jablkovo makove slimaky

Jablkovo-makové slimáky

Recept na koláče z tvarohového cesta s jablkovo-makovou plnkou

Tvarohové cesto: 
200 g tvarohu
6 lyžíc mlieka
8 lyžíc oleja
1 vajce
štipku soli
100 g cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
400 hladkej múky
1 bal. a 2 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
Prísady: 
600 jabĺk
50 g cukru
strúhanú citrónovú kôru
1 ks celej škorice
250 ml (1/4 l) vriacej vody
250 g mletého maku
75 mäkkého masla
2 lyžice medu
1 vajce
75 g hrozienok


1. Na plnku ošúpeme jablká, rozštvrtíme ich, odstránime jadrovníky a nakrájame na hranolčeky. Spolu s cukrom, citrónovou kôrou a celou škoricou vložíme do vriacej vody na 1 minútu tak, aby všetko zmäklo, ale nerozvarilo sa.

2. Hranolčeky jabĺk vyberieme z jablčnej tekutiny a necháme vychladnúť. Do horúcej jablčnej tekutiny vmiešame mak, maslo, med a vajcia. Premiešame a pridáme ešte hrozienka a mandľovú arómu.

3. Na tvarohovo-olejové cesto dáme do misy tvaroh, mlieko, olej, vajce, soľ, cukor a vanilínový cukor. Uhnetieme elektrickým ručným šľahačom na najvyššie obrátky.

4. Múku zmiešame s vanilínovým cukrom, preosejeme, pridáme do misy a miešame šľahačom na hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na plát 50 x 40 cm, potrieme zmesou z maku a rovnomerne rozdelíme aj jablčné hranolčeky.

5. Cesto dlhšou stranou zrolujeme, ostrým nožom nakrájame asi 2 cm široké pláty. Slimáky uložíme na vymastený plech. Dáme piecť.

Elektrická rúra: asi 200 °C (vopred vyhriata)
Horúcovzdušná: asi 180 °C (nepredhriata)
Plynová: stupeň 4 (vopred vyhriata)

Doba pečenia: asi 15 – 20 minút

6. Na polevu vymiešame práškový cukor a rum do hustej masy, ktorou natrieme slimáky ihneď po upečení.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr. Oetker

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje