image 19013 25 v1
Galéria (13)

Klausove rožky – najlepšie sladké pečivo z kysnutého cesta

V deň upečenia sú jemné ako páperie, a ešte aj na štvrtý deň si svoju mäkkosť zachovávajú. Neveríte? Skúste si vynikajúce „Klausove“ rožky plnené tvarohom upiecť podľa nášho receptu.

Galéria

Klausove rožky
Klausove rožky
Klausove rožky
Klausove rožky
Klausove rožky
Klausove rožky
Klausove rožky
Klausove rožky

Ingrediencie:

1000 g polohrubej múky (preosiatej!!!!)

300 ml oleja

500 ml mlieka

2 vajcia

4 PL kryštálového cukru

10 g sušeného droždia (to je 1 a 1/2 sáčka alebo 1 PL)

1 KL soli (ja som dala 1 a 1/2 KL)

+ ľubovoľná plnka (u mňa tvarohová)

Postup

Z celkového množstva mlieka odoberieme 150 ml a dáme zohriať s 1 PL cukru. Mlieko nesmie byť horúce, iba teplé. Pridáme sušené droždie, zamiešame a jemne poprášime múkou a zakryjeme ho. Skôr takto vykysne kvások. Do misy preosejeme muku, pridáme soľ a zvyšok cukru, premiešame. Pridáme vykysnutý kvások a zvyšné teplé mlieko, ktoré sme si medzitým zohriali. Vypracujeme cesto, potom pridáme vajcia, olej a opäť dobre vypracujeme cesto. Cesto má byť pekné, hladké, bez hrčiek. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 1 hodinu.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých bochníkov (na polovicu a každú polovicu ešte na 4 časti). Každý bochník rozvaľkáme na kruh a ten rozdelíme na 8 trojuholníkov. Čiže z tohto množstva cesta nám vyjde 64 menších rožkov.

Naplníme ľubovoľnou plnkou. Ja som plnila iba tvarohovou, lebo tú máme najradšej. Tvaroh, vanilkový + práškový cukor a vajíčko (stačí žĺtok) rozmiešať a hotovo.

Rožky uložíme na plech vyložený papierom na pečenie . Moje stáli na plechu iba čas, kým sa mi nahriala rúra a potom každá ďalšia dávka čas, kým sa predchádzajúca dávka piekla. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Nabudúce budem potierať iba rozšľahaným žĺtkom. Vidí sa mi cesto po upečení krajšie :). Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 minút. Radšej si to však odsledujte podľa svojej rúry. Rožky sú maličké, takže nepotrebujú dlho piecť.

Držíme ich v uzatvárateľnej dóze . Myslím ale, že nehrozí ich dlhé uskladňovanie 🙂

Dobrú chuť!
adkas-tastyfood.blogspot.co.uk

  1. Jan says:

    Pri snahe vytlacit recept vygenerovalo tieto chybove hlasky:
    Warning: reset() expects parameter 1 to be array, null given in /data/www/topky.sk/sub/urobsisam/buxus/lib/print_page/print_page.functions.php on line 135 Warning: Variable passed to each() is not an array or object in /data/www/topky.sk/sub/urobsisam/buxus/lib/print_page/print_page.functions.php on line 136 Urob si sám
    http://http://urobsisam.topky.sk/recepty/klausove-rozky-najlepsie-sladke-pecivo-z-kysnuteho-cesta

  2. eva says:

    Keď po upečení ešte teplé rožteky potrieš vodou s trochou oleja, budú ešte krajšie a mäkšie

  3. marta says:
  4. Mária says:

    Rožky sú výborné, z cestom sa dobre pracuje. Ja som pridala pre vôňu citrónovú kôru aj do cesta aj do plnky. Skvele chutia a vonia celý byt.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.