
Chrumkavá a lahodná: Tradičná pečená hus
Jeseň sa v našej krajine, okrem iného, spája s tradičnými husacími a kačacími hodmi. Upečte si tradičnú klasickú pečenú hus s lokšami. A nezabudnite – k dobrej husacine patrí aj pohár dobrého suchého vínka.
Ingrediencie
1 hus cca 3 kg
300 ml vody
rasca
soľ
Na dusenú kapustu
1 červená, stredne veľká kapusta
1 väčšia cibuľa
2 – 3 PL tuku/oleja
2 dl červeného vína
5 – 6 PL kryštálového cukru
rasca
ocot
soľ
1 Hus umyjeme, osušíme, dobre posolíme zvonku aj zvnútra a posypeme rascou. Vložíme na pekáč prsiami dole a podlejeme vodou.
2 Pečieme pri teplote 200 °C cca jednu hodinu na každé kilo a priebežne podlievame výpekom. Približne v polovici času pečenia hus otočíme na opačnú stranu a rovnako podlievame.
3 Medzičasom si pripravíme kapustu. Očistenú a nastrúhanú kapustu dobre posolíme. V hrnci rozpálime tuk, pridáme rascu a kryštálový cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Pridáme nakrájanú cibuľu a dobre premiešame. Do výpeku vložíme kapustu a spolu dusíme 40 – 50 min., kým je kapusta mäkká. Na záver dochutíme soľou a vínom.
4 Hus po upečení necháme cca 15 min. odležať a až potom ju rozkrájame. Tradične podávame s lokšami.
TEXT MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK
Ako môže byť mŕtvola lahodná?
Nejako podobne to robí aj moja manželka. práve dnes sme sa napráskali ako sedliak v nedeľu na obed.
Zdochlina. Ale chutí božsky