Makový koláč s višňami a čokoládou
Galéria (12)

Makový koláč s višňami a čokoládou

V tomto koláči sa postretli višne s makom a čokoládou na krehkom ceste. Vyskúšajte aj vy túto fantastickú kombináciu.

Galéria

Makový koláč s višňami
Makový koláč s višňami
Makový koláč s višňami
Makový koláč s višňami
Makový koláč s višňami
Makový koláč s višňami
Makový koláč s višňami
Makový koláč s višňami

Ingrediencie:

rozpis je na formu s priemerom 25 cm

cesto:

300 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
200 g masla (studeného)
2 žĺtka
2 PL kyslej smotany (môže byť aj šľahačková smotana)
štipka soli

maková plnka:

200 g mletého maku
2 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 KL mletej škorice
1 žĺtok
3 bielka
2-3 PL šľahačkovej smotany
citrónová kôra z 1/2 citróna

okrem toho:

750 ml višňového kompótu
trochu višňového, príp. iného červeného džemu

čokoládová poleva:

150 ml šľahačkovej smotany
150 g mliečnej čokolády  

Postup:

Suroviny na cesto zhnetieme. Nehnetieme dlho, aby sme ho nemali tvrdé. Rozvaľkáme a vyložíme ním misu, tak aby bolo aj po okrajoch. Vložíme do chladničky na polhodinu. Pripravíme si makovú plnku. K mletému maku pridáme cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu, citrónovú kôru , smotanu a žĺtok. Dobre vymiešame . Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do makovej plnky.

Schladené cesto vyberieme z chladničky. Na cesto položíme papier a zaťažíme keramickými guličkami. Ak nemáme, tak poslúži aj fazuľa (hrach a pod.) Dáme predpiecť vo vyhriatej rúre na 10 – 12 minút pri teplote 180 stupňov. Vyberieme z rúry a necháme ochladiť. Cesto natrieme tenkou vrstvou džemu, uložíme vykôstkovaná a odkvapkané višne, jemne ich utlačíme a navrstvíme makovú plnku. Vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 15 – 20 minút pri rovnakej teplote. Kraje majú byť upečené dozlatista. Koláč vyberieme z rúry a necháme poriadne vychladnúť. Na vychladnutý koláč nalejeme čokoládovú polevu a necháme stuhnúť. Môžeme podávať s kopčekom kyslej smotany.

Čokoládová poleva:

Smotanu privedieme k varu, nalámeme do nej čokoládu a dobre vymiešame, kým dostaneme kompaktnú, hladkú hmotu. Necháme ochladiť a potom polejeme koláč. Môžeme naliať naprostred a potom formu nakláňame na stranu (tak ako keď rozlievame cesto na palacinky na panvici), aby sa poleva pekne rozliala po celom koláči. Dobrú chuť!

makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč

adkas-tastyfood.blogspot.sk
 

  1. ivet says:

    fantastic

  2. Eva Komzikova says:

    Vyskúšam

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.