Ako si pripraviť chutné zemiakové pagáčiky

Ako si pripraviť chutné zemiakové pagáčiky

Chutné zemiaková pagáčiky, ktoré sú mäkké a neodolateľné aj na druhý deň.

Ingrediencie:

500 g hladkej múky (preosiatej)
500 g v šupke uvarených zemiakov
120 g masla
20 g čerstvého drozdia (príp. 1/2 balenia práškového droždia)
300 – 400ml mlieka
1/2 prášku do pečiva
100 ml oleja
1 KL soli
1 PL cukru

na potieranie: 1 žĺtok
na posyp: sezam, ľanové semiačka, kmín, mletý kmín, grilovacie korenie a pod.

Postup:

150 ml mlieka zohrejeme s cukrom a pridáme droždie. Necháme nakysnúť. Múku preosejeme a pridáme soľ, prášok do pečiva, vykysnuté droždie a spracujeme cesto. Postupne pridáme zvyšok zohriateho mlieka. Mlieko má byť teplé , ale nie horúce, aby sme nezaparili droždie, inak by nám cesto nevykyslo. Nakoniec pridáme olej a dobre zapracujeme do cesta.

Zemiakové pagáče

Zemiakové pagáče

Zemiakové pagáče

Cesto rozvaľkáme na plat a nastrúhame naň 1/2 v šupke uvarených, očistených zemiakov a polovicu masla (60g). Maslo pred použitím je dobre dať do mrazničky, lepšie sa strúha. Strúhame na jemnom strúhadle (na mrkvu). Cesto preložíme (viď foto) a necháme nakysnúť na doske asi 15 – 20 minút.

Zemiakové pagáče

Zemiakové pagáče

Zemiakové pagáče

Postup opakujeme. Cesto rozvaľkáme, nastrúhame zemiaky, maslo, preložíme a necháme nakysnúť. Nakysnuté cesto rozvaľkáme zhruba na hrúbku 1 cm a vykrajovátkom na pagáče vykrajujeme pagáčiky. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Žĺtok je možné trochu rozriediť kvapkou oleja alebo mlieka.

Zemiakové pagáče

Pagáčiky potierame tesne pred vložením do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút.

Zemiakové pagáče

adkas-tastyfood.blogspot.co.uk

  1. libusa says:
  2. Stana says:

    Treba dosypat soľ na zemiaky!

  3. Ludmila Kovářová says:

    Zajímavý recept.

  4. Janka says:

    Nie je dobre napísaný postup pri výrobe cesta. Olej sa nemá dať nakoniec, do spracovaného cesta, ale hneď po zaliatí múky kváskom. Všetko tam dať naraz a potom začať miesiť cesto. Nie pridávať olej už do spracovaného cesta.

  5. Janka says:

    No, nedávala som im šancu, lebo cesto bolo také iné, ale nakoniec sú celkom fajn. Robila som úplne prvýkrát zemiakové pagáče a myslím, že sa celkom vydarili.

  6. Emília says:

    pagáče vyzerajú výborne idem ich skúsiť spraviť

  7. Lubica says:

    Vcera som robila.Ako bolo uz spomenute v komente nizsie doplnila som tu soľ na zemiacky a su naozaj vyborne.odporucam.dakujem za recept.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.