Šišky
Dnes vám ponúkame recept na typické fašiangové pohostenie – šišky z kysnutého cesta
Cesto:
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
30 g práškového cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
1 zarovnaná KL soli
2 žĺtky
250 – 300 ml vlažného mlieka
75 g mäkkého margarínu
1 bal. Droždia Dr. Oetker
Na posypanie:
100 g práškového cukru
ovocný džem
Postup:
1. Príprava kysnutého cesta: najprv zmiešame múky. Potom k nim pridáme sušené droždie, práškový cukor, vanilínový cukor, soľ, žĺtky, margarín, rum, mlieko a vypracujeme hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny nádoby. Hotové cesto nesmie byť príliš husté, musí zostať vláčne. Povrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť asi 15 minút. Potom cesto znova premiesime a necháme dobre vykysnúť podľa potreby 30 – 90 minút.
2. Z vykysnutého cesta urobíme 25 – 30 rovnakých bochníčkov, ktoré v dlani trochu stlačíme na placku.. Doprostred placky dáme kávovú lyžičku džemu, zabalíme a otočíme na dosku zabalenou stranou dolu. Na doske necháme ešte 30 –35 min[t vykysnúť. Po vykysnutí ich kladieme do rozpáleného tuku tak, aby boli celé ponorené.
3. Šišky pražíme z oboch strán do zlatista. Prebytočný tuk necháme odkvapkať na mriežke alebo na obrúsku. Nakoniec šišky posypeme práškovým cukrom.
TIP 1: Pre vylepšenie chuti šišiek primiešame do džemu 2 lyžice rumu.
TIP 2: Najlepšie je pražiť šišky vo fritovacom oleji, ktorý sa neprepaluje, alebo vo väčšom množstve Omegy.
Komentáre