image 37896 25 v1
Galéria (14)

Babičkina hríbová kapustnica s mrveničkou

Kto by si nepamätal babičkinu rozvoniavajúcu kapustnicu, ktorá v zime tak výborne chutila. Práve takú si teraz môžete navariť podľa nášho receptu.

Galéria

Kapustnica s hríbami
Kapustnica s hríbami
Kapustnica s hríbami
Kapustnica s hríbami
Kapustnica s hríbami
Kapustnica s hríbami
Kapustnica s hríbami
Kapustnica s hríbami

UROB SI SÁM

Kapustnica

SPOLU: 5 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 60 minút
NÁROČNOSŤ: +++

KONTROLNÝ ZOZNAM

Kapustnica s mreveničkou 5 €
• kyslá kapusta
1 pohár (1,90 €/kg)
• sušené hríby
2 hrste (7 €/100 g)
• sušené slivky
1 hrsť (1,50 €/200 g)
 1 cibuľa
 1 lyžička
mletej červenej papriky
• zopár guľôčok
čierneho korenia
 3-4 bobkové listy
 voda
alebo zeleninový vývar podľa potreby
 mrvenička
• tuk

Mrvenička
 detská krupica
môže byť i špaldová, 200 g (0,65 €/500 g)
 1 lyžička soli
 1 celé vajce
• voda podľa potreby 

POSTUP

1. VAJCE A KRUPICA
Najprv si urobíme domácu mrveničku z krupice a vajec. Do misky rozbijeme vajíčko, primiešame cca 200 g detskej krupice. Zmes osolíme a vypracujeme cesto. 

2. STRÚHANIE MRVENIČKY
Ak je to potrebné, pridáme trošku vody, prípadne krupice. Cesto nastrúhame na veľkých okách strúhadla, posypeme krupicou a necháme usušiť. 

3. VARENIE KAPUSTY
Kyslú kapustu vložíme do hrnca, pridáme namočené hríby, slivky, korenie, bobkový list, zalejeme vodou a varíme do zmäknutia asi 20 minút. 

4. CIBUĽKA S PAPRIKOU
Na miernom plameni opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme mletú červenú papriku a kastrólik hneď stiahneme zo sporáka, inak bude paprika spálená a horká. 

5. UVARENÁ KAPUSTA
Kapustu uvaríme namäkko. Kto chce, môže osobitne uvariť aj trocha nadrobno nakrájaných zemiakov a na konci ich pridať do kapusty. 

6. PRIDAŤ MRVENIČKU
Keď je kapustnica uvarená, pridáme domácu mrveničku. Pravá vianočná kapustnica by mala byť bez mäsa, len s hríbmi, sušenými slivkami a domácou mrveničkou. 

7. PAPRIKOVÁ ZÁPRAŽKA
Povaríme a na záver pridáme i opečenú cibuľu. Kapustnicu necháme prevrieť a podávame. Základom úspechu je dobre vykvasená domáca kapusta. 

Dobrú chut!

Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016, JAGA GROUP, s.r.o

  1. lubo says:

    prava kapusnica a bez mesa? asi by ma vysmiali. skus 3klobasky-kazda ina udenu krkovicu,kusok pliecka,hyd.pecienky,huby,kys.kapusta tot vsio.kapustu nie kupovanu ak zostane tak na 3 den je bombova

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje