jarabina oskorusova klenot ovocnej zahrady
Galéria (7)

Jarabina oskorušová – klenot ovocnej záhrady

Táto nezvyčajne odolná drevina, pôvodom južanka, pochádzajúca z oblasti Stredozemného mora, dnes už patrí medzi vzácne druhy ovocných stromov. Aj preto vyvíjajú záhradkári snahu o rozšírenie jej pestovania. Viete, že oskorušové drevo je veľmi kvalitné a plody oskoruše sú vhodné aj pre diabetikov?

Galéria

jarabina oskorusova klenot ovocnej zahrady 1899 big image
02 wikipedia big image
05 hana big image
04 wikipedia big image
06 thinkstock big image
03 wikipedia big image

Najlepšie sú odležané

Oskoruša alebo jarabina oskorušová (Sorbus domestica L.) sa pestuje skôr ako rarita, netradičná ovocná drevina. Jej plody – malvice – môžu vyzerať ako minihrušky alebo minijabĺčka, majú priemer približne 3 cm. Dozrievajú koncom septembra až začiatkom októbra. Spočiatku sú žltočervené s kožovitou šupkou a majú trpkú chuť. Oveľa chutnejšie sú po namrznutí alebo po týždňovom odležaní – trochu zmäknú, po uhniličení má šupka tmavohnedú farbu s bielymi bodkami (lenticely). Chutia kyselkavosladko a osviežujúco.
Oskoruša dorastá do výšky 15 (ako solitér v záhrade) až 30 m (v lese), dospelý strom má teda mohutný vzrast. Je teplomilná, ale vydrží aj mrazy až do –30 °C. Stromčeky môžeme kúpiť v ovocných škôlkach, ich cena sa pohybuje okolo 15 €.

Prečo ju pestovať

Plody oskoruše majú rovnaké využitie ako plody iných ovocných stromov. Sú vhodné na výrobu lekváru, sušenie aj pálenie jemnej oskorušovice. Dospelý strom môže dať v dobrom roku 500 až 1 200 kg úrody. Dobrôt môžeme vyrobiť až-až.
Ak z plodov neuvaríme lekvár, môžeme ich mraziť alebo sušené pomlieť – poslúžia ako vynikajúca posýpka na koláče či šúľance. Okrem pálenky je lahodný aj oskorušový likér, čaj, mušt a kompót. Plody sú vhodné sú aj pre diabetikov, na liečenie nechutenstva a porúch trávenia.

Plody oskoruše môžu mať tvar minijabĺčka alebo minihrušky. foto: wikipedia.org.

Pestovateľské podmienky
vyhovujú jej suchšie aj kamenisté pôdy zásobené vápnikom
naopak, neznáša ílovité pôdy a zamokrené miesta
je náročná na svetlo
preto je lepšie sadiť ju na svetlé stanovište, na ktorom bude mať dostatok miesta a nebude jej nič v okolí tieniť
je odolná proti smogu a exhalátom
čiže sa uplatní aj v meste, resp. blízko ciest
vyhýbajú sa jej časté choroby jadrovín
chrastavitosť, chloróza, kamienkovitosť, pehovitosť, sadzovitosť, škvrnitosť a monilióza plodov
hubové choroby sa občas vyskytujú
na koreňoch mladých sadeníc v škôlke alebo na kmeňoch starých, zanedbaných stromov vo voľnej prírode
• v plodoch môže výnimočne prekvapiť červivosť
spôsobená obaľovačom jablčným; na plodoch však nenájdeme štítničku nebezpečnú, požerky od nosánikov ani larvy piliarky jablčnej, méry hruškovej, plodomoru hruškového a kvetovky jabloňovej sa oskoruši vyhýbajú
• na mladých výhonkoch sa nezdržiavajú vošky


Tieto plody dopestoval pán Jozef Struhár z Bošáce a veľmi nadšene o oskoruši rozprával. Prvýkrát v živote som ochutnala aj oskorušovicu. Odborníci o pálenke hovoria v superlatívoch, vraj je najjemnejšia z destilátov. Cena za liter sa pohybuje okolo 40 až 50 €. foto: Hana Szabóvá

Tvrdá nátura

Aj drevo tohto opadavého, listnatého stromu je cenné. Je veľmi pevné (tvrdí sa, že najpevnejšie v Európe). Má žltkastý, niekedy červenkastý odtieň. Dá sa dobre leštiť. V minulosti sa používalo na nábytkové intarzie (ozdobné vykladanie nábytku), výrobu hudobných nástrojov, biliardových palíc, ale aj na hoblíky, lisy na hrozno či formy na odlievanie kovov. Vzhľadom na vzácnosť oskoruše toto drevo v súčasnosti spracúva už len niekoľko podnikov.

Zo semenáčika

Niekedy stromček nájdeme ako semenáčik vyrastajúci v blízkosti materského stromu. V takom prípade získame tzv. voľnokoreniaci stromček. Opatrne ho vykopeme a korienky mierne skrátime, aby sme podporili ich rast. Ďalší postup pri sadení je rovnaký ako pri stromčeku s koreňovým balom zakúpeným v škôlke.

Pripomíname, že zámerné dopestovanie semenáčika oskoruše v domácich záhradách len tak zo semienka býva zriedka úspešné. Aj preto, že pôvodných dospelých stromov oskoruší – semenáčov – je na Slovensku veľmi málo a úrodu, teda aj semienka v plodoch, prinášajú po 20 až 30 rokoch.–>

Oskoruša patrí medzi dlhoveké stromy.  foto: wikipedia.org.

Výsadba oskoruše

Kedy?
Na jeseň – v októbri, novembri, prípadne na jar – v marci alebo apríli.

Ako?
Ideálne je kúpiť si mladý stromček zo škôlky, predávajú sa v kontajneroch – majú dobrý koreňový bal a výšku asi 1,5 m.

1. krok
Výkop a príprava jamy

Stromček vyberieme z kontajnera a vykopeme jamu asi o 10 cm širšiu a hlbšiu, ako je koreňový bal. Pôdu z vrchnej a takisto aj zo spodnej časti jamy dáme zvlášť. Dno jamy skypríme, zatlčieme doň aspoň jeden oporný kolík (lepšie sú však tri), nalejeme 10 l vody a necháme vsiaknuť do zeme.

2. krok
Výsadba stromčeka

Stromček vyberieme z kontajnera, bal jemne postláčame a skrátime uvoľnené korienky približne o tretinu. Potom stromček vložíme do jamy, k balu prihrnieme zvlášť odloženú vrchnú časť pôdy a ku kmienku zasa spodnú. Pri sadení stromčekom potriasame. Polejeme ho a prihrnieme k nemu zvyšok suchej pôdy, aby sa voda nevyparovala, a prišliapneme ju. Stromček priviažeme osmičkou ku kolíku, aby ho nezlomil vietor. Miesto štepenia zostáva nad pôdou. Ak nemáme pozemok oplotený, kmienok chránime zajačím pletivom, ktoré pripevníme na oporné kolíky. Takisto môžeme použiť špeciálny tubus na ochranu kmeňa.

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: autorka, thinkstock.com, wikipedia.org
Redakčná úprava: Martina Deríková
Zdroj: časopis Urob si sám, JAGA GROUP, s.r.o.

  1. mario zamec says:

    Zdrarvim všetkych oskorušarov mne sa podarilo vypalit 14,5loskorušky v bošackej palenice51,8% všetky oskorušky čo uhniličili sme ručne mačkali ale stalo to zato je to delikatesa rano jeden štamprliček na lačno je to blahodarný učínok na žaludok.

    1. sestakova says:

      dobry vecer, chcela by som sa spytat ci nahodou by sa u vas nenasli mlade stromceky oskoruse kupili by sme od vas je to otcov sen pestovat ju dakujem za odpoved

      1. Mia says:

        Spýtajte sa v zahradnictvach – oskoruse nastúpené na jarabinovy podnik sa predávaju celkom bežne aj u nas alebo semenaciky dostanete na http://www.stareodrudy.org / predajňa Bojkovice. A podla reakcie na oskoruse.blog.cz. existuje v trenčianskom kraji pestovateľ semenacikov, je tam i kontakt.

      2. Mia says:

        Malo to byt „oskoruse nastepene na jarabinovy podpnik“ ;o)

      3. Anonym says:

        Jarabinový podpník nie je vhodný pre Oskorušu.

  2. Sbsjohan says:

    a koľko dala na meter…?

  3. Ken... says:

    Oskorusa netecie velmi vela, ale bratovi sa podarilo jeho osobny rekord okolo 11l zo 100l kvasu . Myslim ze rok 2012 bol v nasom kraji vinikajuci pre jablcka a hrusky celkovo.Rucne odstopkovat, rucne po znilicateni rozmackat, pridat vodu do kvasu hned kedze ono to ostava dost suche. Oblast Stará Turá – Lubina

  4. Martin says:

    Ja dopestovavam semenace jarabiny oskorušovej (oskoruše) stromčeky sú vysoké do 180cm a cena podla veľkosti … na cene sa dá samozrejme dohodnut . Stromčeky sú dopestované z kvalitnej oskoruše do kvasu som nikdy nepridával vodu !!! pri umačkani oskoruš do suda sa mi vždy spravila v 50 litrovom sude asi 3cm vrstva stavy ! su šťavnaté a v zo 100l kvasu mi vždy natečie 11 litrov kvalitnej pálenky bez pridania cukru ako to niektorý robia …
    Som z Bošáce a ak by mal niekto záujem o stromčeky stačí napísať na
    E-mail : 123DEAD789@azet.sk
    Tel : 0910 930 333

  5. Elk says:

    kúpil som oskorušu v Plantexe vo Veselom. Po akej dobe asi začne rodiť ?

    1. ivan says:

      coskoro 😀

  6. Zdeno says:

    Robí niekto oskorušové kompóty ? Kúpil by som.

    1. MM says:

      Kompóty aj pečený čaj z roku 2019 mám na predaj. Robím to každý rok keď je úroda. Je to výborne pre tráviaci systém. Moc pohárov už neostalo, ale cca 10 ks nájdem.

  7. Darmoty says:

    V Golianove vysadili oskorušovú alej, cca 100 ks štepených oskoruší. Takže už len počkať 20 rokov. : -)

    1. mm says:

      Kedysi oskoruše boli v každej tretej záhrade.Jedli sme ich ale ako ovocie nás moc neoslovili.Zrejme aj preto zo záhrad vymizli.Viac krát som pil aj pálenku,tak isto ma neoslovila.Neviem čo je na nej za 40€, ale keď sme ju porovnávali zo slivovicou, to je ako porovnávať Trabant s Mercedesom.Z desiatich degustátorov sa ani jeden nepriklonil na stranu oskorušovice. Chuťovo pripomína pálenku z bielych sliviek alebo žltých mirabeliek. Aróma tiež veľmi slabá.Slivovica alebo marhuľovica vonia aj na 5 metrov. Iný kraj, iný mrav.Je to o tom, komu čo chutí.

      1. uno says:

        nechcem nikoho urazit,ale porovnavať oskorušu z čim kolvek je nevedomosť chute. Oskoruša je top.

  8. uno says:

    oskoruša je top. Nedá sa porovnávať z akým koľvek ovocím.

  9. mm says:

    Ak sa oskoruša považuje za klenot ovocnej záhrady, prečo sa ich potom zachovalo tak málo? Ak ich zostalo málo, tak asi pre nejakú príčinu. Zrejme jej kvalita a chuť veľa ľudí neoslovila. Jediné jej pozitívum je, že ako ovocie pre malý obsah cukru, tak ako aj Ontário (jablko),je vhodná pre diabetikov .v predchádzajúcich príspevkoch sa konštatuje, že netečie veľa ale napálili 11 lit. zo 100 lit. kvasu. Ak by tak bolo, cukornatosť oskoruše by musela byť na úrovni Duranzie(slivka) a tá je na úrovni 23 N/mol(hodnota prírod. cukru v ovocí) a viac. Oskoruša má 8-12 N/mol. Pri výťažnosti 11-13 lit. zo 100 lit. slivkového kvasu sliviek, vieme aká je potom výťažnosť z oskoruše. V ďalšom príspevku sa píše, že ,,je to delikatesa ráno jeden štamprliček na lačno je to blahodarný účinok na žalúdok,, Neviem, či nahorklá pálenka je delikatesa ale z pohľadu tejto jej príchuti môže možno blahodárne pôsobiť na žalúdok. K mojej nevedomosti chute: veľa rokov poriadam súťaž o najlepší ovocný destilát obce. Prizývajú ma a som stabilne členom aj rôznych iných degustačných komisii. Dovolím si tvrdiť, že s istotou dokážem rozoznať chuťove dobrý ovocný destilát od toho horšieho. Na záver by som iba povedal, že ak si niekto myslí, že oskoruša je ako ovocie top, je to jeho vec ale môj názor je trochu iný.

  10. Lubor says:

    Mám dve 10 ročné oskoruše a ožlkajú mi na nich listy, ohnednú a opadnú – už v júni, lúli. Zostane len cca polovica. Plody majú tmavé flaky, tiež ešte malé opadnú. Dával som Chitopron + CuproTonic , nepomáha.

  11. Lubor says:

    …keď sme ju porovnávali zo slivovicou, to je ako porovnávať Trabant s Mercedesom – suhlasim, ale Oskorusa je ten Mercedes (asi ste mali zlu oskorusivicu)

  12. Milanko says:

    Prikláňam sa k názoru mm, oskorušovicu som mal príležitosť piť veľa krát. Vždy sa to v mojom okolí (Myjava/Stará Turá) považuje za liek, ale chuťovo určite nemá na slivovicu alebo napr. takú vydarenú marhuľovicu.

  13. pepina says:

    Pán Milan, oskorušovica je isto liečivo, ale tak akurát proti nadmernému pitiu. Keď si ráno dáš pol štamperlíka, tak sa zaprisaháš, že minimálne do večera nedáš kvapku alkoholu do úst. Lepší účinok ako Antabus, lieky proti chlastu. Snáď horšia je už len Drienkovica, banánovica, či iné podobné dobroty o ktorých si majitelia týchto destilátov myslia, že sú úplným skvostom. Cena 40€ je na smiech. Možno tak za hektoliter.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.