Endívia, fenikel, kôpor: Kedy ich zberáme a ako ich skladujeme?

12.09.2018
12.09.2018 (5) (0)
Endívia, fenikel, kôpor: Kedy ich zberáme a ako ich skladujeme?

Endívia, fenikel, kôpor... Tieto druhy listovej zeleniny môžeme mať čerstvé aj v septembri. Ako uchovať ich zberať a uchovať, aby nám poslúžila čo najdlhšie? 

Endívia

Obľúbenou listovou zeleninou, ktorá je skvelá v čerstvých šalátoch, ale aj v zeleninových nápojoch je endívia, ktorej sa v našich končinách hovorí aj čakanka štrbák. Jej listy rastú do tvaru ružice a vyrezávame ich nožom spolu s približne centimeter dlhou koreňovou časťou pod listami. Výhodou tejto jesennej listovej zeleniny je, že ju môžeme uskladniť aj na neskoršie použitie – v zime.

Ako ju skladovať?

Ak si chceme endíviu odložiť na konzumovanie v zime, musíme ju dobre uskladniť. Najvhodnejšie v pivnici vo vlhkom piesku alebo do prázdneho pareniska. Ak máme možnosť vytvoriť skladovacie prostredie s teplotou 1 až 5 stupňov Celzia, vydrží nám do februára. Nezabudnime však pozberané listové ružice zakryť tmavou textíliou. Približne v priebehu týždňa zmenia farbu na bledú, stratia horkosť a stále budú krehučké.

Endívia, fenikel, kôpor

Bolonský fenikel

Tomuto feniklu sa hovorí tiež sladký. Zdužinatelé stopky zberáme až do prvých mrazov. Mali by mať hrúbku 10 centimetrov a hmotnosť 150 až 200 gramov. Dôležité je zrezať ich tesne nad zemou. Následne skrátime listy na dĺžku 15 až 20 centimetrov.

Endívia, fenikel, kôpor

Ako ho skladovať?

V mikroténovom vrecúšku v chladničke vydrží niekoľko dní, najlepšie je ho však konzumovať čerstvý.

Endívia, fenikel, kôpor

Kôpor voňavý

Žiadna gazdinka si nevie predstaviť tekvicovú alebo fazuľovú omáčku bez kôpru a nie vždy a všade ho dostaneme v potravinách kúpiť. Omnoho istejšie je mať ho vždy po ruke – v mrazničke alebo konzervovaný v náleve. Určite viete, že ho stačí zberať odrezávaním vňate podľa potreby. Takto však v chladničke vydrží len pár dní, potom zvädne a stratí chuť.

Endívia, fenikel, kôpor

Ak ju chceme kôprovú vňať zužitkovať neskôr v zime, musíme ju buď vysušiť alebo zamraziť. Jednoduchšia a hygienickejšia je tá druhá forma. Ak máte radšej konzervovaný kôpor, naložte ho do octu.

Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama