Štedrovečerné makové pupáky
Galéria (6)

Štedrovečerné makové pupáky

Štedrovečerné makové pupáky patria v mnohých rodinách k tradičnému chodu.

Galéria

Pupáky - 00_LuciaSukenikova_PupakyMakove_T4_IMGP5590
Pupáky - 01_LuciaSukenikova_PupakyMakove_IMGP5530
Pupáky - 05_LuciaSukenikova_PupakyMakove_IMGP5553
Pupáky - 08_LuciaSukenikova_PupakyMakove_IMGP5585
Pupáky - 10_LuciaSukenikova_PupakyMakove_IMGP5589

UROB SI SÁM

Makové pupáky

SPOLU: 3 €
PRE: 4 osoby
ČAS PRÍPRAVY: 50 minút
NÁROČNOSŤ: ++

KONTROLNÝ ZOZNAM

Pupáčiky 3,40 €
• pšeničná múka
hladká, 250 g (0,50 €/kg)
• špaldová múka
hladká, 250 g (2,73 €/kg)
• 200 g maku
(6 €/kg)
•  500 ml mlieka
•  lyžica kryštálového cukru
•  1/2 kocky droždia
•  200 g masla
•  150 g cukru

POSTUP

1. SUROVINY
Pupáčiky urobíme z rovnakého cesta, ako robíme koláč štedrák. Z cesta vyšúľame valček. Pokrájame ho na menšie časti.

2. MINCE
Z každej v rukách utvoríme guľôčku, do niektorých z nich vložíme dobre umytú mincu. Pupáčiky uložíme na plech a dáme piecť na 180 °C na asi 20 – 30 minút. 

3. NATIERANIE
Ešte teplé pupáky potrieme maslom, aby sa nevysušili a nestvrdli. Upečené a vychladnuté pupáčiky prelejeme horúcim mliekom. 

4. SCEDENIE
Mlieko však vzápätí scedíme, aby sa pupáky nerozmočili. Posypeme ich makom, práškovým cukrom, polejeme maslom a vychutnávame. 

Text a foto: Lucia Súkeníková
Zdroj: časopis Urob si sám 12/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.