Aké druhy zeleniny si môžeme v zime vypestovať doma?

14.11.2018
14.11.2018 (0)
Aké druhy zeleniny si môžeme v zime vypestovať doma?

Obľúbenú zeleninu si v zime môžeme vypestovať aj vo vlastnom byte, či v pivnici. Výhodou je, že nemusíme nikam chodiť a skvelú zásobu vitamínov, minerálov a vlákniny máme kedykoľvek po ruke – či už na použitie na za surového stavu na chlieb, do šalátov alebo varených jedál.

Krásne, voňavé a zdravé

Zeleninové odrody, ktoré sa dajú pestovať v zime v domácnostiach, prinášajú viacero druhov osohu. Okrem živín a možnosti okamžitého použitia skrášľujú a zútulňujú náš domov, prinášajú tiež príjemnú vôňu. Najčastejšie pestujeme vňate, ktoré sú v kuchyni čoraz obľúbenejšie. Navyše, ich pestovanie neznamená veľa námahy.

Najpopulárnejšie z nich sú:

Cibuľka

Zelené výhonky cibuľky môžu skvele nahradiť pažítku. Jej použitie je skutočne všestranné. Do pripravenej nádoby so zeminou zasejeme nahusto semiačka, osivo prekryjeme 2 cm zeminy , polejeme a povrch prikryjeme ľahkým papierom. Keď uvidíme, že už vykuli klíčky, môžeme papier odstrániť. Vňať striháme a konzumujeme podľa chuti a potreby.

Kôpor

Nemenej chutnou a voňavou vňaťou je kôpor. Túto vňať si vypestujeme prakticky rovnako a cibuľovú, s tým rozdielom, že semiačka kôpru zasypeme len centimetrovou vrstvou zeminy. Vňať striháme až vtedy, keď vyrastie aspoň do výšky 10 centimetrov.

Petržlen

Petržlenová vňať je skvelým pomocníkom v kuchyni, pretože sa hodí prakticky všade – na zemiaky, do polievok, cestovín, omáčok. Môžete si ju kúpiť v obchode, ale aj vypestovať zo semien, podobne ako kôpor. Najlepší a najrýchlejší efekt však dosiahneme, ak si vyberieme zo záhrady koreň petržlenu, a ten zasadíme do hlbšieho kvetináča. Pestujeme v domácnosti. Aj pestujeme iné druhy petržlenu v záhrade – kučeravý alebo listový, i ten môžeme zo záhradky jednoducho presadiť do vnútorného kvetináča. Podobne sa dá doma pestovať aj pažítka zo záhrady – stačí zasadiť trs do kvetináča.

Žerucha

Táto rastlinka je nabitá množstvom živín a pripomína chuťou zjemnenú reďkovku. Je skvelá na maslový chlieb, do nátierok, či smoothie. Možne ste počuli už o najjednoduchšom spôsobe pestovania žeruchy – vo vlhkej vate. Profesionálnejší je však tento postup: Osivo žeruchy husto vysejeme do vlhkého substrátu a umiestnime na okno, verandu, či iné miesto, kde je dostatok svetla a teplota sa pohybuje v rozpätí 10 až 24 stupňov. Po týždni až 10. dňoch rastlinky dosiahnu výšku 8 až 10 centimetrov. Vtedy sú vhodné na konzumáciu. Vňať striháme nožničkami a šup s ňou na chlebík, do šalátu, na ozdobenie jedla či do zdravého nápoja.

Sabína Zavarská
Foto: iStock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama