Nových kvalitných odrôd jabloní je veľa. Nie je jednoduché rozhodnúť sa, ak sme obmedzení pestovateľskými podmienkami, predovšetkým priestorom, a nemáme dostatok informácií o odrode – najmä ak prvú úrodu získame o 3 až 5 rokov.
Záhrada
Praktické informácie pre záhradkárov a záhradníkov. Všetko o sadení, pestovaní, hnojení, postrekovaní a starostlivosti o úžitkové a okrasné rastliny.
Letničky patria k nádherným a vďačným rastlinám. Ich prednosťou je bohaté kvitnutie, ktoré však postupne s prichádzajúcou jeseňou slabne a končí. Ako využiť prázdny záhon po letničkách? Spôsobov je niekoľko.
Nie každý vlastní pivnicu či komoru, kde by sa dalo skladovať ovocie či zelenina. Na uloženie niekoľkých prepraviek so zásobami na zimu z vlastnej záhradky však postačí minimálny priestor na zasklenom balkóne, terase alebo v chladnej chodbe.
Novšie odrody hrušiek prevyšujú tie staršie nielen svojou odolnosťou proti chrastavitosti či lepšími chuťovými vlastnosťami, ale najmä predĺženou skladovateľnosťou plodov a vyššími pravidelnými úrodami.
Pozrite si s nami desať najfarebnejších drevín jesene. Prinášame vám aj rady ako sa o ne správne starať.
Mrazenie je jednoduchý, šetrný a rýchly spôsob konzervovania. Správne zmrazené ovocie a zelenina sú pevné, pružné, uchovávajú si tvar, chuť, farbu, vôňu, obsah vitamínu C a nutričnú hodnotu aj 1 rok – až do novej úrody.
Tvarové a materiálové riešenia spevnených plôch v záhrade sú individuálne a sú ovplyvnené nielen vlastnosťami materiálu, ktorý použijeme pri výstavbe, ale hlavne naším vkusom a možnosťami priestoru. Dôležitý je aj plán ukladania, ktorý hovorí, kde sa má čo nachádzať.
Všetko, čo sa deje v prírode, má hlboký zmysel, preto je pochopenie prírodných zákonov nevyhnutným krokom vedúcim k vytvoreniu dobrého dizajnu ekozáhrady. Znalosť princípu sukcesie, prirodzeného vývoja, nám umožní využiť sily prírody vo svoj prospech.
Každá rastlina má iné nároky, či už na stanovište alebo vodu; okrem týchto faktorov ju ale ovplyvňujú aj svetelné podmienky.
V každej záhrade by sa malo nájsť aspoň malé miesto, kde sa dá schovať a načerpať sily. Vytvorte si spolu s nami malé kúzelné zákutie, kde prestanete vnímať čas a problémy všedných dní. Na čo sa treba zamerať?
Každá tepelná úprava potravín do určitej miery deformuje obsahové látky, zvyčajne tie, ktoré sú pre nás najprospešnejšie. Preto je dobré vyvážiť to chutnými doplnkami. Vieme, ako premeniť grilovacie „čertoviny“ na zdravšie.
V záhrade sa často nájdu nevyužité rohy, ktoré sú príliš suché a vyžadujú si úplne zbytočnú údržbu. Existuje však technika, vďaka ktorej doprajete akejkoľvek rastline dlhodobo viac vlahy, a to úplne prirodzeným spôsobom. Môžete takto pestovať napríklad paprade. Z prázdneho zatieneného miesta urobia zelené zákutie so zvláštnou atmosférou.
Kde sa diskutuje