Grilovanie pod šírym nebom
Priaznivci prírodného stolovania vedia, ako prebudiť ospalé letné dni. Priamo pod šírym nebom v kruhu priateľov pri družnej debate si pochutnávajú na gurmánskych špecialitách pripravených na grile. Ak sa aj vo vás ozýva podobná túžba a premýšľate nad kúpou grilu, ponúkame vám niekoľko tipov, ktoré vám, dúfame, pomôžu pri jeho výbere.
Galéria
Ako sa nepopáliť pri výbere griluGrilovanie alebo barbecue v jeho súčasnej podobe sa k nám dostalo z Ameriky. Tam sa táto príjemná činnosť klasifikuje ako „národný šport“. Podľa viacerých názorov jeho počiatky siahajú hlboko do minulosti, keď ľudia začali objavovať silu a čaro ohňa. Grilovanie má každý rád. Grilovanie je predovšetkým relax.

Hoci presný manuál neexistuje, ponúkame vám zopár užitočných rád:
Najprv si zodpovedajte tri základné otázky: Ako často? Kde? A pre koľko ľudí budete grilovať? Na trhu je niekoľko typov grilov, ktoré sa líšia kvalitou, materiálovým vyhotovením, zdrojom energie a v neposlednom rade aj cenou. Každý typ má svoje výhody i nevýhody, ich objavovanie bude malé dobrodružstvo, ale stojí to za to!
Do úvahy berte aj to, či alebo do akej miery je gril mobilný. Ak plánujete grilovať v záhrade či na terase a pozývať široký okruh priateľov, poobzerajte sa po grile s väčším roštom. Tomu nebude prekážať stabilné sezónne miesto. Ak však máte dušu cestovateľa, môžu vaše trampské chúťky veľmi rýchlo pohasnúť už pri rodinnej meditácii hašterivého charakteru, ako ho naložiť do auta bez toho, aby ste museli vyložiť zvyšok batožiny.

Polohovateľný rošt, odkladacie plochy, poklop a ostatné doplnky sú ďalšími výhodami, ktoré oceníte až v praxi. Ak nechcete susedov obťažovať dymom, skúste grilovanie na lávových kameňoch. Zahrievajú sa plynovým horákom alebo elektrickou špirálou. Teplom, ktoré vyžarujú, ohrievajú grilovaný pokrm. Výhodou lávových kameňov je, že sú schopné nasávať kvapkajúci tuk, a eliminovať tak škodlivé látky, ktoré by sa mohli inak dostať do pripravovaného jedla. Navyše, tieto kamene majú samočistiacu schopnosť – po grilovaní ich stačí nechať rozpálené pod zatvoreným poklopom približne 10 minút, za ten čas sa zbavia nečistoty.

V ponuke sú ľahké a lacné plechové grily, stabilnejšie aj výkonnejšie sú však liatinové grily. Väčšina grilov má guľatý kotlový tvar (ktorý umožňuje rovnomerné grilovanie) alebo obdĺžnikový tvar (výhodou je možnosť pripraviť naraz viac porcií). Pri grilovaní na drevenom uhlí alebo briketách treba dávať pozor, aby tuk nekvapkal do ohňa (uvoľňujú sa z neho škodlivé látky). Ak vo vašom grile nemožno nepriamo grilovať (čiže ak je ohnisko priamo pod roštom), odporúča sa použiť alumíniovú tácku.
Ak si plánujete pochutnávať na grilovaných pochúťkach, aj keď vonku nebude práve priaznivé počasie, mali by ste sa zamerať na elektrické a indukčné grily. Sú určené aj na použitie v interiéri, teda priamo v kuchyni u vás doma. Zdrojom tepla je elektrická špirála, ktorá môže byť zabudovaná v teflónovej doske (ide o kontaktné grily), prípadne môžete grilovať priamo na rošte. Výhodou elektrických grilov je jednoduchá a rýchla obsluha (na ich rozžeravenie stačí 5 až 10 minút), ľahké čistenie, ako aj možnosť presne regulovať teplotu (pri griloch na drevené uhlie alebo brikety sa musíte spoliehať zväčša na skúsenosti). Ak vás neodradí to, že na tomto type grilu môžete pripravovať len menšie porcie mäsa, ktoré nebudú mať typickú chuť kúskov grilovaných na drevenom uhlí, a ak vám nebude prekážať odkázanosť na blízkosť elektrickej zásuvky alebo dlhej predlžovačky, netreba váhať. Apropo, kvalita elektrických grilov býva zvyčajne „zohľadnená“ aj vo vyššej cene.
Text: Martina Deríková
Foto: Dano Veselský, archív firiem
Zdroj: časopis Môj dom


















Komentáre