/ Recepty /

Šišky

Šišky

Dnes vám ponúkame recept na typické fašiangové pohostenie – šišky z kysnutého cesta

Cesto: 
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
30 g práškového cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
1 zarovnaná KL soli
2 žĺtky
250 – 300 ml vlažného mlieka
75 g mäkkého margarínu
1 bal. Droždia Dr. Oetker 
Na posypanie: 
100 g práškového cukru
ovocný džem 

Postup:
1. Príprava kysnutého cesta: najprv zmiešame múky. Potom k nim pridáme sušené droždie, práškový cukor, vanilínový cukor, soľ, žĺtky, margarín, rum, mlieko a vypracujeme hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny nádoby. Hotové cesto nesmie byť príliš husté, musí zostať vláčne. Povrch cesta posypeme múkou, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť asi 15 minút. Potom cesto znova premiesime a necháme dobre vykysnúť podľa potreby 30 – 90 minút.

2. Z vykysnutého cesta urobíme 25 – 30 rovnakých bochníčkov, ktoré v dlani trochu stlačíme na placku.. Doprostred placky dáme kávovú lyžičku džemu, zabalíme a otočíme na dosku zabalenou stranou dolu. Na doske necháme ešte 30 –35 min[t vykysnúť. Po vykysnutí ich kladieme do rozpáleného tuku tak, aby boli celé ponorené.

3. Šišky pražíme z oboch strán do zlatista. Prebytočný tuk necháme odkvapkať na mriežke alebo na obrúsku. Nakoniec šišky posypeme práškovým cukrom.

TIP 1: Pre vylepšenie chuti šišiek primiešame do džemu 2 lyžice rumu.

TIP 2: Najlepšie je pražiť šišky vo fritovacom oleji, ktorý sa neprepaluje, alebo vo väčšom množstve Omegy.


Vyskúšané a osvedčené recepty Dr.Oetker

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.