Recepty

Originálne recepty na prípravu chutných polievok, hlavných jedál, koláčov a zákuskov. Inšpirujte sa a vyskúšajte si prípravu niektorého z nich.

Hoci si slivkové gule môžeme pohodlne kúpiť v obchode, v tých domácich sa ukrýva čosi čarovné. Kedysi sa vo väčších rodinách pripravovali slivkové gule aj z troch kíl zemiakov a do ich „výroby“ sa zapájala celá rodina. Ak máte na takýto sladký obed chuť, pozrite si kompletný postup, ako slivkové gule pripraviť. Okrem klasického zemiakového cesta tu nájdete tipy na ďalšie cestá – bez zemiakov, tvarohové, či zo starých rožkov, ktoré sa dajú využiť aj na ďalšie ovocné gule.

Lucia Gogová -

V slovenskej kuchyni sa nájde mnoho polievok, ktoré svojou sýtosťou potešia i tých najväčších hladošov. Jednou z nich je tradičná hŕstková polievka. Hoci je v nej len „za hrsť zo všetkého“, je bohatá na chute, zasýti a zahreje na dlhú dobu. Ako pripraviť hŕstkovú polievku? A ako z nej urobiť jedlo, ktoré poteší aj milovníkov mäsa?

Lucia Gogová -

Plnená paprika v paradajkovej omáčke chuťou a arómou neodmysliteľne evokuje končiace leto. Tento poklad babičkinej kuchyne síce vyzerá pracnejšie, no pravdou je, že s jasným postupom sa k výbornému domácemu obedu dopracujete už do jeden a pol hodiny. Ako uvariť tento tradičný obed? A ako sa vynájsť, ak máte člena rodiny, ktorý síce plnku a omáčku zbožňuje, no varená paprika mu nechutí?

Lucia Gogová -

Je veľa spôsobov, ako spracovať úrodu paradajok. Jedným z nich je aj sušenie paradajok. Hoci sa dajú sušené paradajky bežne kúpiť v obchodoch, ani ich domáca príprava nie je obzvlášť komplikovaná. Chce to len paradajky, dostatok trpezlivosti a vedieť, ako na to. Predstavíme vám 3 spôsoby, ako sušiť paradajky, s pomocou ktorých si pripravíte túto výbornú pochúťku do zásob.

Lucia Gogová -

Máte radi šťavnaté rezne v chrumkavom trojobale? Týmto obľúbeným pokrmom nepohrdnú veľkí ani malí. Hoci sa môže zdať, že rezne zvládne pripraviť každý, pravdou je, že sa neraz dopúšťame chýb, ktoré majú veľký vplyv na chuť, štruktúru a celkovú spokojnosť. Na čo si dávať pozor?

Lucia Gogová -

Máte už hotový kečup, pretlak aj lečo a premýšľate, čo ešte s úrodou paradajok urobiť? Ak obľubujte taliansku kuchyňu, pripravte si domáce zásoby talianskej paradajkovej omáčky, ktorá je známa aj ako „sugo di pomodoro“. Je všestranná a na prípravu pomerne jednoduchá. Ak použijete domáce zrelé paradajky, jej bohatej chuti neodoláte.

Lucia Gogová -

Pri príprave čaju z vlastnoručne nazbieraných byliniek môžete mať perfektnú kontrolu nad pôvodom a čistotou byliniek. Zároveň získavate príležitosť vyskladať si čaj, ktorý bude arómou, chuťou a účinkami blahodárne pôsobiť na vaše telo aj myseľ. Ak si chcete takýto čaj naplno vychutnať, oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých pravidiel.

Lucia Gogová -

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že kôpor nie je populárny, iba máloktorá bylina má po sebe pomenovanú omáčku. Bez kôpru by aj zaváraným uhorkám predsa len čosi chýbalo. Stačí, ak sa na záhrade objaví raz a ďalšie roky vyrastie zas a znova. Ak máte s kôprom dobrý vzťah a chcete si z neho pripraviť zásoby na ďalšie mesiace, pozrite si nasledujúce spôsoby, ako na to.

Lucia Gogová -

Kde sa diskutuje