vynikajuce karamelove veterniky
Galéria (3)

Vynikajúce karamelové veterníky

Ponúkame vám recept na prípravu 14 kusov chutných karamelových veterníkov. Za skvelý tip na túto klasickú cukrovinku ďakujeme pani Fatricovej.

Galéria

Karamelové, veterníky
Karamelové, veterníky

Na prípravu cesta pre 14 kusov budeme potrebovať:

200g hladkej múky
4 vajcia
60g masla
1/4l vody
citrónovú kôru
štipka soli

Na prípravu krému potrebujeme:

1/2l mlieka
1 vanilkový cukor
puding Zlatý klas
200g masla

Na prípravu karamelovej šľahačky potrebujeme:

8dkg cukru kryštál
1/2l sladkej smotany

Na prípravu polevy potrebujeme:

50g cukru
220g práškového cukru
3pl mlieka

Postup prípravy:

Vodu s maslom, soľou, kôrou, privedieme do varu. Preosiatu múku naraz vysypeme do vriacej tekutiny a intenzívne miesšme tak dlho, kým sa cesto nezačne lepiť na nádobu a varechu, a nevytvorí sa rovnorodá hmota (hruda). Cesto preložíme do misy a necháme trochu vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajcia. Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Cukrárskym vrecúškom striekame na plech malé veterníky v dostatočnej vzdialenosti od seba. Do rúry dáme šálku s vodou a veterníky pečieme 15-20 minút na strednej priečke. Prvých 10minút nesmieme rúru otvoriť, aby veterníky neklesli. Teplé veterníky prerežeme a plníme vanilkovým krémom a šľahačkou. Vrchnú časť veterníčkov polejeme karamelovou polevou a dáme do chladu.

Vanilkový krém pripravíme z pudingu, vanilkového cukru, mlieka.  Uvaríme puding a necháme ho vychladiť. Vymiešame si maslo a postupne primiešavame do pudingu.

Šľahačku pripravíme nasledovne. Z kryštálového cukru si urobíme karamel a zalejeme ho šľahačkou. Necháme vychladnúť a vyšľaháme.

Polevu pripravíme nasledovne: Skaramelizujeme kryštálový cukor, zalejeme mliekom, miešame a postupne pridávame práškový cukor. Vymiešame na hladkú hustú hmotu a ihneď polievame.

Dobrú chuť 🙂

 

  1. Peter Cierny says:

    ako je to blizsie s tou salkou vody v rure? veterniky mam velmi rad, ale domace, ktore pecie mama alebo sestra sa kupovanym nemozu rovnat…

    1. Nada Ruzickova says:

      Ja dávam naspodok rúty malý katrólik naplnený vodou (cca 1 liter). Veterníčky treba dávať do dobre rozpálenej rúry a minimálne 10 minút neotvárať vôbec (inak pľasnú a už sa nenafúknu). A po upečení ich hneď zahorúca prekrojím zúbkovým nožíkom. Tak dobrú chuť.

      1. 912 says:

        Poradíte mi prosím Vás, na akých stupňoch to pečiete? Ďakujem moc.

      2. Gaaadd says:

        ja ich pečiem vo vopred predohriatej rúre, pri teplote 200 stupňov cca 30 minút, bez toho, aby som otvorila rúru celú polhodinu a bez šálky s vodou, no a chutia…:-)

      3. 912 says:

        díky moc za odpoveď, idem dnes vyskúšať … 🙂

  2. Martina says:

    dobry den, dnes som vyskusala veterniky, su fajn, ale skuste skontrolovat, ci ste sa nezmylili s tou polevou, vobec sa to tak neda urobit.

  3. dada says:

    zajtra pečiem

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.