vyber vhodnych odrod hrusiek
Galéria (6)

Výber vhodných odrôd hrušiek

Hruška patrí medzi najstaršie pestované ovocné druhy v Európe. Kedysi boli u nás jedným z najrozšírenejších ovocných druhov. Dnes sa opäť stávajú populárnymi a nájdeme ich dokonca aj vo vyššie položených regiónoch. Umožňujú to nové odrody, ale aj efektívnejšie pestovateľské tvary.

Galéria

Hrušky v záhradkách sa pestujú najmä pre voňavé, chutné a šťavnaté plody. Dobrú kvalitu a vysoké úrody prinášajú v teplých až stredných oblastiach, vo vyšších polohách sa kvalita plodov zhoršuje.

Hruška 1Na ich pestovanie sú vhodné mierne svahy s južnou až juhovýchodnou expozíciou. Dulové podpníky typu MA a MC umožňujú intenzívne pestovanie v nízkych tvaroch. Naštepené na dulách sú citlivé na vysoký obsah uhličitanov v pôde a vyžadujú opornú konštrukciu. Mnohé odrody ( Lucasová, Clappová a iné) majú s dulovým podpníkom zlú afinitu  znášanlivosť), a preto sa na jej zlepšenie používa medzištepenie s odrodou Konferencia alebo Hardyho maslovka.

Hrušky majú liečivý účinok najmä vďaka vysokému obsahu vody. Regulujú hospodárenie vodou v organizme a detoxikujú celé telo. Majú tiež vyvážené zloženie vitamínov a bielkovín. Priaznivo vplývajú na tvorbu krvi a urýchľujú rast, preto by ich vo zvýšenej miere mali jesť deti. Navyše obsahujú niacín, ktorý podporuje v tele zvýšenú tvorbu tzv. hormónov šťastia.

Letné odrody
Zo starších odrôd záhradkári ešte vždy pestujú tieto odrody: Júlova, Clappova, Clappova červená, Diana, Williamsova a Williamsova červená (Max Red Bartlett. Letné odrody zberáme ešte pred dozretím. Lepšie o niekoľko dní skôr ako neskôr, lebo plody rýchlo dozrievajú aj na strome.

Hruška 2Alice – veľmi skorá odroda slabšieho rastu s červeným líčkom, dužina je pevnejšia, šťavnatá, aromatická. Je odolná proti chrastavitosť a vhodná aj do vyšších a vlhších polôh. Zrelosť v prvej dekáde júla.

Alfa – zber začiatkom augusta, plody sú väčšie, jasno žlté. Dužina je žltá, krehká, maslovitá. Netrpí na chrastavitosť a osvedčila sa aj vo vyšších polohách.

Isolda – zber v prvej polovici augusta, šupka zelenožltá, na jednej tretine rozmyté červené líčko, netrpí hubovými chorobami a je vhodná do všetkých oblastí.

Laura – zber koncom augusta, šupka zelenožltá, má fľaškovitý tvar, dužina je žltá, šťavnatá, maslovitá. Vhodná do teplých a stredných polôh.

Radana – skorá letná odroda, ktorá vznikla v ČR krížením odrôd Avranšská a Clappova. Má silnejší rast, keď začne rodiť, mierne sa rozkladá. Plody sú stredne veľké, atraktívne, široko kužeľovité, tvarovo vyrovnané s hmotnosťou 170 g, šupka je žltej farby, na dvoch tretinách je sýtočervená. Dužina je žltobiela, krehká, chrumkavá a šťavnatá. Má výraznú, mierne sladkastú chuť. Plody sa oberajú v prvej až druhej dekáde augusta. Dozrieva po zbere a vydrží 10 až 14 dní. Úrodnosť je vysoká. Má zlú afinitu s dulovým podpníkom, nutné je medzištepenie.

Jesenné odrody
Aj v súčasnosti sú obľúbené tieto jesenné odrody: Boscova fľaška a Konferencia. V záhradkách sa uplatňujú Kongresovka, Viennská, Hardyho prípadne Charneuská. Perspektívne sú aj tieto odrody: Armida, Elektra, Morava a odrody vyšľachtené v Bojniciach, a to Ivana, Bojnická jesenná a Korvinova.

Blanka – zberovú zrelosť má koncom septembra a konzumnú koncom novembra. Tvarom a vyfarbením je rovnaká ako odroda Williamsova červená. Dužina je biela, stredne šťavnatá, sladkastá a aromatická.

Jizera – neskorá jesenná odroda, ktorej plody sa zberajú v polovici septembra a na konzumovanie sú vhodné až do konca novembra. Plody sú veľké, atraktívne, šupka je zelená a postupne, ako dozrieva, žltne. Dužina je biela, stredne šťavnatá, aromatická a veľmi chutná.

Odroda Williamsova červenáKarina – jesenná odroda, zberá sa v druhej dekáde septembra. Plody sú stredne veľké, dlhý, atraktívne sfarbené. Majú typicky hruškovitý tvar, dužina je žltobiela, aromatická, veľmi príjemnej chuti. Slabý rast stromu. Slabá afinita s dulovým podpníkom, vyžaduje silnejší typ podpníka a má vyššie nároky na výživu a závlahu.

Nitra – prvá slovenská odroda, zberá sa začiatkom septembra, plody sú veľké, šupka je hladká, žltkastá, s oranžovým líčkom. Dužina má jemnú maslovitú konzistenciu, na šupke sú výrazne hrdzavé škvrny. Vhodná je do teplých a stredných polôh.

Vila – jesenná odroda, konzumne dozrieva od začiatku októbra do konca novembra. Má veľké plody, mierne pretiahnuté, šupka je hrubšia, mastná, žltozelená. Dužina je šťavnatá, jemná a aromatická. Pri pestovaní na dulovom podpníku vyžaduje medzištepenie .

Zlata – jesenná odroda, zberá sa v druhej dekáde septembra. Plody sú veľké, atraktívne, podlhovasté, šupka je žltozelená až žltá. Dužina je žltobiela maslovitá, veľmi šťavnatá.

Zimné odrody
Najväčšie zastúpenie v rámci tejto skupiny mala odroda Lucasova, ale môžeme sa ešte stretnúť aj s odrodami Dielova, Krivica, Parížanka, Grosdemange, prípadne Madame Verté.

Pri pestovaní v záhradkách sa dobre osvedčili tieto odrody:
Bohemica – neskorá zimná odroda, zberá sa v prvej až druhej dekáde októbra, vydrží do februára, v chladiarni až konca marca. Stredne veľké plody sú klasického hruškovitého tvaru. Základná farba šupky je žltozelená s červenohnedastým líčkom. Dužina je bieložltá, zrnitá, stredne šťavnatá, sladká, aromatická a chutná. Má veľmi dobrú afinitu s dulou. Má úzku korunu a slabší vzrast. Vhodná na pestovanie v tvare štíhleho vretena.

Pekná hruška DICOLORDicolor – kvalitná zimná odroda s atraktívnymi plodmi. Prednosťami tejto odrody sú výborná skladovateľnosť, pravidelné a vysoké úrody, dobrý zdravotný stav, nemá špeciálne požiadavky na agrotechniku a stanovište, vhodná do všetkých polôh, vhodná na pestovanie v tvare štíhleho vretena na dulových podpníkoch.

Erika – zimná stolová odroda, zberá sa začiatkom októbra, dozrieva v decembri a v chladiarni vydrží do konca marca. Šupka je hladká, jemná, žltozelenej farby s červeným líčkom vo forme mramorovania. Dužina je žltobiela, silne šťavnatá, sladká a chutná. Má dobrú afinitu s dulou aj bez medzištepenia.

Jana – zimná stolová odroda, zberá sa začiatkom októbra, konzumne dozrieva v novembri, v chladiarni vydrží do januára. Má veľké baňaté plody, šupka je zelená bez prekrytia, hladká. Dužina je jemná, maslovitá, veľmi šťavnatá a aromatická. Chuť je sladká, mierne korenistá.

Vonka – skorá zimná odroda, zberá sa koncom septembra, dozrieva o dva týždne, v chladiarni vydrží do konca januára. Povrch plodov je drsný a matný. Farba šupky je škoricová. Dužina je krémovej farby, jemne zrnitá, stredne šťavnatá. Vhodná na pestovanie v tvare štíhleho vretena.

Ako perspektívne sa javia odrody Amfora, Astra, Beta, Cascade, Concorde, Decora, Delta,Dita, Nela a Harbo.
Pri zimných odrodách hrušiek a predovšetkým pri neskoro zimných odrodách je dôležité ponechať plody na strome dobre dozrieť, neponáhľať sa s predčasným zberom.

Autor:  Ing. Eva Šidová, PhD.
Foto: archív autorky a vydavateľstva JAGA

 

  1. Ing.Dušan Brezina says:

    Som z Liptovského Mikuláša a chcel by som si zariadiť zimnú hrušku najlepšie v tvare štíhleho vretena. Prosím poraďte mi, o akú sortu by išlo a bola by vhodná aj do n.v.577m.

    1. peter says:

      konferencia

  2. milan says:

    Dobrý deň.Chcem sa opýtať na vhodný druh hrušky do podmienok aké sú v Bardejove.Chcel by som hrušku ktorá je malého vzrastu počul som že sú hrušky ktoré dorastajú do výšky tak 2m.Viete mi poradiť?Ďakujem.

    1. Anonym says:

      skus pozriet sempra cz odrody ovoce a tam mas popis hrusiek – zatial asi najlepsi, aky som na jednom mieste nasiel……ja som vybral pre seba do cca 460 – 500mnm Isoldu a Nitru, zvazujem este Karinu.

  3. Milan says:

    Dobrý deň,
    otázka: je vyšľachtená odroda hrušky, ktorá by bola rezistentná resp. odolná voči hrdzi hruškovej a dá sa pestovať v nadmorskej výške cca 450 -500 mnm v Turčianskej kotline ?

  4. Anonym says:

    Nebola spomenutá zimná hruška „Pribinova“ ktorá vyhrala súťaž najkrajšia hruška roka 2013. Stojí za to ju pestovať?

  5. marian says:

    dobry den chcem sa opytat som z lipt mikulasa a mam vysadenu hrusku lukasovu jeden kus a mam ju 7 rokov zakvitne ale nema plody je tu vhodna alebo treba visadit ku nej druhu a ak tak aku odrodu dakujem

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.