/ Recepty /

Torta Aida

torta aida

Recept na čokoládovo-kakaovú tortu s orieškami

Cesto – na orieškový korpus: 
130 g hladkej múky
130 g práškového cukru
2 vajcia
1/4 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
štipka soli
4 PL oleja
3 PL vody
2 PL mletých orieškov 

Cesto – na kakaový korpus: 
130 g hladkej múky
130 g práškového cukru
2 vajcia
1/4 bal Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
štipka soli
4 PL oleja
3 PL vody
1 PL kakaa holandského typu 

Náplň čokoládová: 
125 g smotany na šľahanie
300 g čokolády na varenie
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 PL rumu 

Poleva: 
1 bal Polevy tmavej Dr. Oetker 
Na ozdobu: 
75 g hoblín z tmavej čokolády
75 g hoblín z bielej čokolády 

1. Orieškový a kakaový korpus zarobíme oddelene: pre obidva korpusy vždy oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtka s cukrom ušľaháme na penu, do ktorej postupne zašľaháme olej, vodu, štipku soli a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Do orechového korpusu pridáme mleté orechy, do kakaového korpusu pridáme kakao. Nakoniec do každého cesta vmiešame sneh z bielkov (do každého cesta sneh z dvoch vajec).

2. Každé cesto vylejeme do jednej tortovej formy s priemerom 26 cm (vyloženým papierom) a oba korpusy spoločne alebo postupne pečieme pri teplote cca 170°C po dobu 25-30 minút. Po upečení necháme oba (nízke) korpusy vychladnúť, vyklopíme ich z formy, stiahneme papier na pečenie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste



3. Náplň: smotanu zohrejeme v hrnci. Čokoládu nahrubo nastrúhame a za stáleho miešania zahrejeme čokoládu v smotane. Nakoniec vmiešame vanilínový cukor a rum. Dáme vychladiť. Náplň rozdelíme na tri časti (ktorými sa budú natierať korpusy striedavo).

4. Obidva korpusy pozdĺžne rozpolíme. Na servírovací tanier dáme 1 polovicu orechového korpusu, ktorú natrieme 1/3 náplne. Na to dáme polovicu kakaového korpusu a natrieme ju ďalšou časťou (1/3) náplne. Potom pridáme na náplň ďalšiu vrstvu – znovu orechový korpus a ten potrieme poslednou časťou náplne. Navrch položíme posledný korpus – kakaový. Vznikne tak striedavá farebná torta s vrstvami (orechový korpus – náplň – kakaový korpus – náplň – orechový korpus – náplň – kakaový korpus).

5. Poschodia zľahka stlačíme. Necháme stuhnúť, najlepšie do druhého dňa.

6. Po stuhnutí zahrejeme polevu podľa návodu a polejeme ňou tortu. Ozdobíme hoblinkami tmavej a bielej čokolády.

TIP: Pre lepší vzhľad môžeme tortu ozdobiť trojfarebnými hoblinkami čokolády – bielou, horkou a mliečnou.

Vyskúšané a osvedčené recepty Dr. Oetker

Komentáre

Pridaj komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.