Úvod Záhrada Stránka 141

Záhrada

Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.

Kto z nás nemá rád rastliny, ktoré si sám vypestoval zo semienka či odrezkov? Tešíme sa z toho, ako im pribúdajú výhonky, objavia sa prvé kvietky, sme nešťastní, keď rastlinku ohrozia choroby či škodcovia. Ak je rastlina okrasná a užitočná zároveň, je radosť dvojnásobná – ako napríklad u podzemnice olejnej.

Žijeme čoraz rýchlejším tempom, preto je prvý dojem oveľa dôležitejší než v minulosti. K druhému dojmu ani pohľadu už nemusí prísť. Z hľadiska prvého dojmu je vstupný priestor jedným z najdôležitejších miest.

Správna úprava záhrady ju robí zaujímavou vo všetkých štyroch ročných obdobiach. A to nielen na miestach, ktoré vnímame z interiéru, ale aj na pohľadovo exponovaných v exteriéri. Jari dominujú cibuľoviny a kvitnúce kríky vďaka svojím farbám, leto je časom kvitnutia ruží a trvaliek, jeseni patrí pestrá farebnosť listov opadavých drevín a v zime začínajú byť zaujímavé svojou zeleňou ihličiny a sempervirenty (vždyzelené rastliny) zapadané snehom.

Zelenina a ovocie sú síce sezónne produkty, no náš organizmus si ich pravidelnú konzumáciu vyžaduje, takže si musíme zabezpečiť túto dôležitú zložku výživy aj na zimné mesiace. Preto zeleninu a ovocie vhodne skladujeme či rôznymi spôsobmi konzervujeme.

Sušením sa zastavujú všetky biochemické procesy a potláča sa rast mikroorganizmov. Je to najstarší spôsob úschovy ovocia založený na znížení obsahu vody na 18 až 20 %. Význam sušeného ovocia nie je ani tak v množstve zachovaných vitamínov, ako skôr v obsahu minerálnych látok a vlákniny. Pravidelná konzumácia sušeného ovocia má blahodarný účinok na zažívací trakt, pomáha pohybu čriev a ich vyprázdňovaniu. Sušené ovocie sa odporúča pri chorobách obličiek, pečene, pri liečení hypertónie a opuchlín.

Väčšina záhradkárov skladuje dopestovanú zeleninu v komorách a pivniciach. V týchto priestoroch, najmä ak sú zapustené do zeme, sa dá udržať optimálne nízka teplota a vyššia vlhkosť vzduchu. V komorách by sme však mali upraviť okná proti prenikaniu slnečného žiarenia a urobiť ventilačný komín.

Chryzantémy (Chrysantemum L.) sú kvetiny, ktoré využívame najmä na výzdobu hrobov alebo cintorínov, a ich charakteristickú vôňu sme u nás zvykli spájať so sviatkom Všetkých svätých. Šľachtiteľskou prácou sa však vzhľadová pestrosť chryzantém stále rozširuje a rozrastajú sa aj možnosti ich využitia.

V ostatnom období sa rozširuje okruh ľudí, ktorí trpia rozličnými alergiami. Aby život alergika nebol každodenným utrpením, v boji s prachom a inými alergénmi treba urobiť niekoľko dôležitých opatrení, a to nielen v dome, ale aj v záhrade. Veď práve ona môže byť kameňom úrazu.

Ak máte pri chalupe jazero či potok, patríte k tým šťastnejším. Ak nie, môžete si v záhrade vybudovať umelý vodný prvok. Trendové sú prírodné jazierka, ktoré plnia okrasnú aj relaxačnú funkciu (a zároveň sú vhodné aj na kúpanie). Fontány či nádrže s prísnymi geometrickými tvarmi nepôsobia v chalupárskej oblasti prirodzene.

Poznáte to. Vaše kvietky sa na nedostatočnú starostlivosť nemôžu sťažovať. Zalievate ich pravidelne, presádzate ich, prihovárate sa im vľúdnym slovkom, občas im aj nejakú dobrú muzičku prehráte na zrelaxovanie. A predsa sa vám stane, že sa kvietku nedarí, ba dokonca vyhynie. Stalo sa to aj našej čitateľke, ktorá pestuje Exacum blue a už dvakrát jej kvet vyhynul. Takže, na čo si treba dávať pozor pri pestovaní tohto kvetu?

Ovocné dreviny sú neodmysliteľnou a aj mimoriadne vhodnou súčasťou vidieckych záhrad. Nie vždy sa ale oplatí nimi záhradu preplniť. Niekedy stačí jeden či dva exempláre, ktoré sa postarajú nielen o úrodu, ale aj o estetický zážitok. Ten môžete umocniť, ak sa rozhodnete pestovať ovocné dreviny na fasáde chalupy.

Na jeseň chystáme zásoby potravín na zimné mesiace. Okrem zaváranín, ovocia a zeleniny sú to aj zemiaky. Pri ich nákupe na zimné uskladnenie by sme si však mali dávať pozor na ich kvalitu. Vydržia nám iba zdravé a mechanicky nepoškodené zemiaky.

Kde sa diskutuje