Tvarohový koláč s mrveničkou

02.2.2016
Tvarohový koláč s mrveničkou

Ak máte chuť na šťavnatý, ovocný koláč s tvarohom a už vás nebavia klasické cheesecakes, vyskúšajte tradičný tvarohový koláč s mrveničkou, ktorý sme ako deti milovali. Je vhodný nielen ako dezert, ale vzhľadom na jeho sýtosť aj ako sladké raňajky či desiata. Recept je skutočne jednoduchý a výsledok očarujúci. Tento koláč je špecialitou nášho otca, ktorý ho zjednodušil na skutočne nenáročný recept, zvládne ho aj človek, ktorý sa pečeniu bežne nevenuje :)

Ingrediencie:

cesto:
• 500 g polohrubej múky
• 200 g tuku (maslo, Hera, ...)
• 200 g práškového cukru
• 1 vanilkový cukor
• 1 prášok do pečiva

plnka:
• 2 vajíčka
• polievková lyžica cukru
• vanilkový cukor
• 500 ml mlieka
• 500 g hrudkovitého tvarohu
• ovocie podľa chuti 

Postup:

Tvarohový koláč

1. Pripravíme si ingrediencie. Tuk necháme mierne zmäknúť, nesmie byť však príliš mäkký – mal by byť takej konzistencie, aby sa dal rukami miesiť v ceste.

Tvarohový koláč

2. Cesto – mrveničku – pripravíme zmiešaním a vymiesením všetkých ingrediencií.

Tvarohový koláč

3. Vznikne nám klasická mrvenička (nie kompaktné, ale mrviace sa cesto).

Tvarohový koláč

4. Plnku pripravíme tak, že zmiešame (resp vyšľaháme) všetky ingrediencie – okrem ovocia. Plnka by mala byť takmer tekutá zmes. Ak sa vám pol litra mlieka zdá priveľa, neobávajte sa - mlieko sa vsiakne aj do cesta počas pečenia (koláč nebude tekutý :)

Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč
5. Na vymastený a múkou vysypaný plech rozdeľte rovnomerne približne 2/3 mrveničky – tak aby bol plech takmer celkom pokrytý. Na vrstvu mrveničky rovnomerne pridajte tvarohovú plnku. Odporúčame ju rozložiť pomocou naberačky, rozhodne ju nenalievajte priamo z nádoby, rozdelenie by nebolo rovnomerné. Na tvarohovú plnku rovnomerne rozložte vybrané ovocie v primeranom množstve – my sme použili 150g rozmrazených malín a 1/2 veľkej konzervy zaváraných jahôd. Výborné sú aj nastrúhané jablká s hrozienkami, marhuľový či broskyňový kompót a bobuľové ovocie (ríbezle, egreše, čučoriedky, atď.). Na ovocie rozdeľte zvyšok mrveničky.

Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

6. Koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte pri 200°C približne 35-40 minút. Koláč je hotový vtedy, keď je mrvenička na povrchu zlatistá a okraje koláča tiež. Nechajte vychladnúť a servírujte. Výborne chutí po niekoľkých hodinách v chladničke, servírovaný s horúcim kakaom, kávou alebo čajom.

Želáme dobrú chuť!

Text a foto: Anna Martausová

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.
Ivana | 15.08.2016, 11:54
robila som ho s višňami. vynikajuuuuuci !
Jana Petričková | 05.02.2016, 16:43
upiekla som ho s tvarohom, čučoriedkami a jahodami-fantastickýýýýýýýýýýýýý,ďakujem za recept
Júlia Bušíková | 05.02.2016, 14:58
vynikajúci recept vyskúšam ho

Praktické rady, tipy a návody každých 7 dní.
 

Prečítajte si
Reklama