Medové recepty
Vyskúšajte naše recepty na výbornú Arménsku medovníkovú tortu, Medové rezy, Mäkké medovníčky, Kávový medovník, Medový ošiaľ, Meduškinu zmrzlinu, Turecký med a Baklavu.
Arménska medovníková torta
Príprava:
Salko najmenej 3 hodiny mierne varíme úplne ponorené vo vode. (Niektoré recepty však pripúšťajú aj neprevarané kondenzované mlieko). Vychladnuté ho rozmixujeme s maslom, prípadne pridáme oriešky a trochu koňaku.
Placky natierame krémom a kladieme na seba. Poslednú však nastrúhame na krém – na povrchu torty. Môžeme primiešať aj instantné kakao i oriešky.
Tortu odložíme na chladné miesto (nie do chladničky) na 7 až 8 hodín. Nakoniec ju pokrájame a podávame.
Dobré rady Múku musíme vmiešať do veľmi teplej (až vriacej) tekutiny, inak sa cesto bude rozpadávať. |
Medové rezy
Cesto: 200 g práškového cukru, tri vajcia, 3 lyžice medu, 70 g masla, trochu sódy (1 kávovú lyžičku), 500 g hladkej múky.
Plnka: pol litra mlieka, 300 g masla, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, trošku rumu, 50 g maizeny (Zlatý klas).
Príprava:
Vajíčka, cukor, med a maslo miešame asi 15 minút nad parou. Pred odstavením pridáme sódu. Múku a horúce cesto zmiešame a rozdelíme na štyri diely. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu – na jeho opačnej strane – aby sme mohli upečené cesto odlepiť nožom. (prípadne na papieri na pečenie).
Mlieko, vanilkový cukor a maizenu spolu uvaríme. Vychladnutý puding postupne pridávame do vymiešaného masla s cukrom. Plnkou plníme jednotlivé diely upečeného cesta, ktoré môžeme potrieť džemom. Zákusok polejeme čokoládou. Krájame teplým nožom.
Mäkké medovníčky
Príprava:
Múku zmiešame s cukrom, so sódou bikarbónou, s preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2 – 3 mm. Na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3 – 4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom (napr. Cera). Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.
Kávový medovník
Cesto: 300 g cukru, 3 dl silnej čiernej kávy, 5 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 50 g masla, 3 lyžice medu, mletá škorica, potlčené klinčeky, aníz, 500 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 100 g posekaných mandlí, 4 bielka, tuk a múka na vymastenie a posypanie plechu.
Cukor skaramelizujeme, zalejeme silnou čiernou kávou a rozvaríme. Žĺtky vymiešame s cukrom a maslom, pridáme teplý med, mletú škoricu, potlčené klinčeky, aníz a premiešame. Potom postupne pridáme múku, kávu s karamelom, prášok do pečiva, posekané mandle a nakoniec tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
Medový ošiaľ
Zloženie: 1 lyžica práškového cukru, 1 lyžica medu, 1 žĺtok, 0,1 dl portského vína, postrúhaný muškátový oriešok.
Príprava: Cukor, med, žĺtok a víno rozmiešame v šejkri. Nalejeme do pohára a posypeme muškátovým orieškom.
Meduškina zmrzlina
Zloženie: 3 vajcia, 3 lyžice medu, 2 vanilkové cukry, 2 šľahačkové smotany.
Turecký med
Príprava: Med zohrejeme v horúcej vode. Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Za stáleho miešania, tenkým pramienkom prilievame med a nad parou šľaháme, kým zmes nie je horúca. Primiešame orechy a vylejeme na plech vyložený oblátkami. Navrch položíme druhú vrstvu oblátok, zaťažíme doskou a necháme stuhnúť. Na druhý deň krájame na pásiky.
Baklava
Sirup: 340 g cukru, 6 pl medu, 340 ml vody, 1 pl citrónovej šťavy
Cesto: 450 g lístkového cesta, 120 g masla, 120 g nasekaných vlašských orechov, 1/2 kl škorice, 1 a 1/2 pl cukru
Príprava:
Dušan Brindza
Foto: archív Urob si sám
Komentáre