Galéria (5) Zdroj: istock.com

Hubové choroby jabloní: Ako im predísť a ako ich riešiť?

Jablone a jabloňovité rastliny sú citlivé na mnohé chorenia, preto je dôležité, aby sme ich včas spoznali. Dobrou správou je, že viacerým z týchto chorôb sa dá jednoducho predísť.

Galéria

Najhorším scenárom, ktoré znamenajú nielen estetickú škodu a stratu úrody, sa dá vyhnúť kúpou správnych kultivarov a záhradníckou hygienou.

Najbežnejšie ochorenia jabloní: huby

Pôvodcom najčastejších chorôb jabloní sú huby. Ak pestujete jablone v malom, môžete preventívne použiť fungicídne spreje. Dôležité je, aby na rastlinách v okolí neboli choré časti, pretože huby sa šíria vzduchom – spórami. Najviac sa im darí vo vlhkom prostredí, preto je vhodné zlepšiť odvodňovanie pôdy. Ihneď, ako zistíte napadnutie, odstráňte choré časti rastlín. K správnej záhradkárskej hygiene tiež patrí odstraňovanie opadaného lístia a prevzdušňovanie hustých porastov.

Zdroj: istock.com

Chrastavitosť jabloní

Za touto chorobou sa skrýva huba Venturia inaequalis. Prezimuje ako mycélium na vetvičkách alebo v opadanom lístí na zemi. Prvé signály choroby spozorujete na listoch začiatkom alebo v polovici jari. Lézie na listoch vyzerajú ako tmavšie škvrny – olivovozelené až čierne. Tieto listy zvyknú v lete opadnúť. Ak sa urodia jablká, majú tiež tmavé škvrny, ale sú jedlé, len ich treba ošúpať.

Tejto chorobe môžeme ľahko zabrániť kontrolovaním stavu listov a dôslednou hygienou – odstraňovaním opadaného lístia. Najskôr sa choroba prejavuje v malom meradle, preto si ju nemusíte vôbec všimnúť. Problém začína vtedy, ak necháte opadané choré listy celú zimu pod stromom. Huba sa pripraví doslova na jarnú inváziu.

I v tomto prípade existujú kultivary, ktoré sú odolné voči ochoreniu: Crimson Crisp, Goldrush, Mac-Free a ďalšie. Závažný výskyt môžete riešiť aj odporúčanými postrekmi.

Zdroj: istock.com

Múčnatka jabloní

Spôsobuje ju huba Podosphaera leucotricha. Túto chorobu môžete poznať aj z iných rastlín, často napáda populárne okrasné rastliny, predovšetkým listy a výhonky. Spoznáte ju ľahko – na rastline sa objaví biely poprašok, podobný múke. Ak sa prejaví v záhrade tento rok, jej pôvod vedie až k minulému roku. Podobne ako Venturia inaequalis, i táto huba prezimuje v opadanom infikovanom lístí. Spóry môžu byť prenesené tiež hmyzom alebo dažďom.

Odolné voči múčnatke sú napríklad odrody: Liberty a Gold Rush.

Náchylné odrody sa odporúča ošetriť preventívnym postrekom: Jonathan, Idared, Gloster, Priesvitné letné, Ontario. Ešte pred postrekom je potrebné odstrániť nakazené časti rastlín. Vhodný prípravok vám poradia v záhradníckych centrách.

Zdroj: istock.com

Sabína Zavarská
Zdroj: thespruce.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje