image 28699 25 v1
Galéria (13)

Ušetrite na vykurovaní správnym spôsobom spaľovania

Kúrenie trochu inak a lacno – aj tak by sa dala zhrnúť metóda, akou náš stály čitateľ vykuruje svoj pomerne veľký dom. Nielenže nemusí počas dňa prikladať, ale veľa ušetrí na palive. A koľko musel zainvestovať? Odpoveď nezaťaží peňaženku – ani jediné EURO!

Galéria

Vykurovanie kotlom
Vykurovanie kotlom
Vykurovanie kotlom
Vykurovanie kotlom
Vykurovanie kotlom
Vykurovanie kotlom
Vykurovanie kotlom
Vykurovanie kotlom

UROB SI SÁM

náročnosť: *
čas: 1 hodina
náklady: 40 € mesačne
ľudia: 1
obdobie: celoročne

Využil som objavené

„S priateľkou sme si kúpili rodinný dom. V dome máme kúrenie na pevné palivo. V zime, keď prišiel čas na kúrenie a bolo treba chodiť každé dve hodiny prikladať do pece, začalo byť toto konvenčné kúrenie celkom otravné. Môj brat, ktorý si kúpil tiež dom, objavil na internete u našich bratov Čechov, ako kúriť efektívnejšie. Hneď ako mi o tom povedal, rozbehol som sa do kotolne a začal som to skúšať. O čo ide? Podstatou nového spôsobu vykurovania je prehorievanie odhora, namiesto klasického zakúrenia papierom a tenkým drevom a postupného prikladania hrubšieho dreva a uhlia.

Čo treba urobiť

Základom pre nový spôsob kúrenia odháraním zhora je dobre vyčistiť pec. Treba sa zamerať najmä na spodný rošt, aby bol zabezpečený dobrý ťah, ale taktiež nezabudneme na horné články.

Pec potom naložíme uhlím až po spodok vrchných dverí. Na uhlie dáme tenší a hrubší papier, tenké triesky a na ne hrubšie triesky. Necháme chvíľku rozhorieť pri otvorených dvierkach. Spodné dvierka sú zavreté.

Potom zavrieme vrchné dvierka a otvoríme „kukátko“ – ktoré poskytne vzduch na horenie dreva hore. Správny moment zavretia dvierok treba odskúšať. Po zatvorení horných dvierok počuť svišťanie vzduchu cez malý otvor priezoru. Pri rozháraní môžeme na určitý čas pootvoriť spodné dvierka, aby sa lepšie rozhorelo drevo na uhlí a vznikla tak dobrá pahreba. Aj klapku do komína ponecháme otvorenú. Vyčkáme asi 15 až 20 minút, kým sa vytvorí pahreba z dreva a chytí sa vrchná vrstva uhlia. Potom zavrieme „kukátko“ a klapku do komína. Spodné dvierka necháme ovládať regulátorom cez retiazku. (V mojom prípade sú pre pokazený regulátor spodné dvierka nastavené natvrdo pomocou skrutky. Veľkosť štrbiny je asi 1 cm.)

Naše skúsenosti

Od chvíle, ako sa chytí vrchná vrstva uhlia, máme až do večera pokoj s kúrením. Teda až do večera nemusím priložiť ani polienko. Kúrim týmto spôsobom druhý rok. Pre zaistenie bezpečnosti je potrebne si odsedieť 1-2 dni pri peci na vyladenie systému. V mojom prípade „vyladenia“ teplota na peci neprekročila 80 stupňov Celzia. Uvedený spôsob kúrenia používajú aj moji priatelia s maximálnou spokojnosťou. Môj brat má 6-článkový kotol, ktorého výkon je vzhľadom na veľkosť domu predimenzovaný. Aby obmedzil výkon a ušetril palivo, vložil na rošt po obvode šamotové tehly. Teraz kúri tým istým spôsobom ako ja a je veľmi spokojný so znížením spotreby paliva. Verím, že tento osvedčený postup prinesie úspory aj iným majiteľom kotlov na pevné palivá.“

Odborník radí

Pri hornom odháraní sa vytvorí silná pahreba s mohutným žiarom. V tejto fáze rozpálený kotol nemožno rýchlo ochladiť bez poškodenia, pretože chýba ochladzovacia slučka (bezpečnostný výmenník tepla). Preto pri zakurovaní začínajte s trocha menším množstvom paliva, ktorého množstvo môžete každý deň trocha zvýšiť, kým neprídete na optimálnu dávku na deň. Nikdy ju neprekračujte, lebo hrozí prehriatie vykurovacej vody a poškodenie vykurovacieho okruhu, napríklad plastových potrubí.

úspora 40 €

AKO UŠETRÍTE NA VYKUROVANÍ?

1. OČISTENIE
Spaľovací priestor – kúrenisko kotla – musí byť čistý, pozor si dajte najmä na dechtové nánosy.

2. SPAĽOVACÍ ROŠT
Odstráňte všetok popol, aby pomedzi mreže mohol dobre prúdiť vzduch.

3. SPODNÉ DVIERKA
Uzavrite ich, nechajte na nich otvorený iba prívod spodného vzduchu.

4. UHLIE
Naložte ho takmer až po spodok vrchných dvierok.

5. PALIVO
Na uhlie položte papier, tenšie a hrubšie drevo. Otvorte komínovú klapku naplno.

6. ZAPÁLENIE
Podpáľte papier, dvierka môžete chvíľku nechať pootvorené.

7. PRIEZOR
Horné dvierka po piatich minútach zatvorte, nechajte však otvorený priezor na prisávanie vzduchu.

8. ZATVORIŤ
O 15 až 20 minút, keď vidíte, že oheň dobre horí, zatvorte aj priezor. Spodný prívod vzduchu nastavte na automatiku.

9. TERMOSTAT
Ovláda obehové čerpadlo. Voda v systéme sa ohreje rýchlejšie, teplo sa skôr prenesie do radiátorov.

10. ŠTRBINA
Keďže v našom prípade automatické ovládanie kotla nefunguje, je prívod vzduchu nastavený napevno skrutkou.

11. OKRUH
Je nastavený tak, aby po rozbehu čerpadla voda prúdila cez stúpacie potrubie do vyšších podlaží domu. foto: Martin Samek

dobré rady

Moje technické vybavenie

Mám 4-článkový kotol Buderus, okruh je vybavený obehovým čerpadlom. Kotol nemá ochranu pred prehriatím, ktorý by v prípade prehriatia vody vo vykurovacom okruhu odovzdal teplo v bezpečnostnom výmenníku, resp. do akumulačnej nádrže. Čerpadlo sa spína termostatom. Termostat som nastavil v mojom prípade na 50 °C. Komín s dĺžkou 10 metrov mám zrekonštruovaný – vyfrézovaný a vyvložkovaný. Rúrky od kotla pece k radiátorom sú z polypropylénových (PPR) rúrok (v takom stave som kúpil dom).

Koľko platím za vykurovanie?

Minulý rok som mal české čierne uhlie, ktoré má väčšiu výhrevnosť. Vtedy dosahovali teploty v dome až 27 stupňov. Na ostatnú sezónu som z finančných dôvodov objednal čierne uhlie z Prievidze, ktoré má nižšiu účinnosť. Ráno, keď začnem kúriť, mám v dome 18 – 19 stupňov, potom sa teplota postupne zvyšuje na 23 – 24 stupňov. Takže si v pohode vystačím aj s lacnejším slovenským produktom. Počas sezóny spálim denne 4 plechové vedrá uhlia, na rok mi vystačí objednať 50 metrákov, ktoré ma vyjdú na 700 € plus doprava. Pritom vykurujem 180 m2 a zohrievam teplú vodu. Mesačné náklady na teplo ma tak vyjdú na 65 €. Samozrejme, na uhlie a tuhé palivá treba mať suché skladovacie priestory. Pre kúrenie je potrebne používať suché palivo, inak môže dochádzať k dechtovaniu pece a komína a k znižovaniu výkonu pece.

Ako ďalej?

V najbližšom čase sa chystám systém vylepšiť o monitoring teploty s varovným systémom a bezdrôtové ovládanie čerpadla pomocou „lego“ systému s mikročipom. Systém má široké uplatnenie na zautomatizovanie domácnosti. Možno si dokúpiť veľké množstvo senzorov na snímanie fyzikálnych veličín, spínanie cez relé, bezdrôtové pripojenie 433 MHz atď. Možno ho kúpiť aj u nás, ale ja som si ho objednal oveľa lacnejšie cez internet priamo z Číny a teraz len čakám, kým ho privezú.

Text a foto: Ing. Martin Samek
Zdroj: časopis Urob si sám 6/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

  1. Ivan says:

    Dá sa dosiahnuť podobný efekt aj pri kúrení iba s drevom?

    1. Anonym says:

      áno dá sa, samozrejme že pri uhlí je to o niečo dlhšie

  2. martin says:

    Nemam to odskusane.

  3. lubipe says:

    Ako sa prikladá? Už sa potom klasicky dosype na vrch uhlie a ďalej to horí odspodu?
    Ďakujem.

    1. Anonym says:

      Je lepšie nechať kotol vyhorieť, resp. ak aj sú uhlíky naspodku, tak vyčistiť a naložiť na novo.

  4. Dušan M. says:

    Vďaka za tip. Skúsil som to a funguje. Mám 6 čl. Viadrus. Naložil som ho presne podľa návodu (fotonávod je super). Teplotu mi to drží na 60 °C po dobu 10-11 hodín (taká teplota mi vyhovuje). Trvá tak cca 30 min., kým sa teplota vody dostane na 60°, potom už ostáva nemenná. Používam čierne uhlie, zo začiatku ide z komína dosť tmavý dym, poiaľ sa palivo nenažeraví. Na dymovod od kotla po komín po 3-4 hodinách dám bez problémov ruku, je vlažný, dym z komína žiadny a voda stále na 60°. Až som prekvapený z toho. Doteraz som prikladal klasicky, na pahrebu…teplo síce bolo, ale oveľa častejšie nakladanie (som pálil viac) a dym v jednom kuse. Tento spôsob naozaj nemá chybu, odporúčam každému. Len zo začiatku, kým človek nepríde na spôsob nastavenia, naozaj často dozerať na teplotu a nastaviť si to podľa potreby. Ráno o 6.00. naložím, večer o 18.00. kotol vyčistím a naložím znova. Do rána super, bez starostí. To isté aj cez deň. Popol z jedného naloženia je jedna nádoba, dovtedy za 10-12 hodín aj 2-3.

    1. Jan says:

      Zdravim máte pri tom komín zavretý úplne?

  5. Ladislav Jonas says:

    Potom zavrieme „kukátko“ a klapku do komína.-to ako uplne? Ako sa potom plyny z uhlia odvadzaju do komina? Nebute to unikat do kuriaceho priestoru?

  6. martin says:

    Zavretie klapky do komina – klapka uplne nezavrie vystup v rure, pri cisteni pece a zlozeni dymovodu je to viditlne.

    Zlepsovak :

    Pri vecernom kureni idem k peci skorej, ked citim, ze zacinaju chladnut radiatory. Uhliky csu uz iba na spodku pece. Vyberiem ich plechovou lopatkou do plechoveho vedra, vycistim rychlo pec a nalozim ju uhlim. Rozpalene uhliky potom lopatkou dam na uhlie. Pridam trosku dreva. Skrati sa tym rozhorievanie pece.

  7. Ľubomír Kasala says:

    Ahoj Martin. Mohol by si mi prosím ťa poslať odkaz na tie ovládacie prvky ktoré si opisoval v komentári? Myslím monitoring teploty a ostatné. Vďaka. Ľubomír.

  8. Braňo Šprlák says:

    Ahoj Martin, chcem si dať vyfrézovať komín. Aký priemer je potrebný na 9m vysoký komín pri 6- článkovej Viadruske?

    1. Mato says:

      viadrus má v manuáli diagram na základe ktoreho je potrebné zvolit potrebný priemer komína.Pri 8m ucinnej vyske komína a 6cl. viadruse odporucaný priemer komína je 220 mm .Tvoja vyska od zeme je 9 m ale berie sa ucinna od vysky zaustenia dost ale zálezí ako to bude zapojene do komína.

  9. Stano says:

    Neako to nesedí v prepočte,ročne náklady 700€ a mesačné 65€,ak topí okt.-apr. je to 7 mes.7×65=455 + 2m dreva max. na rozkurenie to je cca 80€ se vším všudy 535 €.

  10. Michal says:

    Chcel by som sa opýtať či to funguje aj bez uhlia iba čisto spaľovaním dreva.

  11. Janci says:

    Mate to niekto odskusane aj s uholnymi briketami

  12. jan says:

    no,,,ja mam kotol na tuhe palivo ,,botto enviro a ma spotrebu 15 m dreva na zimu s ohrevom tuv.teblota v dome 26,,,,,cena dreva 300e10m topim len vecer asi 4 krat prilozim

  13. marián says:

    zdravím, mohlo by to fungovať aj s koksom? ďakujem

  14. Marek says:

    Dobrý deň, dnes som to vyskúšal s čiernym uhlím a naozaj má to vyššiu účinnosť ako keď zapaľujem oheň na spodku pece. Akurát problém som mal spraviť ohnisko, to mi nešlo. Kotol máme liatinový Dakon 8 až 11 kw pri čiernom uhlí. Takže sa nedá naložiť veľa uhlia. Dom máme zateplený na spôsob pasívneho domu, takže minimálne úniky ale vykurujem jedno poschodie asi 135 m2 cca 380 m3 a druhé poschodie sa len jemne temperuje, tam nebýva nikto. cca: 90 m2. Ešte sa dohrieva vodou z pece solárny bojler, pokiaľ nesvieti slnko. Pri naložení peci asi 4 stredne veľké lopaty uhlia + trošku dreva na rozkúrenie, po zakúrení asi po hodine kúrenia voda bola nahriata v kotly na takmer 50 stupňov. Zakúril som podľa návodu. Po 4 hodinách a 30 minút a teplota radiátorov je okolo 40 stupňov. Po 5 hodinách je teplota najvzdialenejšieho radiátora v dome 33 stupňov. No bola aj okolo 80 stupňov. Ešte stále sála teplo a nejakú hodinu možno aj viac ešte bude kúriť, pokiaľ úplne neklesne teplota v peci. V dome je na spodnom podlaží, kde sa temperuje okolo 20 stupňov a v hornom podlaží v izbách bolo 25 a teraz je 24 stupňov, na chodbe cez 22 stupňov. Teplota vydrží do druhého dňa pokiaľ sa znova zakúri v peci a klesne asi o dva stupne v izbách na 21 až 22 stupňov a na chodbe o jeden stupeň na 21 stupňov. Teplota sa nemení ani pri výrazných mrazoch, odskúšané pri mínus 28 stupňoch v noci a mínus 10 cez deň ( keď boli rekordne nízke teploty pár rokov nazad. ) Nemám odvážené uhlie presne koľko som minul, ale odhadom 6 mesačné náklady pri jednom kúrení cez deň vyjdú za uhlie na 300 max. 400 eur + trochu dreva 50 eur. Podotýkam že dom je zateplený na spôsob pasívneho domu a aj sa približuje hodnotami, takže má veľmi malé energetické straty. Máme aj slnečné kolektory na vykurovanie, takže pokiaľ je celodenné slnko tak nemusíme vykurovať, v minuloročnom zimnom období bolo takmer 3 mesiace počas zimy slnečné. Pri takom prepočte by vyšlo kúrenie 175 až 225 eur za celú vykurovaciu sezónu za uhlie a drevo + elektrina na pohon solárnych ventilátorov za 3 mesiace cca 21 eur.

  15. pepo says:

    Zdravím Marek, nechápem prečo tak veľa prekúriš. Mám postavený dom, síce nie pasívny, ale mne na vykurovaciu sezónu úplne stačia štyri vrecia uhlia a asi tridsať polienok dreva. Úplný bagateľ. Akurát počas tejto doby za stravu minieme cca 100x viac ako normálne !!

  16. Marek says:

    Ahoj Pepo, kúrim iba jednu pec denne, teraz som tri dni nekúril a je v dome 21 stupňov, ale v jednej izbe dokurujem elektrickým fukárom. Keď kúrim uhlím a nechám otvorené dvere na chodbu, tak je teplota vyrovnaná, na asi 23 stupňov v celom dome a to je tak akurát. Kúrim preto viac lebo kúrim len raz za deň ( niekedy aj raz za dva či tri dni ), počas kúrenia sa musia nabiť steny teplom aby vydržala teplota v dome keď sa nekúri. Ja viem nie je to praktické ale nechce sa mi kúriť častejšie a ani sa nemusí.

  17. Adam says:

    Mame RD, plynovy kondenzacny kotol. Ked zalezi na znacke, Viessmann 100.
    Tiez kurime na 24-25 stupnov v dome, teplu vodu celorocne, 2 male deti takze vana 2x kazdy vecer, a tiez platime 700 eur rocne. Pekne na tom je, ze okolie si moze uzit aj letne vecere bez zapachu dymu a hlavne siry, ktorej zapach je intenzivnejsi kazdym usetrenym eurom na metrak :-/
    Chcel som pisat najma buducim stavbarom, ktori zvazuju kurit co najlacnejsie. Kurenie drevom ma svoje caro, ktore si pyta dan pohodlia. A vyhovarat sa na strach ze nam Rusi uskrtia rury 😀 S drevom co tuto zimu skocilo cenovo o 100% nas to vyhana rubat si vlastnu vegetaciu 🙁

  18. duri says:

    nehovoriac o tom ze dnes uz ludia zacinaju pouzivat rekuperacie na vetranie a v buducnosti sa budu musiet instalovat do kazdeho noveho domu, inak sa to neskolauduje. Potom ten smrad ani najlepsie filtre rekuperacie nezachytia. Verim ze potom sa ludia budu sudit kedze to nestoji 5 korun, a ked tu citam kolko vas to stoji, musim sa zasmiat ked si niekto mysli ze tym setri…

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.