Chutná žemľovka s tvarohom
Recept na chutnú tradičnú žemľovku s tvarohom
Prísady:
3/4 sendviča
350 – 400 g strúhaných jabĺk
maslo na vymastenie pekáčika
strúhanka na vysypanie pekáčika
250 – 300 ml mlieka
2 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker
50 g rozohriateho masla
250 g mäkkého tvarohu
1 bal. Pudingu s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
1 PL práškového cukru
3 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
1 PL hrozienok
Príprava:
1. Sendvič nakrájame na 1 cm široké plátky. Jablká očistíme a nastrúhame. Vyššiu ohňovzdornú zapekaciu misu (pekáčik) vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
2. Do 250 ml mlieka dáme 1 vanilínový cukor. Maslo rozohrejeme. Tvaroh vyšľaháme s pudingovým práškom, práškovým cukrom a 3 žĺtkami. Ak je tvaroh hustý, pridáme 2 – 3 PL mlieka.
3. Do zapekacej misy striedavo kladieme vrstvy: sendvič namočený v osladenom mlieku, pokvapkaný rozpusteným maslom, následne vrstvu tvarohu, potom opäť sendvič namočený v mlieku a pokvapkaný maslom, potom nastrúhané jablká posypané polovicou škoricového cukru a hrozienkami. Opakujeme do vyčerpania surovín – končíme hore vrstvou sendviča namočeného v mlieku a pokvapkaného maslom.
4. Žemľovku pečieme priklopenú v predhriatej rúre pri teplote cca 180 – 190 °C asi 50 – 55 minút. Potom žemľovku odklopíme a teplotu pečenia zvýšime na 220 °C. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý nastriekame zdobiacim vrecúškom na žemľovku (môžeme iba navrstviť lyžicou) a zapečieme všetko asi 5 – 7 minút doružova.
5. Pred servírovaním posypeme druhou polovicou škoricového cukru.
TIP: Žemľovku môžeme piecť aj z 5 – 6 rožkov.
Komentáre