Každoročná dilema záhradkárov: Kam s orezanými konármi?
Predsa naspäť do záhrady. Ale ako na to, keď konárov je stále viac a viac? Nastáva každoročná dilema takmer každého ovocinára, vinohradníka i majiteľa okrasnej záhrady.
Každú sezónu zostáva po reze najmä starších drevín množstvo konárov, výhonkov viniča, pňov po vyklčovaní suchých, starých drevín. Nie každý má možnosť spaľovať drevo v kozube či zabezpečiť odvoz do miestnej kompostárne.
Určite však nie je vhodné nechávať celé konáre na kôpkach v záhrade, v medziradoch, pod stromami. Je síce pravda, že časom sa rozložia, ale dovtedy poskytujú úkryt škodcom, sú zdrojom šírenia najmä hubových chorôb. V každom prípade treba odrezané drevo vyniesť z vinice a ovocného sadu a spracovať ho.
Pre drobných producentov je najvhodnejšie, najekonomickejšie a najrýchlejšie konáre podrviť na štiepky. Tie možno lepšie skladovať, použiť na nastielanie záhonov ako ochranu pred nízkymi teplotami, na zadržiavanie vody v pôde, zabraňujú rastu burín. Preto zo všetkého, čo nám záhrada dá, sa snažme zobrať si čo najmenej a prírode vrátiť čo najviac.
Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Nie je to tak dávno čo som tu čítal že treba niekde v záhrade vytvoriť priestor pre jašterice, ježkov a podobné živočíchy a to tak že necháme na kope vetvičky a konáre aby sa mali kde schovať a oni sa nám potom odvďačia tým že likvidujú škodce.
každý blb si tu napíše čo chce…