Veľkonočné pochúťky: Vajíčkové bochníčky a svieži citrónový koláč

31.3.2017
31.3.2017 (0)
Veľkonočné pochúťky: Vajíčkové bochníčky a svieži citrónový koláč

Stoly prehýbajúce sa pod horou chuťoviek a všakovakých pestrofarebných jarných dobrôt už neodškriepiteľne patria k veľkonočným sviatkom.

Vajíčkové bochníčky

Čas potrebný na prípravu: 30 MINÚT

8 vajíčok

1/4 šálky pokrájanej šunky

1/4 šálky nadrobno pokrájanej šalotky

1/4 šálky nadrobno pokrájanej červenej papriky

2 PL strúhaného zeleru

1/3 šálky majonézy

1 ČL horčice

čerstvý kôpor

soľ

korenie

1 Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť. Potom ich ošúpeme, žĺtky vyberieme a preložíme do menšej misy.

2 Do misy pridáme všetky ingrediencie (okrem kôpru) a dobre premiešame. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti.

3 Takto pripravenou zmesou plníme bielky. Nakoniec vajíčka posypeme nadrobno nasekaným kôprom, podávame vychladené.​

Svieži citrónový koláč

Čas potrebný na prípravu: 2 HODINY

2 šálky polohrubej múky

1 šálka cukru

1/2 šálky orechov

1 kocka masla (125 g)

3 vajcia

8 PL mlieka

strúhaná kôra z dvoch veľkých citrónov

1 prášok do pečiva

Plnka

Šípkový alebo marhuľový džem

Poleva

strúhaná kôra a šťava z jedného citróna

100 g tvarohu

1 šálka práškového cukru

100 g masla

1 mascarpone

1 balenie žltého potravinového farbiva


1 Rúru predhrejeme na 180 °C. Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom. Potom postupne pridávame ostatné ingrediencie a vymiešame cesto.

2 Hlbšiu tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Potom do nej vylejeme cesto a hneď dáme piecť asi na hodinu (hneď ako sa po zapichnutí špajdľa nelepí, vyberieme ho z rúry).

3 Hotový korpus necháme úplne vychladnúť.

4 Medzitým si pripravíme polevu. Tvaroh a mascarpone vyšľaháme s cukrom a maslom dohladka. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a farbivo, premiešame a dáme schladiť.

5 Korpus horizontálne rozrežeme na vrstvy (počet závisí od formy na pečenie). Každú vrstvu natrieme džemom. Nakoniec tortu potrieme pripravenou polevou. Navrch môžeme poukladať zvyšné nakrájané citróny. Necháme schladiť a podávame.

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Prečítajte si
Reklama