Ako si vypestujete chutnú cviklu, kvaku a pór

10.07.2018
10.07.2018 (0)
Ako si vypestujete chutnú cviklu, kvaku a pór

Obľúbenú zeleninu, z ktorej sa robia polievky, šťavy, nátierky a rôzne prílohy, si môžeme vypestovať vo vlastnej záhradke a budeme mať istotu, že vieme, čo jeme. Samozrejme, chce to trošku vedomostí a zručnosti.

Červená repa - cvikla

Najviac sa jej darí v teplejších oblastiach. Netreba ju vysievať priskoro, pretože vybehne do kvetu – je ju možné vysiať ešte aj v priebehu júna, takže sme nič nezmeškali. Jún je dokonca hlavným obdobím výsevu cvikle. Semiačka ukladáme do hĺbky dva až tri centimetre, riadky by mali byť od seba vzdialené približne 30 centimetrov. Na to, aby sme sa tešili z dobrej úrody, je dôležité kyprenie.

Červená repa

 „Keď rastliny začnú vzchádzať, treba ich prekypriť. Keď majú vyvinutý štvrtý pravý list, jednotíme ich na vzdialenosť pätnásť až dvadsať centimetrov. Pokiaľ repa nemá dostatočne vyvinutý počet listov, ktoré potom potláčajú burinu a zabraňujú nadmernému vyparovaniu, treba ju porast častejšie okopávať a plečkovať,“ odporúča Magdaléna Valšíkovej-Frey, profesorka na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a odborníčka na pestovanie zeleniny vo svojej knihe: ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana. 

Kvaka

Kvake sa darí vo vlhkom chladnejšom prostredí. Ak má nedostatok vlhkosti, plody sú nechutné drevité či špongiovité. Okrem vlhkosti potrebuje dostatok draslíka. Aj na sadenie kvaky je v júni stále čas, dokonca ju môžete sadiť ešte aj v júli a auguste. Semiačka sadíme do hĺbky 1,5 centimetra, do riadkov vzdialených 30 až 40 centimetrov od seba. Približne za dvanásť dní rastlinky vzídu.

Kvaka

 „Porast jednotíme v riadku na vzdialenosť 25 až 30 centimetrov. Pri pestovaní z priesad treba siať semená na výsevný záhon od marca až do mája, do riadkov vzdialených od seba 10 až 15 centimetrov. Hotové priesady majú mať vyvinuté 3 až 4 pravé listy, čo trvá päť až sedem týždňov. Sadia sa od polovice mája do konca júna do voľnej pôdy v spone 30 x 50 centimetrov.“

Pór

Kedysi sa hovorilo, že bez póru neexistuje dobrá polievka. Dnes už vieme, že z póru sa dajú robiť mnohé chutné jedlá, respektíve je ich neodmysliteľnou súčasťou. V tomto období ho vysádzame z priesad, ktoré vznikli z jarného sadenia. Mali by mať tri alebo štyri pravé listy a hrúbkou tri až šesť milimetrov. Predtým, ako priesadu vyberieme z kvetináča, kde sme pór zasiali, rastlinu dobre polejeme. Následne vyberieme, skrátime korienky na približne dva centimetre a listy približne o tretinu.

Pór

„Pór sadíme do 10 centimetrov hlbokých rýh. Zemou zahrnieme len podcibulie, aby sa zemina nedostala medzi listy. Postupne, ako sa jedlá časť predlžuje rastom, prihŕňa sa zemou stále vyššie. Spon výsadby má byť 40 až 50 centimetrov x 10 centimetrov,“ radí odborníčka.

Sabína Zavarská

Foto: shutterstock.com

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama