Grilovacia sezóna je tu. Skúste okrem mäsa hodiť na gril aj syr či zeleninu

Grilovacia sezóna je tu. Skúste okrem mäsa hodiť na gril aj syr či zeleninu

Skoro každý, kto griluje, má v rukáve svoje finty na prípravu toho najšťavnatejšieho a najlepšie ochuteného mäsa. Koľko kuchárov, toľko rôznych tipov a rád. A čo tak spestriť si tradičné grilovanie aj použitím iných surovín – syrov či rôznych druhov zeleniny.

Syry

Máte radi syry? Nebojte sa dať ich na gril. Na tieto účely je najvhodnejší a veľmi chutný camembert alebo hermelín. Môžete kúpiť rovno hermelín určený na grilovanie alebo použite akýkoľvek iný syr tohto typu, ktorý vám chutí. Pripravíme si veľmi jednoduchú marinádu z olivového oleja a korenia, ktoré máme radi. Soľ ale dávkujte opatrne, syr je už sám osebe dostatočne slaný. Syr natrieme marinádou zo všetkých strán a zabalíme ho do alobalu tak, aby sa šťava nevylievala do grilu. Na spestrenie chuti môžeme k nemu pridať i najemno nakrájanú cibuľku alebo cesnak. Samotný syr potom krátko grilujeme, stačí mu 10 – 15 minút.

Šampiňóny

Potravinou, ktorá sa úžasne hodí na gril, sú šampiňóny, ešte lepšie Portobello (steakové krémové šampiňóny). Portobello majú väčšie a mäsitejšie klobúčiky, vyznačujú sa hnedou farbou a výraznou hubovou chuťou. Tieto šampiňóny sú výborné, keď ich klobúčiky naplníme zmesou s akýmkoľvek výraznejším syrom, napríklad s čedarom, parmezánom alebo s gorgonzolou. Potom podľa chuti pridáme napríklad cesnak, šalotku, cherry paradajky a bylinky. Klobúčiky je vhodné zhora jemne narezať do tvaru X, aby sa lepšie prepiekli.

Plnené papriky a paradajky

Veľmi chutné sú aj plnené papriky alebo paradajky. Tie jednoducho necháme na grile aj s plnkou ohriať a zmäknúť. Sladšiu chuť zeleniny dobre dopĺňa syr feta alebo iný syr balkánskeho typu. Ideálne najemno nakrájaný či nastrúhaný s korením a tymianom, prípadne dochutený soľou. Paradajky sa dajú plniť aj tradičnejšie – mozzarellou a bazalkou.

V neposlednom rade môžete svoju obľúbenú zeleninu jednoducho nakrájať na kúsky, zmiešať so soľou, korením a olivovým olejom a rozložiť na perforovanú grilovaciu tácku. Prípravu húb a zeleniny na gril vám výrazne uľahčí správne zvolený kvalitný nôž. Výborným pomocníkom je napríklad veľký kuchársky nôž Fiskars Functional Form+, ktorý má 20 cm dlhú čepeľ z japonskej nehrdzavejúcej ocele.

Pusťte sa do toho. Ugrilujte si okrem mäsa i niečo ľahšie. Nebojte sa experimentovať a skúšať rôzne kombinácie. Uvidíte, že túto rozmanitosť ocenia aj vaše chuťové poháriky. 

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.