Čím dezinfikovať skladové priestory?

image 51955 25 v1

Pred skladovaním úrody chceme natrieť steny v pivnici vápnom – je na to potrebné nejaké špeciálne vápno? Ladislav G., e-mail

Sklad, pivnicu, špajzu, komoru – všetky priestory, v ktorých mienime skladovať ovocie či zeleninu – je nevyhnutné udržiavať v čistote a pravidelne vetrať. Steny je vhodné vymaľovať vápnom na bielenie, ktoré je bežne v ponuke predajní s maliarskymi potrebami. Podľa nasiakavosti podkladu sa odporúča náter dva- až trikrát opakovať. Náter je najlepšie každoročne obnoviť. Steny pod vápenným náterom dýchajú a zachytávajú pachy skladovaných produktov. Vápno dezinfikuje steny, zabraňuje rozmnožovaniu húb a plesní. Pred novým náterom treba starý oškrabať, praskliny a oškreté miesta opraviť sadrou. Pri práci treba dodržiavať bezpečnostné predpisy, používať ochranné okuliare, rukavice, odev a obuv.

Samozrejmosťou by malo byť aj skladovanie v čistých debničkách, nádobách, na policiach, ktoré sme umyli horúcou mydlovou vodou. Ovocie i zeleninu pravidelne aspoň raz za týždeň skontrolujeme, či nie sú napadnuté chorobami a škodcami. Ak je to možné, je lepšie skladovať v osobitnej miestnosti ovocie a v osobitnej zeleninu. Každý druh skladujeme zvlášť, v miestnosti by mal neustále prúdiť vzduch, aby odvádzal teplo.

Text Ing. Hana Szabóová Foto isifa/Shutterstock

Komentáre

Pridať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám ani na ňu nebudeme nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov. Ak sa vám nechce zakaždým zadávať prezývku a email, využite možnosť bezplatnej registrácie.