
Jablkové taštičky
Recept na jablkové koláče. Taštičky chutia výborne aj s inou ovocnou plnkou, napríklad s višňovou, marhuľovou alebo broskyňovou.
Cesto:
300 g múky
1 bal. Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
150 g tvarohu
6 lyžíc mlieka
6 lyžíc oleja
75 g cukru
1 bal. Vanilínového cukru Dr. Oetker
2 – 3 lyžice mlieka
štipku soli
Plnka:
750 g jabĺk
50 g hrozienok
50 g cukru
Poleva:
100 g práškového cukru
citrónovou šťavu alebo vodu
1. Na plnku ošúpeme jablká, rozštvrtíme ich, odstránime jadrovníky. Jablká nakrájame na malé kúsky a krátko ich podusíme, pridáme hrozienka, cukor a necháme vychladnúť.
2. Na cesto zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva a preosejeme do misy. Pridáme tvaroh, mlieko, olej, cukor, vanilínový cukor a soľ. Spracujeme elektrickým šľahačom (hnetacie metly) na najvyššie otáčky asi 1 minútu (nie príliš dlho, inak sa bude cesto lepiť).
3. Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske na tenký plát, z ktorého vykrajujeme kolieska (priemer asi 10 cm). Na každú polovicu kolieska z cesta dáme jablkovú plnku, okraj otrieme mliekom a priklopíme prázdnou polovicou. Taštičky na okraji dobre pritlačíme, uložíme na vymastený plech a dáme piecť do rúry.
Elektrická rúra: cca 220 °C (vopred vyhriata)
Horúci vzduch. cca 200 °C (nepredhriata)
Plyn: stupeň 4-5 (vopred vyhriata)
Doba pečenia: asi 25 minút
4. Na polevu preosejeme práškový cukor, zmiešame s takým množstvom citrónovej šťavy alebo vody, až bude hustá zmes hladká. Ihneď po upečení a vybratí taštičiek z rúry ich touto zmesou potrieme a necháme vychladnúť.
Tip: Taštičky chutia výborne aj s inou ovocnou plnkou, napríklad s višňovou, marhuľovou alebo broskyňovou.
Komentáre