torta aida

Torta Aida

Recept na čokoládovo-kakaovú tortu s orieškami

Cesto – na orieškový korpus: 
130 g hladkej múky
130 g práškového cukru
2 vajcia
1/4 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
štipka soli
4 PL oleja
3 PL vody
2 PL mletých orieškov 

Cesto – na kakaový korpus: 
130 g hladkej múky
130 g práškového cukru
2 vajcia
1/4 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
štipka soli
4 PL oleja
3 PL vody
1 PL kakaa holandského typu 

Náplň čokoládová: 
125 g smotany na šľahanie
300 g čokolády na varenie
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 PL rumu 

Poleva: 
1 bal Polevy tmavej Dr. Oetker 
Na ozdobu: 
75 g hoblín z tmavej čokolády
75 g hoblín z bielej čokolády 

1. Orieškový a kakaový korpus zarobíme oddelene: pre obidva korpusy vždy oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtka s cukrom ušľaháme na penu, do ktorej postupne zašľaháme olej, vodu, štipku soli a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do orechového korpusu pridáme mleté orechy, do kakaového korpusu pridáme kakao. Nakoniec do každého cesta vmiešame sneh z bielkov (do každého cesta sneh z dvoch vajec).

2. Každé cesto vylejeme do jednej tortovej formy s priemerom 26 cm (vyloženým papierom) a oba korpusy spoločne alebo postupne pečieme pri teplote cca 170°C po dobu 25-30 minút. Po upečení necháme oba (nízke) korpusy vychladnúť, vyklopíme ich z formy, stiahneme papier na pečenie.

3. Náplň: smotanu zohrejeme v hrnci. Čokoládu nahrubo nastrúhame a za stáleho miešania zahrejeme čokoládu v smotane. Nakoniec vmiešame vanilínový cukor a rum. Dáme vychladiť. Náplň rozdelíme na tri časti (ktorými sa budú natierať korpusy striedavo).

4. Obidva korpusy pozdĺžne rozpolíme. Na servírovací tanier dáme 1 polovicu orechového korpusu, ktorú natrieme 1/3 náplne. Na to dáme polovicu kakaového korpusu a natrieme ju ďalšou časťou (1/3) náplne. Potom pridáme na náplň ďalšiu vrstvu – znovu orechový korpus a ten potrieme poslednou časťou náplne. Navrch položíme posledný korpus – kakaový. Vznikne tak striedavá farebná torta s vrstvami (orechový korpus – náplň – kakaový korpus – náplň – orechový korpus – náplň – kakaový korpus).

5. Poschodia zľahka stlačíme. Necháme stuhnúť, najlepšie do druhého dňa.

6. Po stuhnutí zahrejeme polevu podľa návodu a polejeme ňou tortu. Ozdobíme hoblinkami tmavej a bielej čokolády.

TIP: Pre lepší vzhľad môžeme tortu ozdobiť trojfarebnými hoblinkami čokolády – bielou, horkou a mliečnou.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr. Oetker

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.