Nové vydanie časopisu Záhrada 8/2018 v predaji od 9. októbra
Nastal čas zberu posledných plodín, čas pestrých farieb, vône jesene a čas upratovania v záhrade. Áno, práca v záhrade sa jednoducho nikdy nekončí, ale to je predsa večný a spoľahlivý kolobeh. S láskou zveľaďujeme náš kúsok raja a tešíme sa z každého úspechu. Máme radi svoje kráľovstvo, a hoci sa radi podelíme, niet nad príjemné súkromie, ktoré nám zabezpečí napríklad aj bohato rozrastený listnatý živý plot. Preto vám prinášame tipy na výber druhov, neskoršiu starostlivosť a rady, ako si ho sami rozmnožíte.
Medzi tradičné plodiny našich záhrad nepochybne patrí kapusta. Jej pestovanie sa naozaj vyplatí a v tomto období je aktuálne jej uskladnenie kvasením. Ak sa vám zdá, že ide o zdĺhavý proces, môžete vyskúšať rýchlejšiu alternatívu v malom pomocou fermentovania.
Práce v záhrade v týchto dňoch sa však netýkajú len zberu a spracovania plodov našej práce či aktuálneho obdobia. Už dnes môžeme spraviť dôležité kroky, aby sme mali v budúcej sezóne bohatú úrodu ovocia, dokonca, aby sme začali sezónu na úžitkových hriadkach oveľa skôr ako zvyčajne.
Stačí len vedieť správne prezimovať ovocné stromy a priesady odolnej zeleniny, napríklad šalátu, špenátu či kučeravého petržlenu.
Stále málo? Čo tak v sychravých dňoch navštíviť nový portál pre záhradkárov? Jeho názov si ľahko zapamätáte: Zahrada.sk
No inak každý jeden slnečný deň šup-šup do záhradky, lebo jeseň vrcholí a ani sa nenazdáme a je tu záver sezóny.
Farebnú a bohatú jeseň vám želám!
Martin Čurda
Z OBSAHU:
Okrasná záhrada
■ Návšteva malej záhrady
■ Spevnená plocha ako štýlotvorný prvok
■ Betónový plot skrášlený drevom
■ Chryzantémy, ozdoba jesenných záhonov
■ Záhradný stojan
■ Živý plot, krásne ohraničenie záhrady
■ Pekne uložené drevo
■ Výsadba, ktorá vydrží i cez zimu
Pre dobrú úrodu
■ Pestujeme kapustu
■ Domáca fermentovaná zelenina
■ Nenáročná machovka pre krásu aj úžitok
■ Viete, ako zazimovať ovocné stromy?
■ Zimná ochrana odolných priesad
■ Vyberáme orechy
■ Chemicky alebo bio?
Poradňa
■ Odpovedáme na vaše otázky a podnety
■ Liečba z prírody
Komentáre