Ako môžu v jednom dome bývať dve rodiny

image 22648 25 v1

Svoj dom pôvodne postavili ako jednogeneračný, na prízemí sa žilo, na poschodí spalo. Potom sa však podmienky v rodine zmenili. Ako to už chodí, vlastné bývanie odrazu potrebovali dve samostatné domácnosti...

V prvej fáze prestavby odstránili všetky nenosné konštrukcie a obvodové murivo na strane obrátenej do záhrady zdvihli takmer o dva metre. Tým sa v tejto časti zvýšila svetlá výška a zväčšila sa tak využiteľná podlahová plocha podkrovia. Spád strechy smerom do záhrady upravili z pôvodných 45 na asi 30 stupňov a strecha dostala novú strešnú krytinu. V podkroví bolo vlastne nové všetko: priečky, inštalácie, omietky a povrchy, dokonca aj okenné otvory, ktorým architekt prisúdil iné umiestnenie, rozmery aj členenie. Aj pôvodný komín pritom prešiel zmenou – pri stavbe kozuba ho čiastočne zbúrali a potom znovu postavili v stope pôvodného telesa. Prvá prestavba netrvala ani pol roka, dom bol rozdelený na dve bytové jednotky a pribudli doň mladí bezdetní manželia. 


Pri prvej rekonštrukcii zmizli z podkrovia všetky nenosné konštrukcie – tie nové, nosné, sú často priznané. Obvodové murivo sa na strane záhrady zdvihlo asi o dva metre.

Po štyroch rokoch sa začala ďalšia fáza prestavby. Na prízemie sa mali nasťahovať rodičia, v podkroví sa očakával príchod druhého dieťaťa.

rodinný dom
Prízemie domu sa v druhej fáze rekonštrukcie viac otvorilo, presvetlilo a spojilo so záhradou. Pribudla aj príjemná terasa, ktorá rozšírila obytný priestor spodného bytu smerom do záhrady. 

Podkrovie sa v druhej fáze rekonštrukcie rozšírilo o prístavbu, v ktorej vznikli dve spálne – pre rodičov a dve deti. Zmien sa dočkala aj záhrada – otvorila sa a „vyčistila“ tak, aby vyhovovala potrebám veľkej rodiny s malými deťmi. Miesto sa našlo aj na bazén. Oceľové plechy s tmavohnedým smaltom boli pôvodne určené na silážne veže, kryt v tvare bubliny chráni vodu pred popadaným lístím z okolitých stromov.

Prízemný byt dostal na strane záhrady príjemnú a praktickú terasu, pod ňou vznikla nová pivnica.

Celkovej sanácie sa dočkal suterén. Dom po celom obvode odkryli až pod úroveň podlahy v pivniciach, niektoré steny podrezali a odizolovali, všade otĺkli omietku a odstránili zvyšky podláh. Do základov nainštalovali drenáže, urobili novú kanalizáciu, nové podlahy vrátane izolácií a sanačné omietky na stenách.


V druhej fáze rekonštrukcie sa na prízemí domu vybúrali nenosné priečky, vďaka čomu tu vznikol pomerne veľkorysý obytný priestor. 

kuchyňa
Kuchyňa na prízemí dostala v porovnaní s pôvodným stavom veľké okno do záhrady, takzvaná priemyselná podlaha z olejovaných „kantoviek“ sa osvedčuje aj pri náročnej prevádzke.

Prístavbou vznikli na mieste pôvodnej spálne a šatníka dve priestranné spálne. Vzhľadom na dizajn pôvodného podkrovia zvolili v prístavbe drevený trámový strop napustený patinovaným voskom. Pod prístavbou vznikol krytý priestor, ktorý je vo vidieckom dome veľmi praktický – využíva sa na uskladnenie dreva do kozubov, detských hračiek aj na príležitostné remeselné práce. A našlo sa tu miesto aj na psiu búdu.

spálňa
Vďaka prístavbe vznikli na mieste pôvodnej spálne a šatníka dve priestranné miestnosti – nová spálňa pre rodičov a detská izba. Obe sú prístupné cez šatník s veľkou vstavanou skriňou. Architekt nezabudol ani na balkón a veľké okná, cez ktoré sa možno potešiť pohľadom do záhrady.

detská izba
V novej detskej izbe je rovnako ako v celej prístavbe drevený trámový strop napustený patinovaným voskom; staticky ho podporujú priznané oceľové prievlaky.  


Pod prístavbou je praktický úložný priestor, ktorý slúži na uskladnenie dreva do kozubov, detských hračiek a príležitostne aj na práce potrebné okolo domu. Oceňuje ho aj pes, ktorý tu má búdu.

Pôvodný stav rodinného domu
• jednogeneračný podpivničený rodinný dom 6 + 1 s garážou, záhrada orientovaná na severozápad, ulica a vstup z juhovýchodu,
• prízemie: obývacia izba, jedáleň, samostatná kuchyňa, chodba, kúpeľňa + WC,
• podkrovie: 4 spálne, WC, odkladacie priestory,
• v centre dispozície rozľahlá nevykurovaná schodisková hala.

pôdorys

Pôdorys prízemia
1 terasa, 2 garáž, 3 pergola – kryté parkovanie, 4 vstupná chodba, 5 chodba, 6 kúpeľňa, 7 WC, 8 kuchyňa,
9 spálňa, 10 obytná hala, 11 záhrada, 12 ulica

pôdorys

Pôdorys podkrovia
13 balkón, 14 spálňa, 15 detská izba, 16 šatník, 17 schodisko, 18 chodba, 19 technická miestnosť – práčovňa, 20 WC, 21 kúpeľňa, 22 kuchyňa, 23 obytná hala, 24 kozub, 25 ľahké schody vedú na galériu nad kuchyňou

TEXT: Vladimíra Storchová
FOTO: Jaroslav Hejzlar

Komentáre

  1. tie zeleza, tomu domu dali taky onaky raz, povedal by som, ze to vyzera ako mastal.
    rozhodne, by som sa tymto nechvalil.

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.