pestovanie zeleniny na balkóne
Zdroj: istock.com

Vlastná zeleninová záhradka na balkóne? Dá sa to!

Zeleninová záhradka je nielen praktická, ale sledovať, ako plody rastú, je pre mnohých z nás relaxom a potešením. Radi by ste si niečo vypestovali aj vy, ale nemáte záhradu?

Niektoré druhy zeleniny i ovocia sa dajú pestovať aj na balkónoch alebo vo všeobecnosti – na malom priestore. Tieto tipy vám v tom pomôžu.

V prvom rade musíme zvážiť, akú zeleninu je vhodné pestovať v kvetináčoch. Viaceré druhy zeleniny i ovocia majú odrody určené na pestovanie aj na balkóne. Napríklad paradajky, papriky či dokonca bobuľové ovocie, broskyne, figy.

pestovanie zeleniny na balkóne
Zdroj: istock.com

V podstate existuje len niekoľko druhov, ktoré sa neoplatí pokúšať vypestovať na balkóne. Samozrejme, musíme rátať s dostatočne veľkými nádobami na pestovanie – teda počet rastlín by sme mali prispôsobiť veľkosti balkóna. Radšej menej veľkých kvetináčov, ako viac malých. Kvalitná úroda potrebuje priestor.

Aká zelenina je najvhodnejšia na pestovanie v kvetináčoch?

Na pestovanie na balkóne sú vhodné tieto druhy zeleniny: paradajky a cherry paradajky, sladká paprika, uhorky, kvaka, špenát, listový šalát, reďkovka, jarná cibuľka, kríková fazuľa. Určite neskúšajte takto pestovať melóny či kukuricu.

Nezabudnite na bylinky. Prakticky všetky bylinky sú vhodné aj na balkón a nepotrebujú toľko priestoru ako zelenina. Výber záleží aj toho, či máte na balkóne dostatok slnka, alebo skôr tieň. Výhodou je ľahké pestovanie, navyše, mnohé z nich sú trvalky.

pestovanie byliniek na balkóne
Zdroj: istock.com

Je skvelý pocit, keď pri varení len otvoríte balkón a nožničkami odstrihnete potrebné množstvo čerstvej voňavej vňate, ktorá dodá vášmu jedlu špecifickú arómu. Tieto bylinky na balkóne ocení každá gazdinka: rozmarín, tymian, pažítka, oregano, petržlen, bazalka, estragón, šalvia.

pestovanie byliniek na balkóne
Zdroj: istock.com

Náš tip:

Priestor na balkóne ľahko ušetríte vertikálnou záhradkou. Vytvoríte ju buď z políc alebo z redšieho kovového pletiva, na ktoré zavesíte kvetináče. Takto si môžete vytvoriť voňavú bylinkovú balkónovú stenu a nezaberie vám prakticky žiaden priestor.

bylinková stena na balkóne
Zdroj: Sabína Zavarská

Ako sa starať o zeleninu pestovanú na balkóne?

Už pri výbere plodín si prečítajte, akú starostlivosť si potrebujú a či im bude na vašom balkóne dobre. Záleží od polohy balkóna voči slnku, veternosti a aj toho, či máte balkón zasklený alebo nie. Najdôležitejšie je pravidelné zavlažovanie, ale pozor na priveľa vody. Tak sa dočkáte skôr odumretia rastlín ako bohatej úrody. Ak máte na balkóne či terase veľa rastlín, oceníte vodovodný kohútik v blízkosti a väčšiu krhlu alebo hadicu.

Rastliny pravidelne kontrolujte, zrelé plody zberajte, suché časti odstraňujte. V prípade ochorenia alebo škodcu sa snažte zasiahnuť čo najskôr, aby sa to nerozšírilo aj na ďalšie rastliny.

Ako vybrať veľkosť kvetináča?

Veľkosť kvetináča vyberajte podľa predpokladanej veľkosti dospelej rastliny, aby mala ešte trošku „vôle“. Všímajte si údaje na etikete o spone – teda rozstupe, aký majú mať jednotlivé rastliny medzi sebou. Podľa toho zvoľte kvetináč, prípadne kontajner. Myslite tiež na to, že potrebujete mať aj aký-taký pracovný priestor, priestor na umiestnenie zvyšného substrátu, hnojív a záhradkárskych pomôcok.

pestovanie zeleniny na balkóne
Zdroj: istock.com

Akú zeminu použiť pri sadení?

Vždy je lepšia ľahšia vzdušnejšia pôda, ako ťažká, ktorá korene rastlín doslova dusí. Použite kvetináče, cez ktoré môže prebytočná voda odtekať. Pozor, niektoré druhy plodín si vyžadujú špeciálnu zeminu. Napríklad, čučoriedky potrebujú kyslejší rašelinový substrát.

Niektoré rastliny zase potrebujú oporu – paradajky a ďalšie rastliny, ktoré majú ťažké plody a vyšší vzrast. Plazivým rastlinám – ako sú uhorky a fazuľa, urobte oporu zo záhradného pletiva.

Sabína Zavarská

Foto: istockphoto.com

  1. Jozef14 says:

    Nič v zlom.Ale ospevovanie pestovania byliniek na balkóne a ako si ich gazdinky strihajú pri každom varení je podla mňa ďaleko od pravdy.Z byliniek tak akurát čerstvé si odstrihnú petržlen,pažitku,kôpor.Takú saturejku,estragón atď.tak 100:1 000 000.Viac používame sušené ako majorán,rasca…..

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje