Živé vianočné stromčeky

Živé vianočné stromčeky

Pri správnom ošetrovaní vydržia niekoľko rokov a spoločne s malými slamenými ozdobami a drobnými orieškami alebo jablkami vytvoria v našich domovoch rok čo rok neopísateľnú atmosféru.

Na Slovensku sa každoročne predá niekoľko tisíc kusov vianočných stromčekov. Smreky, jedličky a borovice skončia po niekoľkých dňoch nášho potešenia na smetiskách alebo sa povaľujú pri smetných nádobách. Mnoho domácností už našťastie ustupuje od obrovských, bohato zdobených stromčekov a snaží sa v duchu ľudových tradícií objavovať vianočné kúzlo v jednoduchšom a vkusnejšom prežívaní Vianoc.

Starostlivosť o stromček

Pri pestovaní živých vianočných stromčekov sa používajú všetky bežne dostupné druhy neopadavých ihličnanov – smreky, jedle, borovice, duglasky. Pri nákupe rozhoduje okrem ceny aj to, či má strom kompaktný vzrast, bohaté vetvenie, zdravú a dobrú kondíciu. Po zakúpení umiestnime stromček do studenej nemrazivej miestnosti alebo chodby, aby si postupne zvykol na zvyšujúcu teplotu. Deň pred Štedrým dňom prenesieme rastlinu do miestnosti a vložíme ju do ozdobnej nádoby.

Počas Vianoc

V izbe stromček postavíme na svetlé miesto, nie do priamej blízkosti radiátora. Nezabudnime na občasnú zálievku, prípadne rosenie. V izbovej teplote necháme rastlinu maximálne 10 dní, teda od Štedrého dňa do Nového roku. Potom stromček umiestnime na svetlé a chladné miesto, kde zostane do jari, a mierne ho zalievame. Keď už nehrozia mrazy, stromček navrátime do záhrady, na chatu alebo chalupu, kde ho vyberieme z kontajnera a zasadíme do voľnej pôdy a do jesene sa oň staráme ako o bežný stromček. Môžeme ho aj s nádobou postaviť na terasu alebo balkón. Počas vegetácie venujeme pozornosť tomu, aby stromček načerpal dostatok sily a mal dobrú kondíciu. Výdatne ho prihnojujeme, zalievame a chránime pred chorobami a škodcami. Len stromček v dobrej kondícii bude schopný neskôr prežiť zimné obdobie a rozdávať na Vianoce radosť.

Vhodné ozdoby

Prirodzená krása stromčeka najlepšie vynikne, ak ho ozdobíme prírodnými ozdobami, ako sú napr. šišky, rôzne bobule, suché plody a sušené ovocie. Ozdoby zo slamy si môžeme urobiť vlastnoručne, ale dajú sa aj kúpiť.

Text: Ing. Katarína Kettmannová
Foto a kresby: WIKIMEDIA COMMONS (Nova), archív JAGA

Zdroj: časopis Urob si sám JAGA GROUP
–>

  1. Podolakjuraj says:

    Včom sa pestuje vonka?V kvetinači alebo sa vyberta zo zeme a presadza no kvetinača?

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje