/ Recepty /

Medové maškrty pre chuť i pre zdravie

Medové maškrty pre chuť i pre zdravie

Med je pre mnohých symbolom vianočných sviatkov, no v zimnom období je aj dôležitou prevenciou proti chorobám, a tiež liečivým zázrakom z prírody.

Tak, ako všetko, aj používanie medu pre zdravie má svoje pravidlá, aby sa jeho zdravotné a výživové účinky neznehodnocovali, ale naopak, znásobovali.

» Med je takisto ako cukor vysokoenergetická potravina, takže pri predávkovaní sme ohrození rovnakými rizikami ako pri cukre – teda obezitou, ale aj disharmóniou v cukrovo-inzulínovom metabolizme a z toho vyplývajúcimi zdravotnými problémami, a preto jeho dávkovanie do pečiva či nápojov minimalizujeme.

» Nepasterizovaný med od zodpovedného včelára užívajme ako liečebno-podporný prostriedok v primeranom množstve a bez tepelnej úpravy.

» Med nejeme samotný, lebo podobne ako cukor môže atakovať a dehydrovať tráviace sliznice (napr. žalúdočné), a to až tak, že poškodí ich bunky.

» Med vždy užívame rozpustený a zriedený vo vlažnom, teda nie horúcom nápoji, aby sme nezničili jeho citlivé liečivé látky.

Foto iStock.com

Glykemický index medu (GI)

O med sa zaujímajú nielen diabetici, ale aj zdraví ľudia, a neraz sa pýtajú, čo je pre nich vhodnejšie a zdravšie – či med, alebo cukor. Všeobecná, a predsa jednoznačná odpoveď je, že aj pre zdravých ľudí, ktorí sa k obezite či cukrovke nechcú dopracovať, ale najmä pre diabetikov je najzdravšia a najvýhodnejšia strava s najnižším glykemickým indexom (GI), ktorý charakterizuje rýchlosť vstrebávania glukózy z pokrmu do krvi. Toto vstrebávanie by malo byť pozvoľné a plynulé, zatiaľ čo pri čistej glukóze je, naopak, veľmi rýchle a prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi. Ako dôsledok takýchto často opakovaných krvných cukrových koncentračných skokov vzniká inzulínová rezistencia, obezita, cukrovka, problémy s imunitou, dokonca tento stav podporuje aj zápalové procesy a choroby, ale aj srdcové a onkologické ochorenia. Aby sa dal predpovedať a porovnávať vplyv rôznych potravín obsahujúcich sacharidy na hladinu cukru v krvi, pri ich testovaní sa merala rýchlosť a úroveň zvýšenia glykémie po konzumácii danej potraviny. To sa porovnalo s referenčnou látkou, ktorou je glukóza. Pre čistú glukózu bola zvolená hodnota glykemického indexu GI = 100.

Foto iStock.com

Med má v priemere GI = 55, a to preto, že je v ňom iný pomer fruktózy a glukózy ako v cukre, teda v sacharóze. Med, v ktorom je viac fruktózy – teda pomer fruktózy ku glukóze je vyšší, je pre diabetikov vhodnejší. Agátový med má tento pomer najvyšší (1,61 : 1), obsahuje najviac fruktózy v pomere ku glukóze, a preto je pre diabetikov lepší ako repkový med, ktorý má tento pomer len 0,95 : 1. Med z jedlého gaštana má pomer 1,5 : 1, medovicový med má pomer 1,34 : 1, lipový med 1,18 : 1.

Med je teda aj z hľadiska obsahu cukru, neberúc zatiaľ do úvahy biologicky aktívne liečebné látky v ňom obsiahnuté, v malom množstve vhodnejší ako klasický cukor aj pre diabetikov. Je však vhodné ho vždy konzumovať spolu s nejakými „brzdičmi“ rýchlosti vstrebávania glukózy do krvi, z ktorých je najlepšia vláknina, ale dobré sú aj prímesi bielkovín, tukov a kyslé potraviny. Každý z nás by mal teda na „sladké“ sviatky uprednostniť namiesto cukru med, ale nie v kombinácii s tukom, ako je to často v prípade rôznych krémov a plniek. Tie by mali byť skôr pripravené z tvarohu, medu a sušeného ovocia s citrusovou šťavou alebo z čerstvého ovocia rozmixovaného s medom, mletými orechmi a citrusovou šťavou. Cesto na zákusky je zasa oveľa zdravšie, ale i chutnejšie, ak nepoužívame len čistú bielu múku, ale ju aspoň na polovicu „zrežeme“ s múkou celozrnnou a inou, ako len pšeničnou.

Foto iStock.com

Recepty

Perníky bez cukru

*Tajný renesančný recept

Potrebujeme: 250 ml oleja, 250 ml suchého vína, 1 l medu, múku podľa potreby, mleté korenie (voňavý klinček, škorica, vanilka), lyžičku šafranu, čierne korenie na špičku noža.

Vypracované cesto rozvaľkáme na 1 cm hrubé pláty, formičkami vykrájané figúrky poukladáme na plech vymazaný včelím voskom a pečieme pri 200 °C asi 15 minút.

Medové koláčiky

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 100 g celozrnnej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 175 g masla, 110 g hrozienok namočených do rumu, 1 lyžičku perníkového korenia, štipku soli, 1 vajce a 1 žĺtok, 150 g medu.

Múku premiešanú s práškom do pečiva prstami prepracujeme s maslom na mrveničku. Primiešame hrozienka s korením, pridáme vajce a žĺtok, med a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na 0,5 cm placku, z ktorej vykrajujeme kolieska.
Rozpálime panvicu potretú tukom a na nej po oboch stranách kolieska dozlatista opečieme. Vychladnuté potrieme rozmixovaným ovocím zmiešaným s mletými orechmi s medom a voňavým korením.

Foto iStock.com

Plnené medové mafiny

Potrebujeme: 4 lyžice masla, 5 lyžíc medu, 1 hrnček bieleho jogurtu, 1 vajce, nastrúhanú kôru z jedného citróna, 1/4 hrnčeka citrónovej šťavy, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 0,5 hrnčeka celozrnnej múky, 1 yžičku prášku do pečiva, štipku nastrúhaného muškátového orieška.

Rúru vyhrejeme na 190 °C. Rozpustíme a zmiešame maslo s medom a necháme trochu vychladnúť. Rozšľaháme jogurt, citrónovú kôru a šťavu, pridáme maslo s medom, ostatné suroviny a vymiešame na hladké cesto. Cestom do 2/3 naplníme formičky a na plechu pečieme 20 až 25 minút, pokiaľ nie sú mafiny navrchu chrumkavé a vo vnútri vláčne, ale nelepkavé. Po vychladnutí mafiny vydlabeme a naplníme zmesou rozmixovaného čerstvého ovocia s nasekaným sušeným ovocím a orieškami.

Vtáčie mlieko

Potrebujeme: 70 g medu, 1/2 l mlieka, 2 vajcia, kúsok vanilkového struku, mletú škoricu, rum (nemusí byť).

V 100 ml mlieka rozmixujeme žĺtky, zostatok mlieka s vanilkou privedieme v širšom kastróle do varu. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a lyžicou z neho vykrajujeme snehové halušky, ktoré opatrne 1 minútu varíme a obraciame v horúcom mlieku. Uvarené bielkové halušky vyberieme a odložíme. Za stáleho miešania do mlieka vlejeme v malom množstve mlieka rozmixované žĺtky. Zhustnutý krém osladíme medom. Do pohárov nalejeme krém, pridáme snehové halušky a posypeme ich škoricou. Pre dospelých na prehriatie môžeme pridať rum alebo kakaový likér.

Gaštanovo-jablková torta

Na korpus: 200 g rozmixovaných ovsených vločiek, 2 – 3 lyžice medu, 1 lyžica kakaa, 2 lyžice gaštanového pyré, 2 lyžice jablkového pyré, 1 lyžica kokosového oleja.

Na plnku: 500 g jemného tvarohu, 200 g čerstvého syra, 250 g gaštanového pyré, 2 – 4 lyžice medu, 2 vajcia, ovocie na polevu.

Suroviny na korpus spolu dôkladne premiešame, cesto natlačíme a urovnáme na spodok veľkej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Korpus pečieme 10 minút pri 160 °C. Suroviny na plnku dobre premiešame, prípadne premixujeme a vylejeme na upečený korpus. Pečieme 60 minút pri 160 °C, až kým vrch nechytí zlatistú farbu. Po vychladnutí vrch torty oživíme polevou z rozmixovanej dužiny ovocia hurmikaki a ozdobíme kúskami jablka alebo hrušky.

Nepečená torta plná farieb i chutí

Na korpus: 2 šálky vlašských orechov, 1 šálka sušených vykôstkovaných datlí namočených na 2 hodiny do vody.

Na krém: 500 g kešu orechov namočených na 2 hodiny do vody, 400 g kokosového oleja, 4 – 5 lyžíc medu, 3 veľké mäkké hrušky, štipka soli, 1 a 1/2 šálky drene z červených ríbezlí (i mrazených), 1 a 1/2 šálky prepasírovaných marhúľ.

Vlašské orechy a datle rozmixujeme na mäkké cesto. K stenám tortovej formy pritlačíme potravinársku fóliu, aby sa torta ľahšie vyberala a na dno formy uložíme a urovnáme pripravené cesto. Všetky suroviny na krém, okrem ríbezlí a marhúľ, rozmixujeme na krém a rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice vmixujeme marhule a do druhej ríbezle. Na cesto vo forme uložíme najprv ríbezľami sfarbený krém a na neho dáme vrstvu marhuľového krému. Tortu dáme na noc stuhnúť do chladničky, ozdobíme ovocím a posypeme strúhanou čokoládou.

Čokoládovo-orechové mafiny

Potrebujeme: 16 lyžíc zmäknutého masla, 8 lyžíc medu, 3 vajcia, 150 ml smotany na šľahanie, 12 lyžíc nasekaných pražených orechov, 1 a 1/2 šálky polohrubej múky, 2 lyžice holandského kakaa a 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.

V kuchynskom robote pri nízkej rýchlosti všetky suroviny postupne vymiešame dohladka. Nakoniec ručne vmiešame 8 lyžíc čokoládových hobliniek. Do formičiek na mafiny vložíme papierové košíčky a naplníme ich do 3/4 cestom. Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C cca 20 minút.

Fit krémeš

Na cesto: 1 hrnček pohánkovej alebo špaldovej múky, 2 lyžice medu, 5 lyžíc mlieka, 3 lyžice jablkového pyré, štipka škorice.

Na puding: 600 ml mlieka, 2 ks vanilkového pudingového prášku, 3 lyžice medu.

Na krém: 500 g jemného tvarohu, 100 g bieleho jogurtu, 2 lyžice medu, 20 g želatíny, 3 lyžice horúcej vody, horká čokoláda na posýpku.

Všetky suroviny na cesto premiešame a natlačíme na dno formy s rozmermi 25 × 25 cm, ktorá je vystlaná papierom na pečenie, a pečieme 25 minút pri 180 °C. Zo surovín uvaríme puding, vylejeme ho na upečené cesto a krémeš odložíme do chladničky. Tvaroh s jogurtom a medom zmiešame. Želatínu si rozpustíme v horúcej vode, následne k nej pridáme lyžicu krému, rozmiešame a všetko vmiešame do celého krému. Keď nám pudingová vrstva stuhne, nanesieme na ňu krém a necháme 4 hodiny v chladničke stuhnúť. Posypeme strúhanou čokoládou.

Foto iStock.com

Zázvorové medovníky

V panvici na slabom ohni zohrejeme 150 g medu, 90 g jemného cukru, 30 g masla a miešame, kým sa nerozpustia. Necháme vychladnúť. Do misky dáme asi 2/3 z 375 g preosiatej múky, 2 lyžičky mletého zázvoru, štipku mletej škorice, štipku mletých klinčekov, štipku mletého kardamómu, 1 žĺtok, pripravenú medovú zmes a všetko dobre premiešame. V lyžici vlažnej vody rozpustíme lyžičku sódy bikarbóny a pridáme ju do zmesi. Pomaly vmiesime zostávajúcu múku tak, aby vzniklo tuhé cesto. Vyvaľkáme ho na hrúbku 1 cm, vykrajujeme rôzne tvary, poukladáme ich na vymastený plech a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 12 minút.

Malinová panna cotta

Potrebujeme: 400 g malín. čučoriedok alebo jahôd (aj mrazených), 250 g bieleho jogurtu, 20 g želatíny, 3 lyžice strúhaných orechov, med podľa chuti. Maliny rozmixujeme s jogurtom, v hrnci privedieme do varu, vmiešame pripravenú želatínu, minútu povaríme, odstavíme a vmiešame orechy. Krém rozdelíme do 4 misiek, necháme v chladničke asi 4 hodiny tuhnúť, ozdobíme ovocím a posypeme kokosom.

Čokoládovo-kokosové pralinky

Nad parou rozpustíme 125 g horkej čokolády s 2 a 1/2 lyžičkou medu a vmiešame pol lyžičky vanilkového extraktu alebo vanilkovej drene a necháme vychladnúť. Nahrubo nasekanú dužinu jedného avokáda vložíme do mixéra, pridáme zmes čokolády, 3 lyžičky kokosovej smotany a rozmixujeme dohladka. V miske necháme 2 hodiny stuhnúť. Z tuhej hmoty kúsok oddelíme , vytvarujeme v ruke guľku, ktorú obalíme v nastrúhanom kokose a uložíme do cukrárenského papierového košíčka. Do guľky môžeme zapracovať aj višňu namočenú v rume. V uzavretej nádobe v chladničke vydržia pralinky pár dní.

Foto iStock.com

Banánový koláč

Do misky kuchynského robota rozlámeme dva zrelé banány a rozmixujeme na kašu. Pridáme 100 g zmäknutého masla, 1 lyžicu medu, 2 vajcia, 225 g polohrubej, najlepšie celozrnnej múky, v ktorej sme rozmiešali lyžičku prášku do pečiva a 2 lyžice mlieka. Všetko dobre rozmixujeme dohladka a vylejeme do maslom vytretej tortovej formy s priemerom 20 cm. Pečieme asi hodinu v rúre vyhriatej na 180 °C. Podávame obložené čerstvým drobným ovocím.

Hobby záhradkár Ing. Jaroslav Pížl radí

Mali by ste vedieť, že…

» … pečivo sa skladá z troch hlavných a niekoľkých doplnkových zložiek: z múky (škrob = sacharid), zo sladidla (sacharidy) a tukov (pochutiny a vajíčka) – prakticky sú to všetko vysokoenergetické potraviny, ktorých nepriaznivý účinok, najmä ak sa nehýbeme, môžeme zmierniť vhodnou náhradou alebo znížením ich dávky.

» … musíme si uvedomiť, že v tomto prípade vlastne cukor cukrujeme cukrom – múka je totiž škrob a to je sacharid, ktorý (hlavne biela múka) sa pri trávení rýchlo mení na glukózu, ktorá sa zasa rýchlo vstrebáva do krvi a prudko zvyšuje glykémiu. Takže v našich klasických koláčoch je toho energetického i sladkého, čo rozhádže náš metabolizmus, až priveľa. Skúsme si preto sviatočné pečivo zlepšiť, ozdraviť tak, aby bolo nielen menej rizikové a zdravšie, ale aj šťavnatejšie a chutnejšie.

» … bielu múku aspoň sčasti nahraďme celozrnnou alebo aj ražnou, či múkou z iných obilnín a zrnín s vyšším obsahom vlákniny.

» … snažme sa postupne znížiť svoj chuťový prah sladkosti, teda zmenšiť obsah akéhokoľvek sladidla vo všetkých pečivách a pokrmoch.

» … cukor môžeme nahradiť, ale aj to vždy menším množstvom medu, potom už nepridávame ďalšiu dávku cukru, ako je to dnes bežne uvádzané v receptoch, a to akéhokoľvek – prírodného, hnedého či trstinového.

» … skúsme sladiť, výstižnejšie povedané dochucovať, cesto krémy či polevy korením, ovocím a ovocnou šťavou – najmä surovou. Takéto zákusky ale plníme krátko pred konzumáciou a jeme čerstvé.

» … nepoužívame ani umelé sladidlá – sú to organizmu cudzie chemické látky. V prechodnom období k bezcukrovej strave skúsme napr. dochucovať malým množstvom stévie (dávajme ale pozor, sladí silno).

» … ani používanie čistej fruktózy nie je fyziologické, ľahko sa mení na tuk, môže spôsobiť rôzne metabolické problémy a okrem toho sa z nej výdatne priberá.

Foto iStock.com

Recepty pre zdravie i krásu

» Úľava pri pri sennej nádche. Ak sa obávame zväčšenia problémov môžeme spočiatku použiť med filtrovaný, teda bez peľu. Zmiešame lyžičku medu s 1/2 lyžičkou mletého ďumbiera a 1/2 lyžičkou rozdrveného cesnaku. Podávame podľa potreby po lyžičkách alebo zmiešané s vodou.

» Kašeľ. Zmiešame lyžicu medu, citrónovej šťavy, ovocného octu a každé 2-3 hodiny použijeme 1 lyžičku zmesi.

» Nespavosť. Pripravíme si hrnček rumančekového čaju a zahorúca do neho pridáme hrsť čerstvých alebo sušených lístkov mäty, alebo medovky, necháme 10 minút postáť, precedíme a osladíme lyžičkou medu. Popíjame každý večer pred spaním.

» Ranná nevoľnosť pri tehotenstve. Zmiešame lyžicu medu s lyžičkou čerstvo nastrúhaného ďumbiera a všetko vmiešame do ovsených vločiek (alebo do vody, ak je nevoľnosť silnejšia) a jeme ako cereálie. Môžeme skúsiť do nápoja pridať aj citrónovú šťavu. Je to vhodné aj na cestovnú nevoľnosť (kinetózu).

» Na „opicu“. (blokuje cestu alkoholu do mozgu a zrýchľuje vylučovanie odpadných látok): Hrnček púpavového alebo žihľavového čaju osladíme dvomi lyžicami medu a popíjame.

» Migréna, bolesti hlavy. Pripravíme si 1/2 l zeleného čaju a do horúceho vsypeme nasledujúcu zmes sušených bylín, každú bylinu po dvoch lyžičkách – medovka, mäta pieporná, myší chvostík, rumanček. Necháme 10 minút lúhovať, precedíme a osladíme 2 lyžicami medu, každé 2 hodiny vypijeme hrnček čaju. Na začiatku migrény jej rozvoj zablokuje čaj z rimbaby s medom.

» Preležaniny. Pripravíme si pastu z rebarborovej šťavy a medu, dáme na gázu a obložíme preležaniny. Vymieňame 2-krát za deň. Rebarborovú šťavu získame varením jej stopiek vo vode až do zmäknutia a zliatím vzniknutej tekutiny. Liečenie trvá dlhšie.

» Spálenie od slnka. Do nahriatej misky vo vodnom kúpeli vložíme 4 lyžice nadrveného včelieho vosku, 4 lyžice medu a 2 lyžice oleja s Aloe vera alebo z pšeničných klíčkov. Miešame až do rozpustenia vosku, nalejeme do zásobného skleného pohára, ktorý skladujeme v chladničke, a chladnou hmotou natierame pokožku. Upokojuje a má protizápalový a analgetický účinok. Môžeme ju použiť aj na bežné popáleniny.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: iStock.com
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2018

Komentáre

  1. veľa dobrých rád,super

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.