/ Recepty /

Chrumkavá a lahodná: Tradičná pečená hus

Chrumkavá a lahodná: Tradičná pečená hus

Jeseň sa v našej krajine, okrem iného, spája s tradičnými husacími a kačacími hodmi. Upečte si tradičnú klasickú pečenú hus s lokšami. A nezabudnite – k dobrej husacine patrí aj pohár dobrého suchého vínka.

Ingrediencie

1 hus cca 3 kg
300 ml vody
rasca
soľ

Na dusenú kapustu

1 červená, stredne veľká kapusta
1 väčšia cibuľa
2 – 3 PL tuku/oleja
2 dl červeného vína
5 – 6 PL kryštálového cukru
rasca
ocot
soľ

1 Hus umyjeme, osušíme, dobre posolíme zvonku aj zvnútra a posypeme rascou. Vložíme na pekáč prsiami dole a podlejeme vodou.

2 Pečieme pri teplote 200 °C cca jednu hodinu na každé kilo a priebežne podlievame výpekom. Približne v polovici času pečenia hus otočíme na opačnú stranu a rovnako podlievame.

3 Medzičasom si pripravíme kapustu. Očistenú a nastrúhanú kapustu dobre posolíme. V hrnci rozpálime tuk, pridáme rascu a kryštálový cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Pridáme nakrájanú cibuľu a dobre premiešame. Do výpeku vložíme kapustu a spolu dusíme 40 – 50 min., kým je kapusta mäkká. Na záver dochutíme soľou a vínom.

4 Hus po upečení necháme cca 15 min. odležať a až potom ju rozkrájame. Tradične podávame s lokšami.

TEXT MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK

Komentáre

  1. Ako môže byť mŕtvola lahodná?

  2. Nejako podobne to robí aj moja manželka. práve dnes sme sa napráskali ako sedliak v nedeľu na obed.

  3. Zdochlina. Ale chutí božsky

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.