Stévia - sladká tráva, ktorá lieči
Galéria (5)

Stévia – sladká tráva, ktorá lieči

Cukor je zákerná droga. Jeho zabijacké pôsobenie je pozvoľné, nebadané a veľmi chutné. Výsledkom sú zápalové ochorenia, ktoré sú spolu s obezitou predstupňom civilizačných chorôb. Rozumnejší únik z neodolateľnej chuti na sladké je jesť sladkú prírodu – napríklad stéviu.

Galéria

maliny
choroba, cibuľa
jabloň, rastlina

Juhoamerickí Indiáni nazývali stéviu caa-yup, sladká tráva. Pre vedu ju objavil v roku 1887 paraguajský prírodovedec Dr. Bertoni, ale až v roku 1931 z nej francúzski chemici izolovali bielu kryštalickú látku stéviosid. Nuž a dnes z nej Japonci vyrábajú až 3 000 ton sladidla ročne, ktoré u nich nahrádza všetky umelé sladidlá (tie sú zakázané). Od roku 1992 sa pestuje aj u nás.

Liečivé účinky

Stévia znižuje pocit únavy, hladinu krvného cukru aj tlak krvi, pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti, zlepšuje imunitu, má antibakteriálne účinky, pomáha pri prevencii zubného kazu, pri zápaloch ďasien pri začínajúcej paradentóze. Zvyšuje odolnosť proti kvasinkovým infekciám. Listy stévie sú bohaté na vitamíny B a C, na flavonoidy, triesloviny, silice i steroly a obsahujú aj dobrú dávku vápnika a draslíka.

Steviosid z juhoamerickej rastliny Stevia rebaudiana je 100- až 300-krát sladší ako sacharóza. Je dobrou náhradou za všetky formy cukru i umelých sladidiel. Používa sa v potravinárskom priemysle, v prípravkoch ústnej hygieny a podobne. V domácnostiach stévia nachádza využitie vo forme čerstvých alebo sušených drvených lístkov, prípadne vo forme tekutého či kryštalického koncentrátu, ktorý môže mať horkastú príchuť.

Ako si dopestovať sladkú trávu?

Stévia je v podstate teplomilná rastlina, ktorá je v tropických podmienkach vždyzelenou trvalkou, v chladnejších podmienkach len letničkou. Tvorí bohato rozvetvené kríky a kvitne obojpohlavnými bielymi kvietkami. Jej semená sú veľmi drobné, hnedé s letáčikom, takže ich vietor ľahko roznesie. Majú len krátkodobú klíčivosť, preto je istejšie stéviu množiť vegetatívne pomocou odrezkov. Sladké látky sa nachádzajú len v nadzemných častiach rastliny v množstve 1 až 2 % steviosidu. Jeho koncentrácia však silne závisí od klimatických podmienok stanoviska a je vždy najvyššia pred kvitnutím, preto sa práve vtedy rastliny kosia.

Množenie výsevom

Ak skúsime množiť stéviu zo semena, pripravíme si preosiaty, dobre priepustný a teplom dezinfikovaný substrát. Na jeho mierne utlačený a vyrovnaný povrch rozsypeme semiačka a prikryjeme ich nepatrnou vrstvou zeminy – najlepšie je ich „pocukrovať“ cez sitko. Opatrne zavlažíme podmokom, teda čiastočným ponorením kvetináča do vlažnej vody. Klíčenie semien vyžaduje teplotu 20 až 25 °C a trvá 10 až 14 dní. Keď majú rastlinky štyri až päť párov pravých lístkov (zvyčajne po 40 až 50 dňoch), môžeme ich vysadiť na záhon, ak  je teplota ovzdušia dostatočne vysoká a stála.

Stévia v kocke

Výška: 30 až 188 cm
Pôda: piesočnato-hlinitá alebo černozem s pH 4,5 až 5; vhodné je pestovať ju na pôdach s vysokou spodnou vodou
Svetelné podmienky: náročnejšia na svetlo
Zavlažovanie: plytký koreňový systém (pod povrchom pôdy), preto treba pravidelne zavlažovať, najlepšie podmokom, a povrch pôdy chrániť pred prísuškom, napríklad mulčovaním
Citlivosť: veľmi citlivá na mráz, rast zastavuje už pri 12 °C, pri teplote nad 40 °C hynie (preto pozor na prehriatie rastlín pestovaných v skleníku)
Ochrana proti škodcom: rastlina sa chráni sama – sladkými látkami (steviosid, dulkosid a rebaudiosid)
Zber: najlepšiu chuť majú mladé lístky, ktoré sa zberajú pred kvitnutím

Vegetatívne množenie

Na vegetatívne množenie si na začiatku leta narežeme z materských rastlín stonkové odrezky dlhé 30 až 50 mm s terminálnym púčikom a párom listov. Spodný koniec odrezkov ošetríme koreňovým stimulátorom rastu a šikmo ich zasadíme do priepustného substrátu v krytej množiarni. Zakorenenie trvá približne jeden až dva týždne.

Staršie trsy rastlín môžeme množiť aj delením – každá časť musí mať dostatok korienkov.–>

Zdravšie maškrtenie so stéviou

Ovocný čaj sladíme tak, že čajovú zmes s jedným až dvoma lístkami stévie zalejeme horúcou vodou a necháme 15 minút vylúhovať. Pravý čínsky čaj sladíme po dvoch až troch minútach lúhovania čajových lístkov pridaním lístkov stévie. Podobne sladíme aj kávu. Keďže stévia nemá stabilný obsah sladidla, je dobré si jej sladivosť vopred odskúšať.

Ak chceme stéviou osladiť zákusky, musíme počítať s tým, že jej dávka objemovo nenahradí pôvodnú dávku cukru. Treba vedieť, že stévia nekaramelizuje, nevzniká farebne výrazná kôrka a neprikrmuje kvasnice ako cukor (čo je základom úspechu pri kysnutom ceste). Preto do cesta sladeného stéviou musíme pridať prášok do pečiva.

Zhruba platí, že ¼ lyžičky rozdrvenej sušenej stévie sa sladkosťou rovná jednej plnej lyžičke cukru. Foto: thinkstock.com

Osviežujúce nápoje sladíme tak, že si zo stévie urobíme najprv sladký nálev (niekoľko lístkov zalejeme horúcou, nie vriacou vodou a necháme ich 10 až 15 minút lúhovať) a ním sladíme nápoje. Citronádu si pripravíme tak, že do pol litra studenej vody nastrúhame kôru z polovice citróna, prilejeme 270 ml čerstvej citrónovej šťavy, osladíme podľa chuti nálevom zo stévie, pridáme kocky ľadu a ozdobíme plátkami citróna a lístkami mäty.

Náš tip
Stéviu môžeme pestovať aj v črepníku za slnečným oblokom, pôdny substrát však musí byť sústavne vlhký. Z dorastených rastlín si podľa potreby trháme sladké lístky.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: thinkstock.com
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

  1. Igor Matuska says:

    kde sa dá zohnať?

    1. Misenka says:

      my ju mame v kvetinaci a malinku sme ju kupili na Mileticke v BA ,teraz ma pol metra a rastie ako burina

      1. jana says:

        zdravim sadila som steviu do pareniska do jiffov , vyslo mi z 15 len tri nerozumiem tomu a dari sa len jednej , vlhkost maju, a teplotu, semianka som nezatlacala a nechala na povrchu a trochu prisipala , slnko maju vychodne aj teplo, preco potom nevychadzaju vsetky?

  2. Lenka979 says:

    v bio obchodoch

  3. Wolf1 says:

    kde ju zohnat v ke?

  4. Milost says:

    Niečo o Stevii . USA ju zakázalo pestovať a toto nariadenie prevzalo aj EU . Postarali sa o to zrejme nadnárodné koncerny ktoré produkujú cukor . A samozrejme inzulín . Dobrý biznis . Pre svoje potreby asi nebude problém . Treba trošku googlit . Som rád že sa konečne o tom píše aj u nás . Dobrý článok bol v minulosti aj vo WM magazíne .Prajem veľa šťastia pri pestovaní . P.S.: nečudujem sa že Japonci sa dožívajú vysokého veke keď majú vysokú produkciu Stévie . Ale to by EU musela presadzovať zákony pre ľudí , nie pre svoje záujmy .

    1. okuliarnik says:

      akoze info z roku 1930? v USA tym sladia uz dlho, EU v novembri 2011 ukoncila klinicke studie, vyhodnotila to ako nezavadne a povolila dovoz produktov zo stevie. A nic ti nebrani si ju pestovat, my si ju pestujeme uz zopar 6-7 rokov …

      1. Milost says:

        Ďakujem za info a ospravedlňujem sa ak som niekoho zavádzal . Musím si to preveriť lebo táto informácia je stará 3-4 roky . Veľa zdaru pri pestovaní

      2. Janka112 says:

        ahoj mozes mi nieco napisat o pestovani atd na janka112@gmail.com dakujem chcela bi som to skusit pestovat

    2. Kosťo says:

      ano aj tu je o tom viac. v USA su stale obmedzenia. rozsirenie v potravin. priemysle je stale kontrolovane. Cukor je totiz burzová komodita a bol by poriadny problem pre vládu a polnohospodárov ak by stevia vytlacila zdraviu skodlive ine cukry. http://zaujimavosti.net/gastro

    3. Miso says:

      Stévia už nie je zakázaný produkt v EÚ. Koncom minulého roka sa otvoril trh so stéviou v EÚ. V minulosti mala podobné zákazy aj Amerika, ale dnes je tiež povolená. Preto dnes už môžete vidieť nápoje s prídavkom stévie aj u nás. Lobbystické cukrárenské skupiny, samozrejme, že nechceli stéviu. Áno, coca-cola a ďalšie spoločnosti chcú stéviou sladiť práve preto, že sú to pre nich nižšie náklady. Je to aj dobrý marketingový ťah, pretože stévia neobsahuje kalórie a je zdravšia ako cukor – čím chcú dosiahnuť vyšší dopyt po týchto nápojoch.

  5. Adda says:

    a cukrová trstina , a cukrová repa nie je príroda?

    1. maco says:

      Stévia nie je cukor – je iba sladká. Tu nejde o prírodu. Ináč v bioobchodoch a na internete sa dajú ovjednať steviove tabletky a roztok. V Japonsku si presadili, ze coca-colu sladia steviou. Videl som uz aj kofolu so steviou

      1. Anonym says:

        Na Slovensku máme len čaj Nestea vyrábaní v Coca-cole sladený steviou! Nič iné lebo slováci nemajú záujem…

  6. Bob says:

    Znažim si ju zohnať už dva roky , objednávam si ju- nie a nie ju mi ju poslať

    1. sisa says:
    2. Tausk says:

      http://www.stevia-zdravie.sk/Prasok na tejto stranke je jediny Slovensky vyrobok u nas na trhu. Obycajne su produkty stevie vacsinou z dovozu…

  7. Miso says:

    Ale kupujte tú, čo je bez Erytritolu, lebo potom ľudia tvrdia, že je nahorklá. Steviola má v sebe Erytritol.

    1. Anonym says:

      majú ju v Tescu za 1,99

  8. Andreas says:

    Stévia nemá lineárnu sladivosť, a teda neplatí, že čím viac stévie si dáme, tým sladšiu chuť dosiahneme. Naopak, jej sladivosť rastie iba do určitej hranice, po prekročení ktorej sa jej chuť mení na horkastú. Aj kvôli tomu mnohí používajú na sladenie radšej Lippiu dulcis, známu i pod menom aztécky cukor. Erytritol je umelé sladidlo, ktoré nemá so stéviou absolútne nič spoločné a do stéviových sladidiel ho umelo a z komerčných dôvodov pridávajú výrobcovia umelých sladidiel, ktorí sa snažia využiť momentálny boom stévie na trhu.Steviol je iba jeden zo sladkých glykozidov extrahovaných zo stévie. Tá ich totiž obsahuje viac (niektoré odrody až 12), a ich účinok sa pri spoločnom pôsobení synergicky znásobuje. Pritom napríklad rebaudiozid je dokonca ešte o čosi sladší, ako steviol, no odporúčaná Steviola, očividne skladaná bez originál rastlinky v laboratóriu, ho neobsahuje. Pri kúpe relatívne lacnej Stevioly odporúčam zvážiť, či nám to stojí za to, keďže i podľa výrobcu táto obsahuje iba 25 % steviolu a ostatné je iba výplňový balast (izomalt, sóda bikarbóna, kyselina vínna a horečnaté soli).

    1. karlík says:

      Kúpil som si stéviu a astézsky cukor na jednom mieste. PD Flora v Tr.Teplej. Na stene budovy visela tabula s nápisom : predsedníčka Magda Košútová. Kedysi poslankyňa MsÚ Trenčín,atd atd a teraz je poslankyňa v SK parlamente. Tak už viemprečo nieje dobré mať viac zamestnaní naraz. Všetka robota je na hov no. Obidve rastliny som si doniesol domov posiate molicou skleníkovou ! Za každú som dal 3 € a molice sú grátis. Vrcholky stévie som dal usušiť a celú rastlinku som musel postriekať Talstarom,ktorý som si musel dokúpiť sám. Takže ak je tam predsedníčkou,mala by sa zaujímať viac o to svoje PD.K práci v parlamente nenapíšem nič,veď to každý vidí sám…

  9. Juri says:

    O stévii to asi najlepšie napísali v tomto článku http://zahrada.prakticky.sk/2013/06/20/aka-sladka-je-stevia-v-skutocnosti/ – Plne s nimi súhlasím

    1. CAPS-LOCK says:

      Takisto plne súhlasím.. Stéviu už nejaký čas pestujem a tento článok túto rastlinu dokonale popisuje.. Stévia cukor nenahradí, avšak je to pre telo prijatelnejšia forma oblbnutia chuťových buniek..

  10. Andrej says:

    Tak toto musím ešte raz vyskúšať!

  11. Anonym says:

    Bobovi: ja som kúpila na trhu

  12. peter says:

    ja som si ju kupil, dal som dva vacsie listky do salky, zalial horucou vodou a ono to nieje vobec sladkee,.. !!! preco-?

    1. Anonym says:

      To sa musí rozdrviť. Najlepšie fungujú vysušené lístky – rozmrviť v dlaniach,ako napríklad majorán. Čím jemnejšie, tým viac sa tá sladkosť uvoľní.

  13. Helena says:

    kde sa dajú kúpiť semená stévie

    1. Anonym says:

      V baumaxe

  14. Robert Šmidt says:

    Zo siedmych semien sa mi podarilo vypestovať v črepníku sedem rastliniek stévie. Je im tam tesno. Ako mám správne presadiť rastlinky, aby som si ich zachoval po rozsadení všetky? Prosím poraďte!

  15. Elvíra Kendi says:

    Ďakujem za prospešné informácie, len sa nikde neviem dozvedieť ako sa dostať k semiačkám tejto vzácnej rastliny.Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    1. Kristián says:

      Aliexpres.Tam ich nájdete

  16. Stano says:

    Pestujem stéviu už nejaký rok, a pokiaľ sa jedná o rozmnožovanie zo semien je to nie až tak náročné, ale ako by povedal ekonóm, percentuálny výťažok je malý, ale dá sa. Ako je známe stévia je teplomilná rastlinka, prezimovanie ap. opísané postupy sú každému jasné. Moje posledné skúsenosti s prezimovaním sú – nechajte ich prezimovať v pri svetle a tkzv. bytovej teplote, rastlinka nie je jednoročná, rastlinka pokračuje v rastie bez problémov, je pravda, že v tom období je sladivosť slabšia, ale máte istotu a možnosť jej rozmnoženia väčšiu ako ju uložiť do chladnej miestnosti, kde sa sková a vykukne až na jar a nie vždy.

  17. Janulka says:

    Prosim vas, ako rozoznam, ktora rastlinka stevie je ktora? Dakujem pekne!

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.