
Čučoriedková torta s Ricottou
Recept na čučoriedkovú tortu s Ricottou
Korpus bez pečenia:
150 g piškót
100 g masla
Čučoriedková náplň:
300 g čučoriedok (čerstvé alebo mrazené)
250 g Ricotta (taliansky čerstvý tvaroh)
75 g práškového cukru
3 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 bal. Želatíny čírej Dr.Oetker
750 ml vody na namočenie želatíny
na špičku noža nastrúhaného muškátového oriešku
250 ml smotany na šľahanie
Šľahačka:
500 ml smotany na šľahanie
2 bal. Smeta-fixu Dr.Oetker
1 KL práškového cukru
Na poprášenie:
trochu strúhaného muškátového oriešku
1. Piškóty dáme do igelitového vrecka a váľkom ich rozdrvíme. Maslo zohrejeme. Do masla primiešame rozdrvené piškóty. Hmotu rovnomerne rozprestrieme do tortovej formy (priem. 24 cm) a lyžicou utlačíme.
2. Čučoriedková náplň: želatínu namočíme do vody podľa návodu na obale a necháme ju napučať. Napučanú želatínu za stáleho miešania zahrejeme (nesmie sa variť!), až sa rozpustí a necháme ju odstáť. Čučoriedky rozšľaháme ručnou metličkou s Ricottou, cukrom, vanilínovým cukrom a muškátovým orieškom. Ušľaháme šľahačku. Do čučoriedkovej hmoty vmiešame ručnou metličkou rozpustenú a trochu vychladenú želatínu a vymiešame do hladka. Počkáme až náplň začne želírovať (nesmie ale príliš stuhnúť). Šľahačku vmiešame zľahka do náplne. Náplň dáme na korpus a uhladíme. Tortu dáme na 3 hodiny do chladničky.
3. Šľahačka: smotanu ušľaháme s cukrom a Smeta-fixom do tuha. Tortu vyberieme z formy. 2 PL šľahačky odoberieme a natrieme ňou na kraj torty. Zvyšnú šľahačku navrstvíme na vrchnú stranu torty a lyžicou vytvarujeme vlny. Na záver poprášime tortu trochou strúhaného muškátového oriešku.
TIP: Tortu môžeme miesto muškátového oriešku posypať škoricou.
Komentáre