Sú to jedlé plody?

Sú to jedlé plody?

Posielam fotografiu plodov a prosím o radu, aká je to rastlina a či sú jej plody jedlé, resp. vhodné na zaváranie. (Jozef K., e–mail)

Rastlina sa nazýva ľuľok čierny (Solanum nigrum). Je veľmi premenlivá, vyskytujú sa i formy – klony – so sladkým, jedlými plodmi. Ako sme už v USS písali, odporúča sa ich konzumovať až po tepelnom spracovaní. Či však práve vaša rastlina je takýto jedlý klon, sa na základe fotografie nedá určiť. Ľuľok čierny je jednoročná bylina s hranatou byľou, jednoduchými listami a drobnými bielymi kvietkami, dorastá do výšky 1,5 m. Plody sú čierne, niekedy zelenožlté, žlté bobule s priemerom asi 1 cm. Surové obsahujú alkaloid solanín, chutia podobne ako rajčiny. Rastie ako burina v okopaninách a popri cestách.

(Zdroj odporúčaných prípravkov – MATLÁK, J.: Celoročná ochrana záhradných plodín, 2016)

Odpovedala: Ing. Hana Szabóová

  1. miro says:

    Jedlé sú,ale možno len raz!

  2. Anonym says:

    cierne ribezle caj

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.