Kotlík na guláš z pivného súdka
Galéria (20)

Kotlík na guláš z pivného súdka

Keďže pri grilovaní sa často varí aj guláš, prinášame vám návod na výrobu antikorového kotlíka z pivného suda. Získate tak objemný kotlík s veľmi úspornou pieckou a navyše veľa ušetríte. Oproti priemyselne vyrábanému antikorovému kotlu s polovičným objemom je až trikrát lacnejší!

Galéria

Kotlík na guláš
Kotlík na guláš
Kotlík na guláš
Kotlík na guláš
Kotlík na guláš
Kotlík na guláš
Kotlík na guláš
Kotlík na guláš

UROB SI SÁM

náročnosť: ****
čas: 2 dni
náklady: 81 €
ľudia: 1
obdobie: celoročne

KONTROLNÝ ZOZNAM

MATERIÁL 80,80 €*
 sud KEG 40 €
• pokrievka 17,90 €
• rošt 9,90 €
• rúra 5 €
80 cm × 130 cm
• úchytky a kovanie 3 €
• dvierka 2 €
• elektródy, rezné kotúče 3 €

NÁRADIE
• uhlová brúska
 vŕtačka
 zváračka, kladivo
 pilníky, skrutkovač
 zverák, kombinačky
 ostrý klinec
 ochranné pracovné pomôcky

*Celková suma sa môže rôzniť vzhľadom na dostupnosť materiálu.

1. VÝBER
Pri kúpe suda dbáme na to, aby sme si vybrali sud so zváranými výliskami a nie jednoliaty výlisok – práca by tak bola komplikovanejšia. 

2. ODTLAKOVANIE
Ventil treba mierne odtočiť, až kým nezačujeme syčanie plynu. Po tomto procese ho odskrutkujeme úplne. 

3. VYBRATIE VENTILU
Ventil vypáčime napríklad dvomi L-profilmi, vyberieme a ihneď rozoberieme. 

4. RÚRKA
Získame tak antikorovú rúrku a samostatný ventil – využijeme ich neskôr pri zhotovovaní kotlíka. 

5. ZUŽITKOVANIE
Rúrku použijeme na výrobu rukovätí, pružinu ako rukoväť na dvierka a ventil zasa na spodný prívod vzduchu pod rošt.

6. REZANIE
Sud prerežeme zhruba v polovici, aby nám ostal celý výlisok na vzájomné spojenie kotlíka s ohniskom. Použijeme uhlovú brúsku s rezacím kotúčom. 

7. OTVOR
Vrch suda s otvorom po ventile sa stane ohniskom. Asi 5 mm pod výliskom si (klincom) vyznačíme a vyrežeme otvor na dvierka (8 × 20 cm). 

8. DVIERKA
Otvor zabrúsime a vytvarujeme. Na dvierka použijeme antikorový plech s hrúbkou do 2 mm (9 × 21 cm). Vyrezaný plech by neprekryl vzniknutý otvor.

9. ZATVÁRANIE
Do dvierok ešte pred montážou vyvŕtame otvory na prívod vzduchu a pripevníme mechanizmus na zatváranie. Pružinu dotva­rujeme vo zveráku pomocou kombinačiek.

10. VYREZANÝ PLECH
Zvyšný plech využijeme na dverné i kotlíkové úchyty a na dorobenie roštu. 

11. DYMOVOD
Oproti otvoru na prikladanie vyrežeme otvor na komín a privaríme rúru. Na tomto ohnisku je liata bezšvová vodárenská rúra so svetlosťou 80 mm. 

12. KOMÍN
Možno využiť aj tenšiu švovú rúru so svetlosťou 76 mm. Je tiež dobrá a navyše lacnejšia. Na komín a dymovod stačí dĺžka 1,3 m.

13. KLIPSY
Potom si zhruba podľa stredu ohniska nameriame body, na ktoré privaríme tzv. debnové kovanie. 

14. ZÁSUVKA
Pri tejto činnosti nezabudneme na návarok na zatváranie dvierok. 

15. HÁČIKY
Ako prvé môžeme na kotlík privariť háčiky debnového kovania (podľa očiek na ohnisku). Kotlík napasujeme presne, aby sedel na ohnisku čo najtesnejšie. 

16. TROJUHOLNÍČKY
Pokiaľ už máme narezané rúrky a trojuholníčky zo zvyškov plechu, zvaríme ich alebo zoskrutkujeme spolu a rukoväť privaríme ku kotlíku.

17. RUKOVÄŤ
Rozmery rukovätí je vhodné zhotoviť podľa dlane. Šírka je 11 cm a trojuholníčky z plechu sú dlhé 6,5 cm, pričom časť (0,5 cm) je zahnutá (privarí sa na kotlík). 

18. POKRIEVKA
Pokrievku na kotlík si môžeme vyrobiť, no pekne vyzerá aj tá kúpená antikorová s priemerom 36 cm. 

19. AKO GRIL
Samotné ohnisko sa dá využiť aj ako gril. Rošt na gril možno ľahko zhotoviť alebo kúpiť v obchode s domácimi potrebami.


HOTOVO

PREČO A Z ČOHO?

VÝHODY KOTLINY
Obchody sú plné všetkých možných aj nemožných druhov grilov, kotlíkov, roštov a iných pomôcok vyrobených na tento účel. Nájdu sa však i takí odvážlivci, ako je aj autor tohto príspevku, ktorí svojím kumštom a šikovnými rukami vyrobili mnoho vynikajúcich pomôcok v podstate skoro bez nákladov. V kotlíku, ktorého návod na výrobu vám ponúkame, môžete uvariť až 38 l guláša. To je takmer dvojnásobná veľkosť oproti bežne kupovaným výrobkom. Vzhľadom na uzavretý priestor ohniska sú straty tepla do okolia minimálne, takže uvedených 38 l pripravíte na 4 až 5 polienkach.

ZÁKLADNÝ MATERIÁL
V každom prípade venujte pozornosť starostlivému výberu suda. Náš kotlík je vyrobený zo suda KEG, konkrétne s objemom 50 l. Po jeho opracovaní sme získali kvalitný antikorový kotlík rozdelený na ohnisko a vlastnú varnú nádobu. V hociktorom pohostinstve sa môžete s vedúcim dohodnúť na výbere a prípadnom odložení suda. Ceny sa pohybujú okolo 40 € za sud.

dobré rady

POZOR NA TLAK!
Pred začatím prác dávajte pozor na to, aby bol sud odtlakovaný, lebo pri neopatrnom otváraní sa ľahko môže stať, že získate pivnú sprchu aj s patričnou arómou (vlastná skúsenosť autora).

PRÁCA S KOVOM
Pracuje sa väčšinou s uhlovou brúskou. Pri rezaní tvrdého antikorového plechu preto nepodceňujte ochranu zraku. Kvôli ochrane rúk je najlepšie hneď po skončení rezania obrúsiť ostré hrany guľatým alebo pologuľatým pilníkom, aby mali tvar a povrch ako bežné domáce hrnce.

ZVÁRANIE ANTIKORA
Chráňte sa aj pri zváraní rukovätí. Treba dbať na veľmi opatrné zváranie, aby ste telo kotlíka neprepálili. Tak či onak, aj pri najväčšej opatrnosti vám teplo vzniknuté zváraním trošku sfarbí antikoro do fialova, ale kotlík to nepoškodí.

PÁNTY DVIEROK
Najťažšia časť je ohnutie plechu dvierok (na pánt). Tyčka na pánt by nemala presiahnuť 8 mm. Ja som použil antikorovú zo starej tlačiarne.

SPOJENIE OHNISKA A KOTLÍKA
Klipsy (háčiky a očká) na zatváranie debien bežne dostanete v metalmarketoch. Po zvarení udržia kotlík a piecku pohromade.

POKRIEVKA
Keďže som už dlhodobo verný antikoru, zakúpil som si antikorovú pokrievku s priemerom 36 cm, čo je zhruba aj priemer kotlíka (suda). Sedí presne. Ceny sa pohybujú od 9,90 € až do 17,90 €. Cez internet si môžete objednať rošt za 9,90 € s priemerom 40 cm, takže na ohnisku budete môcť s použitím dreva či uhlia aj veselo grilovať.

RUKOVÄŤ
Kto má chuť sa pohrať detailnejšie, môže si urobiť úchytky aj z dreva. Takisto je možné si urobiť aj drevenú pokrievku.

Text, foto: Igor Beňo
Zdroj: časopis Urob si sám 9/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

  1. p says:

    Pochvala autorovi,dobrý popis, namiesto zvarovacích elektród, kto má možnosť, by som použil radšej zvary v ochrannej atmofére. Stačí napr. s CO2. Tá „dymová“rúra priem.80 mm dĺžky 130 cm nepreváži prázdny kotlík ? Predsa je to váha na jednu stranu.Do kolena by som dodatočne namontoval dymovú klapku na regulovanie ťahu, rúry stačia aj z odkvapových pozinkovaných rúr, robí sa priemer 80 mm, dĺžky 100 cm, cena asi 2,30€. Drevené rukoväte sa mi neosvedčili, časom obhoria.

    1. Yaro says:

      Podľa mňa je to škoda materiálu, z kegu sa dajú vyrobit oveľa „lepšie“ veci… To ohnisko stačilo z diskov kolies auta a na to klasicky smaltovany kotlik. Mne sa jeden keg pod 40e zohnat nepodarilo asi mate dobry zdroj 🙂 Inak pekna praca, luxusne prevedenie.

      1. Jano says:

        Kto vyrobi? kupim.

    2. Igor says:

      Rúra kotlík nepreváži. Stojí pevne a pri samotnom ohnisku s roštom na grilovanie rúru netreba.

  2. juraj says:

    Vraj to robí niekto v Modre. Len neviem získať kontakt. Mal by som záujem

  3. jan says:

    Trojnožku pod sud ste prosím vas nerobili?
    dakujem

  4. Marcel says:

    Podari sa mi prizvarat tie veci aj CO2? Nieje lepsie elektroda na nerez a pekne obrusit /dolestit?

  5. martin says:

    Je to super vec, len malinká pripomienka. Na spodnú časť odporúčam navariť 3-4 ks „L“ zarážok, totižto ak vrchnú časť vložíte do spodnej a zaťažíte (10 litrov guláša), je veeeliký problém to od seba opäť oddeliť…Vrch nesmie príliš zapadnúť do spodnej časti kotlíka. Tiež je dobré navariť kúsky nerezovej trubky na spodok.. (na nožičky, aby bol kotlík vyššie a neseklo nikoho v krížoch:))) nie vždy je poruke vhodný podstavec..:)) Je to užitočná vecička. Kúriť síce treba nadrobno nasekaným drevom, ale úspora je neskutočná.. 3-4hod na guláš- necelého pol fúrika nadrobno nasekaných doštičiek, paráda!!

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje