Úvod Záhrada Stránka 95

Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Malina nezvyčajnej tmavofialovo-modrej farby. Má silný, mimoriadne robustný rast. Beztŕňová rastlina - jednoduchší zber. Plody s intenzívnou arómou, chuťovo pripomínajúce maliny a ostružiny, sú vhodné na priamu konzumáciu a na prípravu džemov a zaváranín. 

Má jemne rezané a sivomodré listy. Vysoká dekoratívna hodnota. Dorastá až do výšky 100 cm. Na jeseň sa sfarbí do červenooranžova. 

Kvety podobné kvetom maku vlčieho vynikajú žiarivo modrou farbou. Krásne sa vyníma v skupinovej výsadbe; vhodný i na rez. 

Bobule pre zdravie s vysokým obsahom minerálnych látok, vitamínov a biologicky aktívnych látok. Prvá záhradná čučoriedka nenáročná na pôdu.

Bambusy sa stali v poslednom čase veľmi obľúbenými rastlinami. Pestovať ich nie je zložité, a keďže rastú pomerne rýchlo, potešia aj netrpezlivých záhradkárov. Aby sa nám však priveľmi nerozrástli po záhrade, musíme vedieť, ako ich skrotiť.

Okrasná tráva s jemnými perovitými listami, ktoré dobre znášajú šliapanie. Gombíkovité žlté kvety ju zdobia od mája do júna. 

Táto okúzľujúca trvalka poteší záplavou zreložltých kvetov od augusta až do októbra.

Tento druh vyniká svojimi plamienkovými fialovo-bielymi kvetmi. Obvod cibule dosahuje 11 až 12 cm.

Plody s mimoriadne bohatým obsahom antioxidantov a stopových prvkov. Obsahuje trikrát toľko vitamínu C, ako pomaranče a najviac vitamínu B zo všetkého ovocia. Vyniká aj vysokým podielom minerálnych látok a stopových prvkov, čo je v dnešnej dobe, keď naše potraviny obsahujú čoraz menej výživných látok, mimoriadne vzácnou vlastnosťou. 

Úspešný druh, popredná odroda Európy – nie náhodou! Stredne skoré dozrievanie (koniec mája, začiatok júna), vysoká úrodnosť. Lahodné, veľké leskločervené plody kužeľovitého tvaru, osviežujúca, príjemná sladkokyslá chuť. 

Leto je pre mnohých záhradkárov časom zavárania. Využime teda úrodu sezónneho ovocia naplno a pripravme si zdravé vitamínové zásoby na zimné mesiace. A pretože najzdravší cukor je len ten v prírodnom obale – teda priamo v ovocí, ukážeme si, ako prejsť z klasického precukreného spôsobu na podstatne zdravšie biozaváranie.