Odumieranie špičiek rajčín: Čo je za tým?

30.09.2018
30.09.2018 (0)
Odumieranie špičiek rajčín: Čo je za tým?

V záhrade pred domom som v máji zasadil pekné, zdravé priesady rajčín. Zakvitli, tvorili sa na nich plody, ale na špičke sa začali robiť žltohnedé až hnedé škvrny, akoby boli spálené. Susedia záhradkári takýto problém nemali.
(e-mail, Ján K., Bratislava)

Odumieranie špičiek plodov nielen rajčín, ale i plodov papriky je fyziologickou poruchou, i keď niektorí pestovatelia ho považujú hubové ochorenie. Rôzne huby sa však na odumretých pletivách plodov usídľujú a tvoria povlak až neskôr. Niektoré odrody, najmä s tenšou šupkou, sú na ochorenie náchylnejšie. Hlavnou príčinou je neharmonická výživa a závlaha v období najväčšieho rastu plodov. Ochorenie sa najčastejšie prejavuje na pôdach výdatne hnojených dusíkom a draslíkom. Tieto živiny spomaľujú príjem vápnika, ktorého môže byť v pôde dostatok, ale pre rastliny je neprístupný. Súvisí aj s nedostatkom vlahy, napriek polievaniu. Pestovatelia síce polievajú často, ale dávka vody je malá. Dôležitým opatrením je harmonická výživa a pravidelná, menej častá, ale výdatná závlaha v období sucha. Bežne postačí poliať rajčiny aj papriku 1× za týždeň, ak je veľká horúčava, 2× za týždeň, teda nie trošku a každý deň. Najlepšie podmokom, do brázd, vodu nechať vsiaknuť, prihrnúť suchou pôdou, aby sa zbytočne nevyparovala. Vhodné je porasty po založení plodov opakovane až do času tesne pred zberom postrekovať v 7- až 10-dňových intervaloch listovými hnojivami s vyšším obsahom vápnika, napr. Wuxal Calcium, Florasin Calcium Plus.

Text Ing. Hana Szabóová Foto autorka, isifa/Shutterstock

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Prečítajte si
Reklama