/ Recepty /

Veľkonočné vajce

velkonocne vajce

Recept na tortu v tvare veľkonočného vajca

Cesto: 
5 vajec
130 g práškového cukru
3 PL vody
130 g polohrubej múky
štipka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 PL mletých orechov
1 KL kakaa 

Na krém: 
1 bal Tortovej plnky s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
suroviny podľa návodu na obale tortovej plnky – príprava bez masla 

Na ozdobu: 
1 mandarínkový kompót (netto 175 g)
1 hruškový kompót (netto 230g)
2 bal. Tortové želé číre Dr.Oetker
evtl. cukor podľa chuti
voda na doplnenie šťavy 

1. Práškový cukor, žĺtka a vodu šľaháme do hustej peny. Múku preosejeme s kypriacim práškom a kakaom, pridáme namleté orechy a vmiešame do našľahaných žĺtkov. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Hladké cesto vylejme do tortovej formy (priem. 26 cm) vyloženej papierom na pečenie, uhladíme stierkou a pečieme v predhriatej rúre pri teplote cca 180°C asi 25-30 minút.

2. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Potom uvoľníme nožom okraj formy, korpus vyberieme a stiahneme papier. Z korpusu vykrojíme tvar vajca (okraje zarežeme tak, aby bol korpus oválny).

3. Tortovú náplň pripravíme podľa návodu na obale – zvolíme prípravu bez masla.

4. Korpus pozdĺžne prepolíme. Na servírovací tanier otočíme jeden diel korpusu reznou stranou dole. Na spodný korpus natrieme polovicu náplne a na ňu pritlačíme druhý diel korpusu reznou plochou dohora. Zvyšok náplne natrieme na vrch i boky vajca.

5. Z papiera na pečenie si pripravíme manžetu – pás dlhý asi 80 cm a široký 8-9 cm. Manžetu upevníme tesne okolo torty a konce spojíme kancelárskou sponkou alebo kolíčkom. Náplň poriadne uhladíme až k papieru (okraje zľahka zdvihneme k papieru, aby nám nepretieklo želé).

6. Mandarínky i hrušky necháme odkvapkať, pričom zachytíme šťavu (oddelene). Tortu ozdobíme ovocím – do stredu torty naukladáme mandarínky ako žĺtok a okolo nich hrušky nakrájané na plátky ako bielok. Tortu dáme zachladiť do chladničky.

7. Hruškovú šťavu doplníme vodou, aby sme získali 500 ml tekutiny. Podľa chuti šťavu prisladíme. Želé pripravíme s hruškovou šťavou podľa návodu na obale a necháme chvíľu vychladnúť. Niekoľko lyžíc želé najprv vylejeme pozdĺž okraja torty (pripravíme si tak pevnejší okraj, aby nám želé nevytieklo na krajoch torty). Tortu dáme na asi 3-4 minúty do chladničky, aby okraj zo želé stuhol. Potom opatrne na tortu nalejeme zvyšok želé. (Ak nám zvyšok želé medzitým stuhol, rozpustíme ho opäť na miernom ohni.) Tortu dáme na min. 3 hodiny do chladničky.

TIP:
Tortu pripravujeme najlepšie deň vopred a necháme ju v chladničke stuhnúť cez noc. Pred servírovaním môžeme ozdobiť veľkonočnými motívmi z čokolády alebo lineckého cesta.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.