![Grilovacia sezóna je tu. Skúste okrem mäsa hodiť na gril aj syr či zeleninu](https://urobsisam.zoznam.sk/wp-content/uploads/images/ilustracne/image_49377_25_v1.jpeg)
Grilovacia sezóna je tu. Skúste okrem mäsa hodiť na gril aj syr či zeleninu
Skoro každý, kto griluje, má v rukáve svoje finty na prípravu toho najšťavnatejšieho a najlepšie ochuteného mäsa. Koľko kuchárov, toľko rôznych tipov a rád. A čo tak spestriť si tradičné grilovanie aj použitím iných surovín – syrov či rôznych druhov zeleniny.
Syry
Máte radi syry? Nebojte sa dať ich na gril. Na tieto účely je najvhodnejší a veľmi chutný camembert alebo hermelín. Môžete kúpiť rovno hermelín určený na grilovanie alebo použite akýkoľvek iný syr tohto typu, ktorý vám chutí. Pripravíme si veľmi jednoduchú marinádu z olivového oleja a korenia, ktoré máme radi. Soľ ale dávkujte opatrne, syr je už sám osebe dostatočne slaný. Syr natrieme marinádou zo všetkých strán a zabalíme ho do alobalu tak, aby sa šťava nevylievala do grilu. Na spestrenie chuti môžeme k nemu pridať i najemno nakrájanú cibuľku alebo cesnak. Samotný syr potom krátko grilujeme, stačí mu 10 – 15 minút.
Šampiňóny
Potravinou, ktorá sa úžasne hodí na gril, sú šampiňóny, ešte lepšie Portobello (steakové krémové šampiňóny). Portobello majú väčšie a mäsitejšie klobúčiky, vyznačujú sa hnedou farbou a výraznou hubovou chuťou. Tieto šampiňóny sú výborné, keď ich klobúčiky naplníme zmesou s akýmkoľvek výraznejším syrom, napríklad s čedarom, parmezánom alebo s gorgonzolou. Potom podľa chuti pridáme napríklad cesnak, šalotku, cherry paradajky a bylinky. Klobúčiky je vhodné zhora jemne narezať do tvaru X, aby sa lepšie prepiekli.
Plnené papriky a paradajky
Veľmi chutné sú aj plnené papriky alebo paradajky. Tie jednoducho necháme na grile aj s plnkou ohriať a zmäknúť. Sladšiu chuť zeleniny dobre dopĺňa syr feta alebo iný syr balkánskeho typu. Ideálne najemno nakrájaný či nastrúhaný s korením a tymianom, prípadne dochutený soľou. Paradajky sa dajú plniť aj tradičnejšie – mozzarellou a bazalkou.
V neposlednom rade môžete svoju obľúbenú zeleninu jednoducho nakrájať na kúsky, zmiešať so soľou, korením a olivovým olejom a rozložiť na perforovanú grilovaciu tácku. Prípravu húb a zeleniny na gril vám výrazne uľahčí správne zvolený kvalitný nôž. Výborným pomocníkom je napríklad veľký kuchársky nôž Fiskars Functional Form+, ktorý má 20 cm dlhú čepeľ z japonskej nehrdzavejúcej ocele.
Pusťte sa do toho. Ugrilujte si okrem mäsa i niečo ľahšie. Nebojte sa experimentovať a skúšať rôzne kombinácie. Uvidíte, že túto rozmanitosť ocenia aj vaše chuťové poháriky.
Komentáre