/ Recepty /

Medové recepty

Vyskúšajte naše recepty na výbornú Arménsku medovníkovú tortu, Medové rezy, Mäkké medovníčky, Kávový medovník, Medový ošiaľ, Meduškinu zmrzlinu, Turecký med a Baklavu.

Arménska medovníková torta

Cesto: 100 g masla, 2 pl medu, 250 g cukru, 1kl octu, 1 pl jedlej sódy, 2 vajcia, 700 g hladkej múky.

Krém: 200 – 500 g masla, 1 Salko, 50 g na sucho opražených a na hrubo posekaných vlašských orechov a  koňak (nemusí byť).

Príprava:

Do hrnca dáme maslo, med, cukor a dôkladne vyšľaháme. Pridáme ocot, do ktorého vopred zamiešame sódu (podľa niektorých receptov pridávame iba sódu bez octu), vajcia a na miernom ohni miešame, až kým sa na povrchu neobjaví pena a zmes nezačne hnednúť. Potom pridávame preosiatu hladkú múku, vypracujeme cesto, prikryjeme a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste. Odpočinuté cesto rozdelíme na 8 – 12 guliek. Každú z nich vyvaľkáme na tenkú placku a dáme piecť.
Salko najmenej 3 hodiny mierne varíme úplne ponorené vo vode. (Niektoré recepty však pripúšťajú aj neprevarané kondenzované mlieko). Vychladnuté ho rozmixujeme s maslom, prípadne pridáme oriešky a trochu koňaku.
Placky natierame krémom a kladieme na seba. Poslednú však nastrúhame na krém – na povrchu torty. Môžeme  primiešať aj instantné kakao i oriešky.
Tortu odložíme na chladné miesto (nie do chladničky) na 7 až 8 hodín. Nakoniec ju pokrájame a podávame.

Dobré rady

Múku musíme vmiešať do veľmi teplej (až vriacej) tekutiny, inak sa cesto bude rozpadávať.
Placky v rúre pečieme iba 1 – 2 min. pri teplote
 175 oC.
Ak placky predsa len stvrdnú, môžeme ich dôkladne potrieť kávou alebo koňakom (môže byť aj vajcový).
Aby sa cesto nelepilo na valček, môžeme ho vyváľkať medzi dvoma kúskami ľahko pomúčenej potravinárskej fólie.

Medové rezy

Cesto: 200 g práškového cukru, tri vajcia, 3 lyžice medu, 70 g masla, trochu sódy (1 kávovú lyžičku), 500 g hladkej múky.
Plnka: pol litra mlieka, 300 g masla, 250 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, trošku rumu, 50 g maizeny (Zlatý klas).

Príprava:
Vajíčka, cukor, med a maslo miešame asi 15 minút nad parou. Pred odstavením pridáme sódu. Múku a horúce cesto zmiešame a rozdelíme na štyri diely. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu – na jeho opačnej strane – aby sme mohli upečené cesto odlepiť nožom. (prípadne na papieri na pečenie).

Mlieko, vanilkový cukor a maizenu spolu uvaríme. Vychladnutý puding postupne pridávame do vymiešaného masla s cukrom. Plnkou plníme jednotlivé diely upečeného cesta, ktoré môžeme potrieť džemom. Zákusok polejeme čokoládou. Krájame teplým nožom.

Mäkké medovníčky

Cesto: 1000 g hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkových korenín  ( 1,5 lyžice škorice, nepatrné množstvo badiánu, rovnomerné množstvo anízu, klinčekov a feniklu – spolu 1,5 lyžice)

Príprava:
Múku zmiešame s cukrom, so sódou bikarbónou, s preosiatymi koreninami a celé preosejeme. V zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Vypracujeme cesto, vložíme ho do nádoby z jenského skla a prikryté necháme zrieť najmenej 2 dni. Potom ho na pomúčenej doske premiesime a rozvaľkáme na potrebnú hrúbku: na menšie tvary stačí hrúbka 2 – 3 mm. Na väčšie tvary je potrebná hrúbka 3 – 4 mm. Medovníčky kladieme na plech potretý tukom (napr. Cera). Pečieme asi 10 minút pri teplote cca 200 °C.

Kávový medovník

Cesto: 300 g cukru, 3 dl silnej čiernej kávy, 5 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 50 g masla, 3 lyžice medu, mletá škorica, potlčené klinčeky, aníz, 500 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 100 g posekaných mandlí, 4 bielka, tuk a múka na vymastenie a posypanie plechu.

Príprava:

Cukor skaramelizujeme, zalejeme silnou čiernou kávou a rozvaríme. Žĺtky vymiešame s cukrom a maslom, pridáme teplý med, mletú škoricu, potlčené klinčeky, aníz a premiešame. Potom postupne pridáme múku, kávu s karamelom, prášok do pečiva, posekané mandle a nakoniec tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre.

Medový ošiaľ

Zloženie: 1 lyžica práškového cukru, 1 lyžica medu, 1 žĺtok, 0,1 dl portského vína, postrúhaný muškátový oriešok.

Príprava: Cukor, med, žĺtok a víno rozmiešame v šejkri. Nalejeme do pohára a posypeme muškátovým orieškom.

Meduškina zmrzlina

Zloženie: 3 vajcia, 3 lyžice medu, 2 vanilkové cukry, 2 šľahačkové smotany.

Príprava: Žĺtky dôkladne vymiešame s 3 lyžicami medu. Bielka vyšľaháme so štipkou soli a s vanilkovým cukrom na tuhý sneh. Osobitne vyšľaháme šľahačkové smotany, do ktorých zľahka zašľaháme vymiešané žĺtky a opatrne vmiešame sneh. Zmes vylejeme do formy a dáme na niekoľko hodín do mrazničky.

Turecký med

Zloženie: 4 bielka, 370 g kryštálového cukru, 250 g medu, 250 g orechov (resp. 3 bielka), 180 g cukru, 100 g medu, 120 g  posekaných orieškov), oblátky.

Príprava: Med zohrejeme v horúcej vode. Z bielok a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Za stáleho miešania, tenkým pramienkom prilievame med a nad parou šľaháme, kým zmes nie je horúca. Primiešame orechy a vylejeme na plech vyložený oblátkami. Navrch položíme druhú vrstvu oblátok, zaťažíme doskou a necháme stuhnúť. Na druhý deň krájame na pásiky.

Baklava

Sirup: 340 g cukru, 6 pl medu, 340 ml vody, 1 pl citrónovej šťavy
Cesto: 450 g lístkového cesta, 120 g masla, 120 g nasekaných vlašských orechov, 1/2 kl škorice, 1 a 1/2 pl cukru

Príprava:

Sirup pripravíme tak, že suroviny necháme na miernom ohni rozpustiť a varíme kým nezhustne. Rúru predhrejeme na 180 °C. Obdĺžnikovú zapekaciu formu (asi 30×20 cm) vymažeme maslom. Na dno položíme prvý z troch plátov lístkového cesta. Zmiešame oriešky, cukor, škoricu a polovicou zmesi potrieme cesto. Zakryjeme ďalším plátom cesta, na ktorý dáme zvyšok orieškovej plnky. Navrch dáme posledný plát a potrieme ho maslom. Ostrým nožom vyrežeme na povrchu „vzorku diamantu“ (plát nesmieme prerezať!) Cesto pokropíme vodou a pečieme 30 minút.  Teplotu zvýšime a pečieme ešte 15 minút, kým nie je   povrch „chrumkavý“. Vyberieme ho  z rúry a ihneď polejeme sirupom. Necháme vychladnúť a krájame.

Dušan Brindza
Foto: archív Urob si sám

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.