recept na tradicne bryndzove pirohy
Galéria (7)

Recept na tradičné bryndzové pirohy

Ak ste si náhodou doma ešte nerobili vlastné tradičné slovenské pirohy, nadišiel čas na zmenu. 

Galéria

Ingrediencie:

450 g zemiakov uvarených v šupke (najlepšie deň vopred)
500 g polohrubej múky
1 vajce
200 ml teplej vody
1,5 KL soli
125 g bryndze
70 g masla
cca 100 g údenej slaninky
smotana
cibuľka (príp. pažítka, kôpor…)
Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Najlepšie deň vopred. Ošúpeme a najemno postrúhame. Z múky, vajca, soli, vody a 2 PL postrúhaných uvarených zemiakov zahnetieme cesto. Rozdelíme na dve polovice a necháme postáť cca 10 minút.

Medzitým si pripravíme plnku. Zvyšok postrúhaných zemiakov, bryndzu a maslo vymiešame na plnku. Mierne osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme plnkou. Cesto preložíme a pritlačíme kraje vidličkou. Mám aj formičku na pirohy, ale akosi mi to takto lepšie pasuje 🙂
Pirohy varíme v dostatočnom množstve vody, do ktorej sme pridali 1 PL oleja a trochu soli. Keď pirohy zovrú, ešte ich krátko povaríme cca 5-7 minút. Po vybratí z vody ich opláchneme vlažnou vodou.

Slaninu pokrájame na drobné kocky a popražíme. Polejeme nimi pirohy na tanieri a pridáme kyslú smotanu, prípadne kôpor, pažítku, cibuľku (praženú), kto má ako rád.

Dobrú chuť 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/

  1. majino says:

    najlepsie jedlo na svete!

  2. denisa says:

    a davaju sa do vriacej vody varit alebo do studenej a cakame dokym zovru?

    1. lubipe says:

      Jasné, že do vriacej!

  3. dominika says:

    cca koľko pirohov víjde z tejto dávky?

    1. Anita says:

      Mne vyslo 29 🙂

  4. jarmila says:

    úplne fantastické, veľmi sme si pochutili

  5. Anonym says:

    DAKUJEM ZA VYNIKAJUCI RECEPT

  6. Anonym says:

    a načo olej do vody na varenie?

    1. JankoHrasko says:

      Aby Ti ich nelepilo

  7. MIroslav Novák says:

    Super recept, chutnali hlavne maličkej. Mám na pirohy formu ktorou vyrobím pirohy rychlo.
    Dá sa kúpiť v tomto obchode http://pipera.cz/eshop/cs/formy-na-pirohy/13-forma-na-pirohy.html
    Na youtube je niekde aj video s návodom.

  8. Jola says:

    nebíčko v papuľke 🙂 dakujem za receptík 🙂 vyskúšala som a už robím len vaše.

  9. Vladino says:

    Smotana ako poleva je odporný hnus, ktorý bol zavedený v reštauráciách po sametovej revolúcii, aby viac zarobili.
    Tisíkrát lepšie než smotana je zamiešať do hotových pirôh bryndzu (samozrejme, po vybratí z vody). A potom na ne prídu škvarky, prípadne nasekaná pažítka. To sú potom tie pravé bryndzové pirohy! MŇAM!!! 🙂

    1. Maja says:

      Vlado súhlasím s tebou

  10. Vladino says:

    Tlač receptu nefunguje, resp. funguje, ale vytlačí sa tam milión vecí, které vytlačiť nepotrebujem. Potrebujem vytlačiť len recept, stačí bez obrázkov.

  11. Vlado says:

    Na Liptove sa pridáva „mätka“ krásne voňavá

  12. Vojtech Rosička says:

    Mnam Mnam fajne ako mariška.

  13. Eva says:

    Tak tento recept ma zaujal, zaajtra idem robiť, môj syn ich zbožňuje 🙂 🙂 🙂

  14. StanoFlex says:

    Mám 16 rokou ale keď som zo uvidel tak som si povedal že zajtra to urobím a bol to veľký šmak

  15. svetka says:

    su vynikajuce, ani uz ine recepty nepozeram

  16. Rebeka says:

    Mozem cesto urobit den vopred, nechat v chladnicek a az potom ho valkat?

  17. Viktoria says:

    Urobila som iba z polovice dávky, a vyšlo mi 12 VEĽKÝCH pirohov ktoré zabrali tanier – Co su podľa mňa 4 porcie.

  18. Viktoria says:

    Áno, môžeš, len si ho ešte raz poriadne premies.

  19. Lucie says:

    Za mě super recept. Měla jsem trochu strach, aby se těsto nelepilo, ale pracovalo se s ním krásně.👍

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje