kokosovy zakusok so stavnatou piskotou a cokoladovou polevou
Galéria (16)

Kokosový zákusok so šťavnatou piškótou a čokoládovou polevou

Dnes vám prinášame ďalší zo skvelých domácich zákuskov. Potešte sa výbornou kombináciou kokosu, čokolády a lahodnej piškóty.

Galéria

Ingrediencie:
na plech 30 x 40 cm

Cesto:

6 vajec
200 g kryštálového cukru
220 g polohrubej múky
20 g kakaa
1 1/2 KL prášku do pečiva
štipka soli
6 PL oleja
4 PL vody

Kokosová plnka:
200 ml mlieka
125 g stuženého tuku
200 g kryštálového cukru
250 g strúhaného kokosu

Čokoládová plnka:
3 vajcia
200 g kryštálového cukru
2 PL kakaa
100 g tmavej čokolády
250 g masla

Poleva:
120 g tmavej čokolády
30-50 g stuženého tuku (množstvo závisí od druhu čokolády, treba pridávať postupne)

Okrem toho:
džem  na potretie piškóty

Postup:

Žĺtka našľaháme s cukrom dopenista. Pridáme olej, prešľaháme, vodu, a prešľaháme. Potom pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Vyšľaháme bielka so štipkou soli dotuha. Vyšľahané bielka opatrne, ale dôkladne, zamiešame do žĺtkov. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 20 minút. Zbytočne nevysušujeme piškótu. Stiahneme z piškóty papier a vrátime ju späť na plech. Ešte teplú potrieme džemom. Lepšie sa rozotiera na teplú piškótu.

Kokosová plnka:
Mlieko s cukrom a tukom zahrievame, kým sa cukor a tuk neroztopia. Potom pridáme kokos a krátko povaríme cca 3 minúty, kým sa mlieko trochu vyvarí. Kokosová hmota sa nesmie veľmi vyvariť, lebo potom bude plnka suchá a bude sa rozpadávať. Ešte teplu plnku rozotrieme na piskotu potretú džemom.



Čokoládová plnka:

Čokoládu nalámeme na kocky a za stáleho miešania rozpustíme nad parou. Miska sa nesmie dotýkať vody, čokoláda sa môže zraziť. Rozpustenú čokoládu odložíme bokom. Nad parou šľaháme vajcia, cukor a kakao. Keď masa začne hustnúť pridáme ochladenú, ale stále tekutú čokoládu. Ešte spolu šľaháme do úplného zhustnutia (cca 5 – 7 minút). Odstavíme z ohňa a za občasného premiešania necháme ochladiť. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame ochladenú čokoládovú zmes. Maslo a čokoládová zmes musia mať rovnakú teplotu, inak hrozí, že sa krém zrazí.  Čokoládovú plnku natrieme na kokosovú a zákusok dáme zachladiť do chladničky.

Čokoládová poleva:
Čokoládu s tukom za stáleho miešania rozpustíme nad parou. Necháme ochladiť a polejeme ňou zákusok. Môžeme ponechať iba s čokoládovou polevou, príp. ozdobiť podľa vlastného uváženia. U mňa šľahačková smotana a Maltesers čokoládové cukríky.


Dobrú chuť 
Pudingový tvarohovník s ľahkou penou - obrázok



http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/

  1. DRAHY says:

    su tam male chyby v procese…tak ze piskota nebude nikdy ako „dusa“ ale konzistencie ako chleba,nie ze by chlieb bol zly….)))

    1. Anonym says:

      Cesto ako na chlieb

    2. Anonym says:

      Nie su tam chyby,konečne dobrý recept so správnym postupom !!!

  2. agnik says:

    ja zas furt mám že piškóta je múka, pr.cukor, vajcia, vanil. cukor a pr.do.peciva. Toto cesto je skôr ako na bábovku…či..?Ale na názve nezáleží – práve som tento koláč upiekla, ešte zajtra ráno dám polevu. Zatiaľ vyzerá SUPER!!!! ďakujem za recept 🙂

  3. Miroslava says:

    Perfektný koláč. Všetkým veľmi chutil. Robila som ho však bez polevy. Už sa mi zdalo, že tam bude príliš veľa cukru. A aj bez nej bol skvelý 🙂

  4. Judita says:

    POSIELAM TI ZáKUSOK

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.