Jablkovo-makové slimáky
Recept na koláče z tvarohového cesta s jablkovo-makovou plnkou
Tvarohové cesto: 200 g tvarohu 6 lyžíc mlieka 8 lyžíc oleja 1 vajce štipku soli 100 g cukru 1 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker 400 hladkej múky 1 bal. a 2 KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker |
Prísady: 600 jabĺk 50 g cukru strúhanú citrónovú kôru 1 ks celej škorice 250 ml (1/4 l) vriacej vody 250 g mletého maku 75 mäkkého masla 2 lyžice medu 1 vajce 75 g hrozienok |
1. Na plnku ošúpeme jablká, rozštvrtíme ich, odstránime jadrovníky a nakrájame na hranolčeky. Spolu s cukrom, citrónovou kôrou a celou škoricou vložíme do vriacej vody na 1 minútu tak, aby všetko zmäklo, ale nerozvarilo sa.
2. Hranolčeky jabĺk vyberieme z jablčnej tekutiny a necháme vychladnúť. Do horúcej jablčnej tekutiny vmiešame mak, maslo, med a vajcia. Premiešame a pridáme ešte hrozienka a mandľovú arómu.
3. Na tvarohovo-olejové cesto dáme do misy tvaroh, mlieko, olej, vajce, soľ, cukor a vanilínový cukor. Uhnetieme elektrickým ručným šľahačom na najvyššie obrátky.
4. Múku zmiešame s vanilínovým cukrom, preosejeme, pridáme do misy a miešame šľahačom na hladké cesto. Cesto rozvaľkáme na plát 50 x 40 cm, potrieme zmesou z maku a rovnomerne rozdelíme aj jablčné hranolčeky.
5. Cesto dlhšou stranou zrolujeme, ostrým nožom nakrájame asi 2 cm široké pláty. Slimáky uložíme na vymastený plech. Dáme piecť.
Elektrická rúra: asi 200 °C (vopred vyhriata)
Horúcovzdušná: asi 180 °C (nepredhriata)
Plynová: stupeň 4 (vopred vyhriata)
Doba pečenia: asi 15 – 20 minút
6. Na polevu vymiešame práškový cukor a rum do hustej masy, ktorou natrieme slimáky ihneď po upečení.
Komentáre