image 13694 25 v1
Galéria (10)

Delikátna jablková torta s mascarpone krémom

Kakaovú, jemne korenistú, piškótu prikrýva osviežujúca jablková plnka. Krémová plnka z mascarpone, dochutená vaječným koňakom, príjemne kontruje osviežujúcej jablkovej plnke.

Galéria

Ingrediencie:

3 vajcia
90 g kryštálového cukru
3 PL oleja
70 g hladkej múky
20 g kakaa
štipka perníkového korenia ( ja som dala 1 KL)
Jablková plnka:
800 g očistených jabĺk
100 g kryštálového cukru
100 ml vody
2 vanilkové pudingy
200 ml vody
Krém:

250 g mascarpone
1-2 PL práškového cukru
6 PL vaječného likéru
1 šľahačková smotana 250 ml
okrem toho:

škorica na posypanie a šľahačková smotana (podľa vlastného uváženia) + stužovač do šľahačky
2 vanilkové cukre

Postup:

Bielka vyšľaháme so štipkou soli, potom pridáme cukor a šľaháme, kým je pena pekná, lesklá a metličky zanechávajú stopu. Pridáme žĺtka, prešľaháme, pridáme olej, prešľaháme. Nakoniec vmiešame preosiatu múku zmiešanú s perníkovým korením a kakaom.

Vylejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorej spodok sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch cca 20 minút. Necháme chvíľu postáť a vyberieme z tortovej formy. Keď piškóta úplne vychladne, stiahneme z nej papier a korpus vrátime do čistej, umytej tortovej formy.

Jablka očistíme, vyberieme jadrovníky, pokrájame na menšie kocky. Pridáme cukor, podlejeme vodou a podusíme domäkka. Časť jabĺk rozvaríme, príp. popučíme vidličkou (varechou) a necháme zopár celých kúskov. Pudingy rozmiešame v 200 ml vody a prilejeme za stáleho miešania do jablkovej zmesi. Povaríme krátko. Odstavíme z ohňa a necháme trochu ochladiť.

Mierne ochladenú zmes nalejeme na piškótu v tortovej forme. Jablkovú zmes necháme úplne vychladnúť a potom vložíme do chladničky, aby jablková plnka dobre stuhla.
Mascarpone vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme vaječný koňak. Nakoniec pridáme vyšľahanú šľahačkovú smotanu. Mascarpone plnku natrieme na jablkovú zmes a vrátime do chladničky, aby krém dobre stuhol . Minimálne 3 hodiny schladíme, najlepšie však cez noc. Pred podávaním môžete ozdobiť vyšľahanou šľahačkou, ale ja som iba posýpala mletou škoricou.

Dobrú chuť 🙂
http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/

  1. Anonym says:

    veľmi dobrá torta, robila som ju minulý rok priateľovi na narodeniny chutila každému !

    1. bea says:

      Ja skusim dnes …. dufam ze bude dobra… podla ingrediencii vyzera ze hej

  2. anna winklerova says:

    jablkova torta s mascarponem

  3. Zlata says:

    Však upečieš? Ingrediencie nakúpim ja.

  4. cathy2131 says:

    A co je na nej take „delikatne“ a „osviezujuce“? obycajny ovocny gulaty kolac….navyse dobre kaloricky a dost tazky….

    1. Maja says:

      Take typy ako cathy „zboznujem“ :p

    2. qatqa says:

      Vobec nie je „obycajny ovocny kolac“ ….velmi dobra kombinacia chuti….vzdy zoznem uspech….lepsia ako klasicke torty….odporucam

  5. Monča says:

    Poznám ju. Je vynikajúca. Odporúčam na zvláštne príležitosti. Cathy, daj Ty recept, možno nás „ohúriš“.Rada si to vyskúšam a potom ojodnotíme Teba.

  6. Anonym says:

    túto máme veľmi radi 🙂

  7. RENATA says:

    podarila sa uvidime ako zachuti….

  8. Evulka says:

    Výborná torta nielen na jesenné poobedie.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.