Všetko o domácom chove moriek
Galéria (10)

Všetko o domácom chove moriek

Chudé morčacie mäso sa právom ponúka najmä deťom, lebo obsahuje najviac aminokyseliny lyzínu, ktorého deti potrebujú trikrát viac ako dospelí. Okrem toho obsahuje až päťkrát menej tukového cholesterolu ako mäso veľkých zvierat.

Galéria

Chov moriek
Chov moriek
Chov moriek
Chov moriek
Chov moriek
Chov moriek
Chov moriek
Chov moriek

Morky boli domestikované asi koncom prvého tisícročia Indiánmi v Mexiku, odkiaľ sa rozšírili na sever. Vedecky morky nazvali Meleagris gallopavo a vyšľachtili z nich veľa druhov. Obrovské vyšľachtené výkrmové morky dosahujú hmotnosť aj 22 kg, ale nie sú schopné lietať, behať ani sa na pasienku vyživiť, dokonca sa ani samy páriť a rozmnožovať sa. Musia byť stále pod antibiotikami, a keby sme ich dali do výbehu, tak by hneď aj ochoreli. Chovateľ ich musí doslova obsluhovať. Možno si však zaobstarať aj praktické ľahké plemená, ktoré môžete bez väčších ťažkostí vykŕmiť aj v záhrade. Napríklad zdomácnená severoamerická bronzová morka je odolná proti chladu, a preto jej v zime u nás stačí jednoduchý kurín, kde je chránená pred vetrom a dažďom.

MORČACIE PLEMENÁ

Moriak bronzový

Morka bronzová sa vyznačuje robustnou postavou s výrazným černavým perím. Je odolná, rýchle rastie a má vyšší podiel prsnej svaloviny.

Moriak beltswillský

Morka beltswillská je vhodná aj do intenzívnych halových chovov. Uznáva sa iba biele sfarbenie s čiernou štetkou na prsiach. Znáška je okolo 60 vajec. Hmotnosť moriaka je 6,5 – 8,5 kg, morky 4,5 – 5,5 kg.

Morky kröllwitzské

Morka kröllwitzská je univerzálny typ na intenzívne halové aj pastevné drobné chovy. Základná farba pier je belavá s priečnym tmavým pruhom. Znáška je asi 60 vajec. Hmotnosť moriaka je 6 – 8 kg, morky 4 – 6 kg.

Moriak modrý

Morka modrá – jej modrosivé sfarbenie sa vyskytuje vo svetlejšom i tmavšom odtieni. Znáška je asi 60 vajec. Hmotnosť moriaka je 6,5 – 8,5 kg, morky 4,5 – 6 kg.

Morka virginská (holandská)

Morku virginsku (holandskú) začali šľachtiť v Holandsku a šľachtenie dokončili vo Virgínii. Dobre prosperuje v halových chovoch. Je biela s čiernou štetkou na prsiach. Znáška je 60 – 70 vajec. Hmotnosť moriaka je 7,5 – 10 kg, morky 4,5 – 6,5 kg.

MENEJ ZNÁME PLEMENÁ

Auburnské morky majú nádherný odtieň hnedej so žltými letkami a červenkastým odtieňom peria. Veľmi rady sa pasú. Ich blízkymi príbuznými sú strieborné auburské morky.

Červené bourbonské morky sú tmavočervené s bielymi krídlami a bielymi perami na chvoste. Rady sa pasú, vysoko hradujú a sú stále v pohybe. Pri porážke moriak váži 7 – 9 kg, morka 5 – 7 kg.

Biele midžetské morky sú drobné, nerastú tak rýchlo a majú priateľskú povahu. Dosahujú len asi 3,5 – 5 kg živej hmotnosti.

Biele holandské morky sú samostatné, prirodzene sa rozmnožujú, ich chov nie je náročný. Vysoko hradujú, majú jemné a chutné mäso, moriak váži 7 – 9 kg, morka 5,5 – 7 kg.

Royal palm sú novošľachtené čiernobielo kombinované vtáky, aktívne sa pasú, rady lietajú a vysoko hradujú. Jatočná hmotnosť moriakov je 5,5 – 7 kg, moriek 3,5 – 5 kg.

Žlté žerzejské morky majú zasa jemnú svetlohnedú farbu, ktorá je farebne premenlivá.

Čokoládové morky majú krásnu farbu, sú temperamentné, rady sa pasú.

Čierne španielske morky sú (čo sa týka odolnosti proti chorobám) priam unikátom so silným imunitným systémom.

Orgovánové morky nie sú pravým čistým plemenom, lebo sú výsledkom tzv. heterozygotného kríženia, a preto len 25 % vtákov sa podobá rodičom a ostatných 75 % je rozdelených medzi tri farby.

USTAJNENIE MORIEK

Na ustajnenie dospelých moriek postačí bežný suchý kurín s prirodzeným osvetlením, bezprievanovým vetraním, v ktorom napájacia voda nezamŕza. V zime je tiež výhodné použiť hlbokú podstielku, osvedčili sa hobliny najmä pri tradičných plemenách, ktoré majú suchý trus (na rozdiel od mäsových plemien) a hrady vysoké asi 1,2 – 1,5 m nad zemou, ktoré sú pre morky normálnou požiadavkou. Na 1 m2 treba počítať 1 – 2 morky. Znáškové hniezda by mali mať tvar kocky s hranou 60 cm a treba ich vytvoriť viac, lebo morka si sama vyberá hniezdo, ktoré jej vyhovuje. Zvyčajne sa počítajú 2 hniezda na 1 morku. Aby sme udržali mladé morky v kurníku, je vhodné už vo veku 3 – 4 týždňov im letky podstrihnúť, skôr ako si zvyknú vyletovať na stromy. V horúcom lete musíme morkám zabezpečiť dobré vetranie.

CHOVNÝ KŔDEĽ

Zostavuje sa spravidla na jeseň, pričom na jedného moriaka počítame 6 – 9 moriek, pri staršom moriakovi aj menej. Toho istého moriaka v kŕdli držíme obyčajne len 3 roky. Morky pohlavne dospievajú vo veku 30 – 34 týždňov, moriaci v 32 – 36 týždňoch. Na oplodnenie vajec stačí len jedno spárenie. Pri párení moriek (najmä pre ich hmotnosť a ostré pazúry) často dochádza k poraneniu morky, preto sa odporúča moriakom otupiť pazúry a morkám v čase toku pripevniť akési vestičky na ich chrbát. Poranenia sa musia ošetriť, často i zašiť.

PÁRENIE MORIEK

SVADOBNÝ TANEC
Pri morkách je veľmi zaujímavý priebeh tokania i samotný svadobný tanec, ktoré si morky zachovali aj po ich domestikácii. Pri tanci si moriak naježí perie, takže získa tvar gule, brúsi letkami o zem, chvostové perá má postavené do kruhu (do akéhosi vejára) a vyráža zo zobáka vzduch so zvukom „puf, puf“, ktorý strieda s charakteristickým „gobli, gobli, gobli“. Tancuje niekedy i sám, ale najčastejšie blízko kŕdľa samíc. Zakrátko sa jedna morka k jeho tancu pridá, tancuje okolo neho, až kým sa pred ním položí na zem a on jej vystúpi na chrbát, kde prešľapuje a oplodní ju. Pri tomto tanci sa moriak ukáže vo svojej plnej jedinečnej kráse.

KVOKANIE
Morku relatívne ľahko môžeme ku kvokaniu (sedeniu na vajíčkach) aj primäť, stačí, ak ju necháme pár dní v tmavej miestnosti prikrytú košom, prípadne s umelými násadkami vajec, aby sa rozkvokala. Ťažšie sa však ich častá kvokavosť potláča. Určitý úspech dosiahneme, keď jej kvokavosť podchytíme hneď na začiatku a morku ihneď zavesíme v drôtenej klietke pod povalu v pokojnej miestnosti, nekŕmime ju, len jej dávame dostatok vody. Za niekoľko dní môže, ale nemusí na kvokanie zabudnúť. Ak totiž kvokanie násilne neprerušíme a ona neprejde do prirodzeného priebehu rozmnožovania, tak kvokanie trvá i mesiac. V tom čase morka neznáša vajcia, je nervózna, prijíma len málo potravy, chudne, čo je pre chovateľa nežiaduce.

VYSEDÍ AJ KAMENE

Pud sedenia na vajciach je pri morkách niekedy taký silný, že keď im vajcia odoberieme, nanosí si do hniezda guľaté kamene alebo orechy a sedí na nich. Pokiaľ morka už sedí na vajciach, musíme ju kontrolovať, či sa chodí nakŕmiť a napiť, inak ju k tomu musíme donútiť, aby nezoslabla. Kuriatka sa liahnu za 28 dní.

ZNÁŠKA VAJEC

Morčacie vajcia sa zložením podobajú slepačím vajciam a podobne sa aj pripravujú a chutia, len tepelná úprava pre ich väčšiu veľkosť je dlhšia. Morky začínajú znášať asi v 8 mesiacoch. Vajcia sú zvyčajne krémovohnedej farby s tmavými hnedými škvrnami s hmotnosťou okolo 70 – 90 g. Znáška ťažších plemien môže byť 70 – 80 vajec, ľahších plemien 100 – 130, ale rekordne i 200 vajec. Znášku môžeme podstatne zväčšiť, ak vajcia z hniezda sústavne odoberáme, a prebytok, čo morka neobsadne, necháme vyliahnuť v inkubátore.

KŔMENIE

Prirodzenými zložkami stravy dospelých moriek získanej na pastve sú bobule, žalude, oriešky, bukvice, dubienky, obilie, rôzne semená, mladé výhonky rastlín, myši, žaby, jašterice, slimáky, červy, hmyz, teda všetko, čo je bohaté ako na energiu, tak i na bielkoviny a ochranné minerály a vitamíny. A to by sme im mali zabezpečiť aj pri ich dokrmovaní a výkrme. Preto sa zvyčajne do veku 6. týždňa využíva zmesové krmivo M1, do 12. týždňa sa pokračuje krmivom M2 a do 18. týždňa sa používa zmes 60 % krmiva M2 a 40 % obilnín mimo raži. Od 19. týždňa veku dopĺňame zmes M2 rovnakým dielom obilninami.

ODCHOV MORČIAT

Kŕmenie morčiat už v prvých hodinách života má veľmi významný vplyv na rozvoj prsnej svaloviny. Preto v 1. hodinu by morčatá mali dostať len vodu, ďalšie 2 hodiny vodu a krmivo pre morčatá, potom je vhodné na 3 hodiny im zhasnúť a nechať ich odpočinúť si. Trojhodinové striedanie svetla a tmy realizujeme ďalších 36 hodín. Po rozsvietení sú morky aktívne a ľahšie sa naučia prijímať krmivo. Striedanie svetla a tmy chráni morčatá pred nebezpečným prežraním. Na začiatok je vhodná intenzita svetla aspoň 100 luxov, neskoršie vysoká intenzita svetla podporuje kanibalizmus. Od 3. dňa by po svetelnom dni mali mať 8 hodín nepretržitej tmy, čo podporuje vývoj ich kostí, ako aj imunitného systému. Na zablokovanie kanibalizmu vo väčších kŕdľoch sa do 10. dňa skracuje najmä malým moriakom zobák, pričom sa im do nápoja pridáva vitamín K.

Od prvého dňa treba morčatám podávať bezprašné granule s priemerom 2 mm a od 7. týždňa granule 4 mm. Ak sa na krmive vytvorí i tenká vrstva prachu, prestanú ho žrať a radšej žerú podstielku, preto musíme z granúl odstrániť prach preosiatím.

Od 6. týždňov môžeme do kŕmnych zmesí zaradiť aj jačmeň (5 – 15 %), repkový extrahovaný šrot (4 – 5 %), lúpaný slnečnicový extrahovaný šrot (6 – 7 %), hrach (6 – 10 %).

Kŕmenie chovných moriakov je však trochu špecifické. Od 17. týždňa ich kŕmna zmes obsahuje len 100 g dusíkatých látok na 1 kg zmesi, ale má vysoký obsah stopových prvkov a vitamínov. Zmes má tiež vysoký obsah energie – 13,4 MJ/kg, čo vedie k žiaducemu zníženiu príjmu krmiva. Tým sa udržuje prijateľná hmotnosť moriakov.

Po vyliahnutí sú mláďatá veľmi náročné na teplo. Teplota okolia musí mať 36 °C a do 11. týždňa ju postupne znižujeme na 18 °C.

MORČACIE MÄSO

Je bohaté na vitamíny skupiny B, ba má aj vyšší obsah kyseliny listovej než kuracie mäso a tiež veľa železa, fosforu, vápnika a mangánu.

Aby mäso z našich chovaných moriek nebolo suché, dávame prednosť jeho pomalému duseniu v rúre za prítomnosti dostatku vody na pekáči, ktorý je ale vždy zakrytý pokrievkou. Pečieme pri 175 °C. Pekáč odkryjeme až v poslednej hodine a dopekáme morku tak dlho, až kým je koža chrumkavá. Vhodné je kontrolovať teplomerom prepečenie mäsa v jeho strede, kde by teplota mala dosiahnuť 75 °C.

Z rozličných častí morčacieho tela sa dajú pripraviť rôzne mäsové výrobky, takže z morky nič nevyjde nazmar. Z pŕs a stehien možno pripraviť roštenky, rezne, rolády i šunky. Mäso z lýtok sa hodí na pečenie, údenie, morenie, na výrobu klobás a salám. Svalovina z krídel, chrbta a krku sa hodí na dusenie (paprikáš, guláš), ale aj do klobás, sekaných, hašé, tlačeniek, aspikov. Droby sú zasa vhodné na polievky, pečeňové a mäsové knedličky, do plniek, tlačeniek. Kosti sa hodia na chutné vývary.

Dobré rady

Ako nájdu kŕmidlo

Morky sú ďalekozraké, takže aj morčatá majú problém nájsť kŕmidlo, a preto je vhodné, aby mali aj napájadlá zelenú farbu, ktorú preferujú, a kŕmidlá by mali byť plnšie. Keďže morčatá často prijímajú i hrubšie časti podstielky, treba im na podporu trávenia poskytnúť nerozpustný grit.

Morčiatka v teple

Termoregulácia najmladších morčiat nie je ešte vyvinutá, a preto sú na teplo a sucho veľmi náročné, treba ich udržiavať v teple. Ich telesná teplota je 41 – 42 °C, ale musíme dať pozor, aby sa nepriblížila k 46 °C, keď morčatá už hynú. Vhodná teplota pod umelou kvočkou je 36 °C, ktorá sa postupne znižuje na 34 °C v 3. týždni veku a na 28 °C v 6. týždni. V ostatnej chladnej časti odchovni by mala byť teplota 26 °C v 1. – 3. týždni veku a postupne sa znižuje až na 18 °C v 11. týždni.

Ako chytať morku

Pri manipulácii s morkami treba zaobchádzať opatrne z dôvodu ich veľkosti a plachosti. Pri ich prenášaní ich nedržíme za nohy alebo za konce krídel, pretože hrozí ich vykĺbenie. Chytáme ich priamo v ramenách, kde sú najlepšie fixované. Ak by sme ich chytili za operenú časť tela, tak vzniknú na ňom holiny, pretože morka „pustí“ perie.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Urob si sám 9/2017

  1. Peto166 says:

    Ftak s vajcaaama na brade.. uzasne

  2. Valika says:

    Dobrý deň,kto by mi vedel poradiť,prečo mláďatkám moriek bronz.na tretí deň začne sa zavracať dozadu hlava.Doteraz som sa s takouto ,,chorobou „nestretla.Často mi potom uhynú.Kde sa stala chyba?Alebo,čo som urobila nesprávne.Ďakujem za odpoveď!

    1. Anonym says:

      to je o strave

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje