 automatických programov pečenia vrátane programov na prípravu dezertov, chleba, hydiny, pomalého pečenia pri nízkej teplote alebo dokonca pravej pizze. Stačí vybrať len typ jedla a jeho hmotnosť a rúra zvolí správnu teplotu v úctyhodnom rozsahu 30–300 °C, ako aj správny typ ohrevu, čas prípravy a dokonca navrhne aj odporúčané umiestnenie v rúre. K dispozícii je aj funkcia pre zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku; ak pridáte paru, povrch bude chrumkavejší. Aj zložitejšie pokrmy ľahko pripravíte pomocou pečenia krok za krokom, pri ktorom na začiatku všetko nastavíte a rúra sa postará o zvyšok. Veľkorysý vnútorný priestor rúry je klenutý ako v tradičných kamenných peciach, čo zaručuje dokonale rovnomerné pečenie aj objemných jedál. Jednoduché čistenie rúry uľahčuje parná funkcia EcoClean na odstránenie väčších nečistôt a priebežné katalytické čistenie ventilátora, ktorý sa sám spustí, keď rúra dosiahne teplotu aspoň 85 °C. Rúra spadá do úspornej energetickej triedy A+. Jej cena je 429 EUR.
Zdroj: MORA
Komentáre