jablkový likér
Zdroj: istock.com

Domáci jablkový likér: Chuť jesene, ktorá zahreje

Chladné počasie nás núti hľadať si rôzne spôsoby zahriatia. Ak ste mali bohatú úrodu jabĺk, využite ju na chutný domáci likér.

Hodí sa do koktailov, ale aj do koláčov, môžete si ho pridať do čaju alebo vychutnať len tak – s priateľmi na zahriatie. Keď ho prelejete do ozdobnej fľaše, bude efektnou súčasťou darčekového koša.

Potrebujete:

1,2 kg jabĺk (nie 1/2 kg)

2 šálky vodky

2 šálky brandy

1 a ½ šálky cukru

¾ šálky vody

Príprava:

Jablká umyte a nakrájajte na mesiačiky. Vložte do veľkého zaváraninového pohára. Zalejte ich vodkou a brandy. Prikryte a nechajte na chladnom mieste stáť jeden mesiac. Po tejto dobe prefiltrujte do inej nádoby. Zmiešajte cukor s vodou, povarte a nechajte vychladnúť. Pridajte sirup do jablkového základu a zmes  prelejte do nádoby určenej na zrenie alkoholu. Tam nechajte ešte mesiac vyzrieť. Prelejte do menších fľašiek a dôkladne ich uzatvorte.

Náš tip: Chuťovo bohatšiu alternatívu dostanete, keď do základu pridáte dve celé tyčinky škorice a 10 klinčekov. Toto korenie pri filtrovaní odstráňte. Takýto voňavý likér oceníte aj na Vianoce či na Silvestra.

jablkový likér
Zdroj: istock.com

Rýchlejšia alternatíva zo šťavy a bez cukru

Potrebujete:

600 ml jablkovej šťavy z čerstvo odšťavených jabĺk

500 g medu

4-5 kusov celej škorice

1 struk vanilky

1 l vodky

Príprava:

Šťavu z jabĺk dajte do hrnca spolu s medom, škoricou a vanilkou. Nevarte, len opatrne prehrejte, aby sa med úplne rozpustil. Zmes prelejte do veľkej zaváraninovej nádoby alebo sklenej fľaše a nechajte vychladnúť. Keď vychladne, je čas priliať vodku. Nádobu uzatvorte a nechajte stáť 3-4 týždne. Nezabudnite občas fľašu pretrepať. Nakoniec likér prefiltrujte a prelejte do fliaš.

Sabína Zavarská

Foto: istock.com

  1. Peter says:

    údaj 1,2 kg a údaj 1/2 kg nie sú tie isté množstvo….

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje